fbpx
Artikel

Installatiebedrijf Schoonderbeek CV is al 48 jaar een begrip in Nijkerk. Opgericht door opa Schoonderbeek en inmiddels gerund door zoon André en kleinzoon Tim. “Zeg je in Nijkerk Verwarming, dan zeg je Schoonderbeek.”

Schoonderbeek werkt met tien man in vaste dienst en vier inleners. André Schoonderbeek: “Op die tien man, daar ben ik echt trots op. Dat mag trouwens iedereen zijn die in deze sector tien man aan het werk kan houden.” Behalve vader en zoon werkt ook de vrouw van André in het bedrijf; zij doet de administratie.

Mooiste aan het vak

Er is geen dag hetzelfde en je kunt mensen blij maken. Natuurlijk heb je ook wel eens ontevreden klanten, maar ook dan vind ik het mooi als ik een oplossing voor ze kan bedenken, zodat ze toch tevreden zijn.

Minder leuk

Dat is wel de tijdsdruk waaronder je alles moet doen. Momenteel is het erg hectisch, er is veel werk. Offertes doe ik vaak in de avond, dan gaat de telefoon tenminste niet elke keer. Het bedrijf helemaal dicht in de vakantie, dat kan tegenwoordig niet meer. Ik ben ook in de vakantie bereikbaar. Mijn zoon en ik gaan na elkaar op vakantie, dus dat scheelt wel. Ik vind het ook jammer dat er steeds minder zichtwerk is; dan heb je minder eer van je werk.

Mooiste project

Het renoveren van woningen van label D naar A voor een woningcorporatie. De woningen kregen pv-panelen, zonnecollectoren, warmtepompen en ClimaRad-ventilatie. Ik vind het ook mooi om te werken in bewoonde woningen; om er dan voor te zorgen dat de klant aan het einde van de dag tevreden is en zo min mogelijk overlast heeft gehad. We werken hierin samen met een aannemer: zij zijn ’s ochtends in de woning en wij ’s middags. Aan het einde van de dag ruimen we dan elkaars rommel op, zodat de bewoner minimale overlast heeft.

Sociaal

Soms zijn wij ook sociaal werkers. Bewoners vertellen al hun problemen aan een monteur of barsten aan de deur in tranen uit. We hebben onlangs met de woningcorporatie gesproken over het trainen van onze mensen voor dit soort situaties. Ook worden klanten steeds mondiger, het is goed om daarop voorbereid te zijn. We zijn de afgelopen jaren groter geworden, maar kennen onze klanten nog steeds persoonlijk. Als we een adres horen, weten wij meteen wie daar woont.

Toekomst

De sector staat er over een aantal jaar weer goed voor, maar het vakmensentekort wordt echt een groot probleem. En ook het vinden van gemotiveerd jong personeel is lastig. Onlangs hebben we een stagiair opgeleid, die is inmiddels in vaste dienst. De Technische School, die mag van mij morgen terugkomen. Dan heb je in ieder geval jongens of meisjes die handig zijn met hun handen. Het installatievak leren wij ze hier dan wel.

Vernieuwingen

Als installatiebedrijf moet je meegaan met je tijd, dat valt niet altijd mee. Er verandert zoveel. Mijn zoon verdiept zich in nieuwe ontwikkelingen, maar ik ook. Echt trots ben ik op onze service. Klanten zeggen vaak: ‘zijn jullie er nu al?!’ We werken namelijk met een GPS-systeem, waardoor we snel de dichtstbijzijnde monteur naar een storing kunnen sturen. Fijn voor de klant, maar ook efficiënt voor ons. Daarnaast werken we met digitale werkbonnen en een storingsapp. We werken nog aan een systeem waarmee klanten in de toekomst hun eigen onderhoud kunnen inplannen. Dat zijn allemaal voordelen van de moderne tijd. Toch zijn er ook nadelen, zoals het vele e-mailen. Klanten uiten soms hun frustraties per mail. Ik mail dan vaak terug met: ‘kom eens langs, de koffie staat klaar’. Dat is toch veel prettiger?

Eiland

Ik ben actief als sponsor bij voetbalvereniging VV NSC Nijkerk, maar ik rij ook graag motor en ben regelmatig te vinden op Terschelling. Mijn zoon is een backpacker, maar ook een liefhebber van Terschelling. Het eiland heeft iets moois. Je kunt niet zomaar terug, dan zit je eerst twee uur op de boot.

Bedrijf: Schoonderbeek Centrale Verwarming BV in Nijkerk, www.schoonderbeek-cv.nl.
André Schoonderbeek (52, opleiding LTS) nam het bedrijf over van zijn vader. Inmiddels werkt ook zoon Tim (29, opleiding MBO en HBO Installatietechniek) in het bedrijf. Een half jaar lang werkten de drie generaties naast elkaar. “Dat was echt mooi, opa was supertrots.”