
Uitsluitend een ketel vervangen inĀ appartementen is vragen om problemen. Een ketel met ingebouwdeĀ terugslagklep is verplichte kost, maarĀ aanpassing van het CLV-kanaal is ook nodig.
Het is nu aan de orde van de dag:Ā appartementsgebouwen uit hetĀ midden van de jaren negentig, waarĀ bewoners een nieuwe ketel laten plaatsen.Ā Vanaf die periode verdween blokverwarmingĀ uit gestapelde woningbouw.Ā Een eigen CV-keteltje in elk appartementĀ kwam ervoor in de plaats. In gestapelde woningbouw met maximaalĀ 3 Ć 4 verdiepingen verdwijnenĀ rookgassen vaak via afzonderlijk pijpjesĀ van 80 mm naar het dak. Maar in hogereĀ gebouwen is veelal een collectiefĀ CLV-systeem geĆÆnstalleerd, oftewel eenĀ Combinatie Luchttoevoer en Verbrandingsgasafvoer.Ā Ketels van meerdereĀ etages zijn daarbij op een gezamenlijkĀ verticaal CLV-systeem aangesloten.Ā Beide oplossingen zorgen nu voor problemenĀ en bezorgdheid bij Rogafa, deĀ Vereniging van Nederlandse FabriekenĀ van Gasafvoerleidingsystemen. Wat isĀ er aan de hand?
Thermische trek
In de oude situatie zijn VR- of HR100-ketels op de collectieve rookgasafvoerĀ aangesloten, verduidelijkt Jan MondriaĀ van Breman IJsselmuiden, lid van RGA-fabrikantenkoepelĀ Rogafa. De temperatuurĀ van de rookgassen van die oudereĀ toestellen is behoorlijk hoog en er ontstaatĀ thermische trek in het kanaal. ZoĀ sterk zelfs dat aan de onderzijde deĀ rookgasafvoer open moet blijven om teĀ voorkomen dat onder in het gezamenlijke afvoerkanaal te sterke onderdrukĀ ontstaat. āOmdat er veel trek in hetĀ kanaal ontstond, moest er aan deĀ onderkant worden bijgemengd.ā DeĀ uitmonding op het dak was ook nietĀ erg kritisch, door die stevige thermischeĀ trek.
Storingen
De afgelopen jaren zijn steeds meerĀ oudere VR- en HR-ketels vervangenĀ door HR107-ketels met een zeer lageĀ rookgastemperatuur. Goed voor hetĀ ketelrendement, maar minder goedĀ voor de werking van de CLV. Mondria:Ā āWat er gebeurt, is dat de rookgassen inĀ het kanaal naar beneden vallen en alsĀ het ware gaan opbouwen net zolang totĀ er weer voldoende warmte is en de trekĀ op gang komt. Dan blijft de CLV welĀ goed werken, maar dat betekent datĀ deze elke dag op gang moet komen.āĀ Doordat de rookgasafvoer aan deĀ onderzijde met de luchttoevoer is kortgesloten,Ā komen de gezakte rookgassenĀ zelfs in de luchttoevoer terecht. Het CV-toestelĀ op het laagste punt krijgt via deĀ luchttoevoer rookgassen voor de kiezenĀ en zal op storing springen.
Luchtklep
Om de werking van de CLV-rookgasafvoer te waarborgen, moet die aan deĀ onderkant, op het laagste punt, wordenĀ afgesloten zodat de rookgassen nietĀ meer in de luchttoevoer terechtkomen.Ā Dat is maatregel ƩƩn. Toch zullen ook inĀ deze situatie ā moderne HR-ketels metĀ lage rookgastemperatuur ā vaak deĀ rookgassen naar beneden zakken. OmĀ te voorkomen dat deze in de ondersteĀ toestellen terechtkomen, moeten dezeĀ toestellen zijn voorzien van een klep.Ā Vrijwel alle fabrikanten leveren HR-toestellenĀ met ingebouwde luchtklepĀ voor aansluiting op een CLV-systeem.
