fbpx
Artikel

Installateur in beeld: Andries Faber

Drie jaar geleden vierde Faber Installatietechniek het honderdjarig bestaan. In navolging van zijn opa en vader staat Andries Faber aan het roer van de totaalinstallateur in het Friese Oosternijkerk, inmiddels al 36 jaar. Zijn jongste zoon Sander (23) wordt klaargestoomd om het stokje over te nemen, maar tot die tijd werkt Andries Faber nog met veel plezier aan uiteenlopende projecten.

Mooiste aan het vak

Het totaalpakket. Van opdrachten binnenhalen tot de uitvoering ervan. Ik ben geen baas die de hele dag op een stoel in zijn kantoor zit. Ik wil ook betrokken zijn bij de uitvoering en meedenken over oplossingen. We werken in een brede markt, van kleine industrie, utiliteit tot woningbouw. Mede daardoor is een dag nooit hetzelfde.

Minder leuk

De administratieve rompslomp die komt kijken bij een eigen onderneming. Door toenemende regelgeving ben je steeds meer bezig met zaken die niets met techniek te maken hebben. Daar heb ik eerlijk gezegd wel een broertje dood aan, maar het hoort erbij.

Mooiste project

Momenteel leggen we de laatste hand aan het installatiewerk in een nieuwe machinale garnalenpellerij in Lauwersoog, waarvoor we alle W- en E-installaties verzorgen. Een uitdagend project, vooral op het gebied van ventilatie en de grote behoefte aan warm water. Samen met technische groothandel Rensa hebben we een aantal duurzame oplossingen gecreëerd. Bijvoorbeeld door de vrijgekomen warmte van de koelinstallaties en de perslucht te hergebruiken en een WTW-unit toe te passen.

Kansen

Het installeren van duurzame installaties. Hier komen steeds meer opdrachten uit voort. Bij een nieuw huis hadden bewoners voorheen vooral aandacht voor een nieuwe keuken en badkamer, maar tegenwoordig wordt ook steeds meer gekeken naar de mogelijkheden op het gebied van duurzame energiebronnen, mede door de subsidies.

Bedreigingen

Ik zie meer kansen dan bedreigingen. Maar ik vraag me weleens af of we in de toekomst nog voldoende goede vakmensen kunnen vinden. Wij bieden ook zinkbewerking aan met ons bedrijf, echt ambachtelijk werk. Ik heb het geluk dat ik over ervaren allround monteurs beschik die dit kunnen, maar deze gouden handjes worden wel schaarser.

Investeren in

Scholing en goede service. Wij hebben al jaren een vaste klantenkring. We doen er alles aan om die goede naam in de regio te behouden. Door goed werk te leveren voor een redelijke prijs en altijd klaar te staan voor de klant. Daarbij moeten we wel met de tijd meegaan. Het personeel wordt dan ook geregeld bijgeschoold over nieuwe technieken en installaties.

Toekomst

Ik zie de toekomst voor de installatiebranche positief tegemoet. Het aandeel technische installaties neemt alleen maar toe in woningen. Er mag dan meer geautomatiseerd worden, voor de aanleg en het onderhoud van installaties blijven altijd vakmensen nodig. Ik verwacht zelf nog zo’n zeven jaar door te gaan. Mijn jongste zoon, die nu al meedraait, neemt de leiding dan waarschijnlijk over. De vierde generatie Faber alweer. Techniek zit blijkbaar in ons DNA.

Bedrijf: Faber Installatietechniek
Functie: Eigenaar
Leeftijd: 60
Opleiding: MTS Installatietechniek (E- en W-installaties), diverse cursussen bedrijfsvoering
Ervaring: Het vak is mij met de paplepel ingegoten. Mijn opa stond in 1913 aan de wieg van Faber Installatietechniek. Nadat mijn vader het stokje van hem overnam, hield het bedrijf zich vooral bezig met elektra en leidingwerk. In 1978 kwam ik in de zaak en twee jaar later kreeg ik samen met mijn broer de leiding. We groeiden uit tot een totaalinstallateur met een telecomgedeelte. In 2006 hebben we die onderdelen opgesplitst en ben ik doorgegaan met het installatiebedrijf, waar tien mensen in dienst zijn.