
61 huurwoningen in Ulft worden verwarmd met ventilatielucht. De woningen zijn gerealiseerd na een innovatief aanbestedingsconcept.
Het wijkje in het Achterhoekse dorp wordt in de huidige economische crisis als schoolvoorbeeld genoemd hoe corporaties, in dit geval Wonion, en de bouwketen moeten samenwerken op versnel en effectief een woningbouwproject kunnen realiseren. Voor bouw en installatie waren respectievelijk Klomps Bouwbedrijf en Klein Poelhuis Installatietechniek verantwoordelijk. “Aanbesteden op kwaliteit”, noemt projectmanager Sascha Milenkovic van de corporatie het in een interview met Installatie en Sanitair. “We wilden de markt uitdagen om goede oplossingen te bedenken en geen stapeling van technieken.” Het project werd als prijsvraag in de markt gezet. Het merendeel van de huizen (39) is voor de sociale huurmarkt bestemd en voor de zomer klaar.
Passiefhuis
In de basis zijn de fraai vormgegeven woningen volgens het passiefhuis-principe gebouwd dat uitgaat van een extreem goede schil met Rc-waardes tot 10 en drielaagsbeglazing, die verwarming via balansventilatie mogelijk maakt. Klein Poelhuis Installatietechniek ontdekte een kant en klaar passiefhuistoestel van Genvex waarin zonneboiler, WTW-unit, warmtepompje en elektrische naverwarmers zijn samengebouwd Het toestel gebruikt zonnewarmte en ventilatiewarmte voor de tapwaterbereiding en naverwarming van ventilatielucht.
Bodemwarmte
Dat gebeurt in combinatie met een ondergrondse toevoerbuis voor aangezogen ventilatielucht, een zogenaamde aardwarmtewisselaar, die in de winter ventilatielucht voorverwarmd. In de WTW-unit wordt afgezogen binnenlucht door het hoge rendement tot iets boven de buitentemperatuur afgekoeld. Deze afgewerkte ventilatielucht bevat na de WTW-unit nog voldoende warmte voor het ingebouwde warmtepompje. In eerste instantie is die warmte nodig voor de tapwaterbereiding, maar ook in verwarmingbedrijf wordt de afgewerkte ventilatielucht gebruikt als energiebron voor de warmtepomp. Samen met een elektrisch element buiten het toestel (van 600 Watt) kan er via ventilatielucht zo’n 1800 Watt aan warmte de woning in worden geblazen. Dat is voldoende om de warmteverliezen af te dekken.
Klik hier voor een fotoreportage.
De complete reportage is te lezen in het aprilnummer van Installatie en Sanitair. Klik hier voor een jubileumaanbieding, of voor een gratis proefnummer.
Meer berichten
-
Zo laat je een warmtepomp installeren
Als je geld wilt besparen op je energierekening dan zou je diverse maatregelen kunnen nemen.… Lees verder →
-
Partnerartikel
Zo ga je waterzijdig inregelen
Waterzijdig inregelen is een verplichting, maar de voordelen en kansen worden niet altijd volledig benut.… Lees verder →
-
Renovatie bedrijfshal Groothuisbouw met TECE vloerverwarming
In opdracht van Groothuisbouw wordt een bedrijfshal gerenoveerd voor de productie van prefab betonnen wanden.… Lees verder →
-
Hoe bespaar je energie tijdens de zomer?
Midden in de zomerse zon is het niet voor iedereen vanzelfsprekend om bezig te zijn… Lees verder →
-
Vertraging gasketelwet
Steeds meer Nederlanders zijn zich bewust van de CO2-uitstoot waar zij verantwoordelijk voor zijn. Ze… Lees verder →
-
Premium
Warm met airco’s
-
Riho Climate Systems helpt met verduurzaming landgoed
De renovatie van het Landgoed Vogelenzang is Riho Climate Systems op het lijf geschreven. Want… Lees verder →
-
Warmtepomp goedkoper dan cv-ketel
De warmtepomp is duurzaam, modern en kostbaar. Door het hoge prijskaartje zien veel huiseigenaren het… Lees verder →
-
Iedereen kan prefabben
Kleine en grote voorbeelden van prefabricage voor installatiebedrijven. Lees verder →
-
Primeur met 25 x 2,5 mm vloerverwarmingsbuis en modulaire XL-verdeler
Met het nieuwe tuincentrum Overvecht in Tilburg heeft TECE twee primeurs. Ten eerste is er… Lees verder →