Geen belemmeringen
Tenslotte moet ook naar de uitmondingĀ van het CLV-systeem worden gekeken.Ā In de oude situatie was die niet erg kritisch,Ā door de relatief warme rookgassenĀ trok het kanaal toch wel. āAan deĀ bovenkant moet dit in een vrij uitmondingsgebiedĀ uitkomen, zodat de uitmondingĀ mee gaat werken aan onderdruk inĀ het kanaal. Dat betekent dat de uitmondingĀ vrij van belemmeringen moet zijn.Ā Daar moet veel meer aandacht voorĀ komen.ā
Totaaloplossing
Bovenstaand voorbeeld maakt duidelijkĀ dat de maatregelen allemaal tegelijkĀ moeten worden uitgevoerd door een installateur met kennis van zaken. Maar dit gebeurt in de praktijk niet.Ā Mondria, die geregeldĀ lezingen houdt bij woningcorporaties,Ā zucht: āDat maakt het allemaal zoĀ gecompliceerd. Je hebt te maken metĀ eigenaarschap, maar dat gaat alleen over het CV-toestel. En je hebt hetĀ gezamenlijke eigenaarschap en datĀ gaat over de afvoertechniek. Dit staatĀ een goede totaaloplossing in de weg.ā
Zorgplicht VvE
Mondria vindt dat VvEās een zorgplichtĀ hebben ten aanzien van de gezamenlijkeĀ rookgasafvoer. āJe kunt het eigenlijkĀ een individuele installateur niet kwalijkĀ nemen.ā Hij probeert om via belangenorganisatiesĀ voor VvEās het onderwerpĀ op de agenda te krijgen, maar daarĀ wordt vaak schouderophalend gereageerd.Ā Er zijn overigens wel VvEās dieĀ maatregelen nemen. Vaak omdat er eenĀ deskundige in het bestuur zit, of omdatĀ er problemen ontstaan met (nieuwe)Ā ketels. Die kunnen echter ook pas naĀ jaren ontstaan.
Installateursrol
Een deel van de problemen is al teĀ tackelen door geschikte HR-ketels teĀ plaatsen. Mondria: āAlle toestellen opĀ een CLV-systeem moeten voorzien zijnĀ van een klep.ā Maar omdat een integraleĀ aanpak ontbreekt, en veelal niemand deĀ regie op zich neemt, vindt de Rogafa datĀ installateurs de VvEās wakker moetenĀ schudden. āMaak een uitleg op papierĀ waarin je de dingen uiteenzet. Hoe deĀ oude situatie is en welke problemen erĀ kunnen gaan komen. En dat je eigenlijkĀ de ketel niet mag aansluiten, omdatĀ eerst de afvoertechniek moet wordenĀ bekeken.” Eigenlijk vindt Mondria datĀ installateurs een nieuwe ketel, ook metĀ terugslagklep, niet zondermeer op hetĀ CLV-systeen mogen aansluiten, als ze nietĀ weten wat voor andere toestellen er nogĀ meer zijn aangesloten. Maar dan zit eenĀ bewoner in de koude, begrijpt Mondria.
Kleine kans op ongelukken
Uneto-VNI waarschuwt in een ledenbriefĀ dat installateurs bij ketelvervangingĀ altijd de rookgasafvoer en dakdoorvoerĀ moeten vervangen. De levensduurĀ van een aluminium of roestvaststalenĀ afvoer is maximaal 15 tot 20 jaar.Ā Een nieuw toestel zou betekenen dat deĀ rookgasafvoer voor zoān 30 Ć 40 jaarĀ moet functioneren. Maar deze waarschuwingĀ geldt volgens Mondria nietĀ voor de meeste CLV-systemen. āWeĀ controleren er veel en je ziet dat systemenĀ wel verouderd zijn maar toch bestĀ nog goed zijn.ā Maar dat betekent nietĀ een vrijbrief. āWe zeggen daarom: weĀ denken wel dat deze (na inspectie) nogĀ 15 jaar mee kan, maar we vinden hetĀ toch verstandig om na een aantal jarenĀ nog een keer te kijken, afhankelijk vanĀ de bevindingen tijdens de inspectie.āĀ Nu VvEās zich nauwelijks met CLV-systemen bezighouden, zou je denken datĀ er eerst ongelukken moeten gebeuren. Maar daarvoor is Mondria niet zo bang.Ā āOmdat het een in zichzelf veilig systeemĀ is. Rookgassen lekken dan welĀ naar de luchttoevoer en de CV gaatĀ slecht functioneren, maar mensen gaanĀ niet de pijp uit.ā
Tekst Richard Mooi, foto’s Breman IJsselmuiden, Ludo van Arem
Dit artikel is verschenen in Installatie en Sanitair 6-2015. Klik hier voor een voordelig (proef)abonnement.