Hollands vakmanschap in Zweedse kou

Robert-Jan Both

Loodgieter Robert-Jan Both (28) verruilde twee jaar geleden Ouderkerk aan den IJssel, onder de rook van Rotterdam, voor Zuid-Zweden. De krapte op de woningmarkt dwong hem die kant op. Zijn vak kon hij bijna moeiteloos voortzetten in het land van de waterpompen, waar net zo goed een tekort aan vakmensen is. Maar het is andere koek dan in Nederland: “Met een kacheltje tussen mijn benen moest ik de lijm verwarmen.”

In zijn zwarte werkshirt loopt hij naar de bank in zijn ruim opgezette woonkamer. De grote Zweedse huizen zijn verdeeld in meerdere kleine kamers, dus heeft hij een aantal muren doorgebroken vertelt hij, terwijl hij over de onderdelen van een wandkast heen stapt. Er glinsteren zilveren oorringetjes in zijn rechteroor.

Vrij beroep

Twaalf jaar geleden begon Robert-Jan aan de opleiding Middenkader Engineering. Na ervaringen bij verschillende bedrijfjes kwam hij bij Van der Hoeven Installaties terecht. In Stolwijk werkte hij zeven jaar als projectleider met hier en daar wat klussen op de bus.

“In Zweden wilde ik graag aan de slag als loodgieter. Er is geen sprake van een strenge Gasketelwet zoals in Nederland, loodgieter is een vrij beroep. Toch kwamen mijn papieren niet direct overheen met de richtlijnen van het bedrijf waar ik solliciteerde. Gelukkig mocht ik bij Bergsängs Rör AB in de praktijk laten zien wat ik kan. Na zes maanden kreeg ik een vast contract.”

Verder lezen? Log in, of maak een Premium-account aan.

Premium artikel

Het artikel dat je probeert te lezen is een Premium artikel
Premium artikelen zijn alleen toegankelijk voor premiumleden én abonnees van Installatie.

Digitaal basis

Voor slechts € 6,58 per maand sluit je al een Premium abonnement af. Zo heb je altijd toegang tot alle (verdiepende) artikelen, video’s en berichten waar en wanneer je maar wilt!

Bekijk de aanbieding