fbpx
Artikel

Heb je ooit op een dak van een commercieel gebouw of in de buurt van de omtrek van een gebouw in aanbouw gestaan, naar de leuningen gekeken en je afgevraagd: “Ik weet dat de leuningen me beschermen, maar hoe zijn ze daar gekomen?” Op een gegeven moment moest een of andere werknemer zijn of haar leven riskeren om de relingen op te zetten die je leven zouden beschermen, toch? Wellicht wil je dit zelfs zelf gaan doen als baan nadat je voor het eerst een reling op een dak hebt gezien. Hiervoor kun je vervolgens als installateur ingehuurd worden, maar hoe kun je veilig een reling installeren? In dit artikel vind je hier drie opties voor! 

Pre-install valbeveiliging

Een goede manier om jezelf als installateur te beschermen wanneer rails worden geïnstalleerd, is door het gevaar helemaal uit te sluiten. Dit wordt vaak gedaan tijdens de montage van staal. Omtrekbalken zullen worden vervaardigd met rongen en horizontale reddingslijnen op hun plaats. Wanneer de balk op zijn plaats wordt getild en verbonden, bestaat het ankerpunt al. Door luchtdrukmachines van bijvoorbeeld Airpress te gebruiken kun je dit zware werk enorm versnellen en verlichten. De reddingslijn zal worden gebruikt wanneer nodig voor de duur van de staalmontage, evenals wanneer de staalaannemer de perimeterkabel installeert. Zodra de perimeterkabel op zijn plaats zit, kunnen de rongen en reddingslijnen worden verwijderd. Met deze methode blijft niemand op enig moment onbeschermd, zelfs niet als je als installateur een motortakel gebruikt. 

Tijdelijke borstwering

Laten we ook eens kijken naar de borstwering. Bepaalde systemen, zoals borstweringklemrails voor tijdelijke constructies, kunnen vanaf een hoogwerker worden geïnstalleerd. Als je als installateur een lift tot je beschikking hebt, hoef je alleen maar ervoor te zorgen dat je bent opgeleid in valbeveiliging. Ook moet je het harnas en het juiste koord op de juiste manier aantrekken en vanuit de mand installeren. Dit betekent dat er geen tijd op het dak wordt doorgebracht en je geen tijd onbeschermd bent, maar het is een optie die vaak over het hoofd wordt gezien ten gunste van installatie vanaf het dak. Als installateur kan het desondanks wel beter zijn om gebruik te maken van een tijdelijke borstwering bij het installeren van relingen op een dak.

Dakankerpunt

Natuurlijk is de installatie van relingen niet altijd zo eenvoudig en soms is er geen lift beschikbaar, laat staan ​​iemand die getraind is om hem te bedienen. Voor veel soorten rails, vooral meer permanente soorten, moet je als installateur toch echt op het dak staan, helemaal aan de rand. Hoe kan je worden beschermd als er geen bestaande ankerpunten zijn? Eenvoudig, je moet je eigen ankerpunt meenemen! Er is tegenwoordig een grote verscheidenheid aan mobiele ankerpunten op de markt. Van geprefabriceerde horizontale reddingslijnen, tot permanente dakankers, tot dakkarren, zoiets bestaat om je te helpen de klus veilig te klaren. Elk heeft zijn voor- en nadelen (de kennis die nodig is om correct te installeren en te gebruiken, het gewicht van de apparatuur, de noodzaak om het dak te doorboren of niet, enz.), maar elk is een haalbare oplossing voor installateurs.