fbpx
Artikel

Hoger rendement door energievloer

De energievloer van C-idea verhoogt het rendement van een lucht-waterwarmtepomp en geeft zomers gratis koeling. Voor de beste werking moet de energievloer direct op het maaiveld worden gelegd of op de bodem van een kruipruimte of kelder.

De energievloer komt uit de koker van de inmiddels overleden Rob Claesen, die ook het energiedak ontwikkelde. Het gaat om een goed geïsoleerde vloer (minimaal 7 cm) met toplaag waar een afwerkvloer op wordt gestort, net zoals bij traditionele betonnen vloerplaten. Het verschil zit ‘m in de onderkant. Die bestaat uit vloerisolatie met speciaal geprofileerde kanalen waar ventilatielucht doorheen gaat. Die voorverwarmde lucht is een ideale bron voor de lucht-waterwarmtepomp als alternatief voor een warmtepomp met verticale bodemcollectoren. “Als woningen steeds betere isolatie krijgen, wordt het interessant om de bron te verleggen naar de bodem onder de goed geïsoleerde woning,” stelt Joep Claesen van C-idea.

installatieconceptHoe werkt het?

De vloerplaat wordt direct op de zandbodem gelegd met alleen een folie er onder. In de winter wordt buitenlucht door de luchtkanaaltjes geleid en voorverwarmd. Claesen: “De lucht wordt over de bodem gesleept en uiteindelijk krijg je een groot oppervlak naar de bodem toe.” De lucht komt bijeen in een verzamelruimte en verdwijnt door een pijp naar de woning. Daar kan een ventilatiewarmtepomp direct op de vloer worden aangesloten. Het rendement van de luchtwarmtepomp stijgt hierdoor sterk. “Het rendement van een lucht-waterwarmtepomp loopt immers bij lage buitentemperaturen fors terug. Door de koude buitenlucht door de energievloer te leiden, wordt de temperatuur met maximaal 5 tot 10 graden Celcius verhoogd. In ieder geval altijd boven de vorstgrens. Aan verwarmingszijde is 30% besparing op energie mogelijk.” In de zomer wordt de lucht via de vloer direct de woning ingeblazen en ontstaat er gratis vrije koeling. Ook is het mogelijk de lucht van een WTW-unit via de vloer voor te verwarmen. “Die hoeft geen vorstbescherming meer te hebben.” Op dezelfde manier wordt zomers de ventilatielucht via de bypass in de WTW-unit gekoeld.

doorsnede zomerIs de theoretische energiebesparing getest?

Het Arnhemse onderzoeksbureau Infinitus Energy Solutions heeft aan een praktijkopstelling gemeten en komt tot de conclusie dat de energievloer doet wat deze moet doen. Een opmerkelijke uitspraak: “De systeemprestatie (op jaarbasis) van een buitenluchtwarmtepomp komt door combinatie met de Energyfloor op een vergelijkbaar niveau als de systeemprestatie van een warmtepomp met gesloten bodemwarmtewisselaars.” Volgens Infinitus is een lucht-waterwarmtepomp beduidend goedkoper zodat een interessant verwarmingsysteem ontstaat.

doorsnede winterWat zijn de bouwkundige eisen?

De energievloer functioneert het best als deze direct op de bodem wordt geplaatst. Claesen pleit daarom voor kruipruimtevrije woningen. “We zijn een kruipruimte gaan gebruiken omdat we een houten balklaag hebben. Later zijn we ‘m gaan gebruiken om leidingen te verslepen.” Bouwkundig gezien is een kruipruimte overbodig en kan de energievloer direct op de bodem worden geplaatst. Als er toch een kruipruimte wordt toegepast, moet de energyfloor op de bodem van de kruipruimte worden bevestigd. Ook bij renovatie is de energievloer interessant. In Brabant en Limburg ligt de vloer soms direct op het zand en als een vloer in slechte staat is, gaan woningcorporaties over tot vervangen. Dat zou in dit geval een energievloer kunnen zijn.

Heeft het afzuigen van de koude lucht uit de kruipruimte niet hetzelfde resultaat?

Volgens Claesen geeft het afzuigen van lucht uit de kruipruimte met een goed geïsoleerde en luchtdicht geplaatste beganegrondvloer niet hetzelfde effect. De meeste koude (in de zomer) ontstaat op de bodem van een kelder of kruipruimte. Alleen door lucht langs de keldervloer te leiden wordt voldoende koude of warmte opgenomen. Wel is het mogelijk om een energievloer op een bestaande ongeïsoleerde vloer te plaatsen die daardoor iets hoger wordt. Of zelfs op de bestaande keldervloer.

Tekst: Richard Mooi, foto’s: fabrikanten