fbpx
Artikel

61 huurwoningen in Ulft worden verwarmd met ventilatielucht. De woningen zijn gerealiseerd na een innovatief aanbestedingsconcept.  

Het wijkje in het Achterhoekse dorp wordt in de huidige economische crisis als schoolvoorbeeld genoemd hoe corporaties, in dit geval Wonion, en de bouwketen moeten samenwerken op versnel en effectief een woningbouwproject kunnen realiseren. Voor bouw en installatie waren respectievelijk Klomps Bouwbedrijf en Klein Poelhuis Installatietechniek verantwoordelijk. “Aanbesteden op kwaliteit”, noemt projectmanager Sascha Milenkovic van de corporatie het in een interview met Installatie en Sanitair. “We wilden de markt uitdagen om goede oplossingen te bedenken en geen stapeling van technieken.”  Het project werd als prijsvraag in de markt gezet. Het merendeel van de huizen (39) is voor de sociale huurmarkt bestemd en voor de zomer klaar.

 

Passiefhuis

In de basis zijn de fraai vormgegeven woningen volgens het passiefhuis-principe gebouwd dat uitgaat van een extreem goede schil met Rc-waardes tot 10 en drielaagsbeglazing, die verwarming via balansventilatie mogelijk maakt. Klein Poelhuis Installatietechniek ontdekte een kant en klaar passiefhuistoestel van Genvex waarin zonneboiler, WTW-unit, warmtepompje en elektrische naverwarmers zijn samengebouwd Het toestel gebruikt zonnewarmte en ventilatiewarmte voor de tapwaterbereiding en naverwarming van ventilatielucht.

 

Bodemwarmte

Dat gebeurt in combinatie met een ondergrondse toevoerbuis voor aangezogen ventilatielucht, een zogenaamde  aardwarmtewisselaar, die in de winter ventilatielucht voorverwarmd. In de WTW-unit wordt afgezogen binnenlucht door het hoge rendement tot iets boven de buitentemperatuur afgekoeld. Deze afgewerkte ventilatielucht bevat na de WTW-unit nog voldoende warmte voor het ingebouwde warmtepompje. In eerste instantie is die warmte nodig voor de tapwaterbereiding, maar ook in verwarmingbedrijf wordt de afgewerkte ventilatielucht gebruikt als energiebron voor de warmtepomp. Samen met een elektrisch element buiten het toestel (van 600 Watt) kan er via ventilatielucht zo’n 1800 Watt aan warmte de woning in worden geblazen. Dat is voldoende om de warmteverliezen af te dekken.

 

Klik hier voor een fotoreportage.

 

De complete reportage is te lezen in het aprilnummer van Installatie en Sanitair. Klik hier voor een jubileumaanbieding, of voor een gratis proefnummer.