fbpx
Artikel

Hoe kun je zelf een toilet plaatsen?

Iedereen heeft wel een toilet in hun huis. Mogelijk is die van jou toe aan vervanging of vernieuwing. Dit kun je al doen door een bedieningspaneel toilet te monteren, zo heeft je oude wc toch een update gekregen. Daarnaast kan het natuurlijk ook nodig zijn om het hele toilet te vervangen. Je kunt er dan voor kiezen om de nieuwe wc zelf te plaatsen. Dit is namelijk helemaal niet zo moeilijk. Toch zijn er genoeg mensen die een specialist inhuren voor dit klusje zodat ze zeker weten dat het goed komt. Wil je het toch zelf doen? Gebruik dan de onderstaande tips.

Hou hier rekening mee

Eerst zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden bij het bepalen van de plek van de wc. Zo zijn er wc-potten waarvan de afvoer langs onderen zit, maar er zijn ook exemplaren waar de afvoer juist aan de achterkant zit. Hier moet je van te voren goed op letten zodat je optimaal gebruik kunt maken van de ruimte. Bovendien is het aan te raden om de afvoer zo kort mogelijk te houden. Je moet dus ook zo weinig mogelijk bochten plaatsen in het afvoersysteem. Als dit allemaal geregeld is kun je beginnen met het plaatsen van het toilet. Hoe je dit doet hangt af van de type wc, maar beide manieren worden geïntroduceerd.

Hangtoilet

Steeds vaker kiest men voor een hangtoilet. Dit heeft met name te maken met esthetische redenen. Zo’n wc is namelijk moderner, terwijl je het ook mooier kunt afwerken. Qua schoonmaken is een hangtoilet eigenlijk ook perfect vanwege de ruimte. Je hebt geen plaatsen die lastig te bereiken zijn aangezien het reservoir ingewerkt is in de achterliggende muur. Als er iets mis is met de afvoer dan zul je waarschijnlijk wel schade aanrichten om het probleem op te lossen, wat een nadeel is van het hangtoilet. De muur waartegen je het frame gaat bevestigen moet echt stevig zijn, zoals een gemetste wand. Ook de ondergrond moet best stevig zijn, wat vaak het geval is. Je kunt dan beginnen met het installeren door het frame tegen de muur te plaatsen. Met de pootjes kun je de hoogte van de wc pot instellen. Gebruik een waterpas om het horizontaal te plaatsen en boor de bevestigingsgaten in de muur en vloer. Met een closetafvoerpijp kun je het toilet aansluiten op de afvoer, terwijl je een vlotterkraan en een stopkraan nodig hebt om het waterreservoir aan te sluiten op de waterleiding.

Staand toilet

Het plaatsen van een staand toilet is wel degelijk anders. Hiermee begin je natuurlijk wel weer met het installeren van de afvoer. Het brede deel van de afvoermanchet moet gebracht worden op de afvoer van de wc. Nadien kun je de pot tegen de muur schuiven waarna je gaten in de wand en vloer kunt boren. Dan kun je het toilet tegen de wand schuiven en bevestigen. Met behulp van sanitaire kit kun je vervolgens de naden tussen de vloer en wc mooi afwerken. Ook moet het waterreservoir gemonteerd worden.