fbpx
Artikel

Installateur in beeld: Bianca Smithuis

Installatiebedrijf R&BWS in Swifterbant ging vijf jaar geleden van start. Eigenaren Richard en Bianca Smithuis breken met de traditionele scheiding; de man gaat op pad en de vrouw doet de administratie. Mede-eigenaar Bianca Smithuis gaat namelijk ook mee naar klanten om ketels te vervangen of te repareren.

Hoe in het vak terechtgekomen?

Door mijn man, die zit al dertig jaar in het vak. Na 23 jaar heeft hij de sprong gewaagd en is samen met mij een eigen bedrijf gestart. Ik wilde er meer van weten. Als klanten bellen en er is een storing, dan moet ik wel kunnen vertellen wat het eventueel zou kunnen zijn. Je moet toch wel een beetje weten hoe iets in elkaar zit. Ik ga daarom ook mee met installaties. Ik help met onderhoud en het plaatsen van ketels.

Zelfstandig op pad?

Dat is wel de bedoeling, maar op welke termijn is nog niet te zeggen. En dan alleen onderhoud en storingen aan Intergas-ketels.

Reacties van klanten?

Ze zijn vaak verbaasd, want ze verwachten het niet. Het is eigenlijk een mannenwereld. Maar we krijgen positieve reacties, dus dat is alleen maar leuk.

Mooiste aan het vak?

Het is altijd een uitdaging als er een storing is en je dan net zo lang doorgaat totdat je de oplossing hebt gevonden. Een nieuwe cv-ketel plaatsen is altijd weer een uitdaging. Hoe ga je de leidingen aanleggen? Het ziet er steeds anders uit. Elke keer is weer iets nieuws, niet alle huizen zijn hetzelfde en dat is het leuke ervan.

Minder leuke kant?

Die zijn er eigenlijk niet. Misschien soms iets met klanten, maar dat komt sporadisch voor. Of het moet een heel zware klus zijn met een grote boiler en dat het ding twee trappen naar beneden moet. Maar meestal slopen we de hele ketel uit elkaar. Alle zware dingen worden losgehaald en die tillen we per stuk naar beneden.

Toekomst

Het vak verdwijnt nooit. Er is altijd service en onderhoud aan ketels nodig. Daar kan nooit een robotje voor in de plaats komen. Als je een ketel vijftien of twintig jaar mee wilt laten gaan, moet je hem jaarlijks onderhouden. Dat is het beste voor de ketel en het verbruik.

Duurzaam?

We horen er wel van, maar daar zijn we niet echt mee bezig.

Ontwikkelingen?

We houden onszelf op de hoogte via het internet en social media. Ik heb een cursus gevolgd bij Intergas en als iets nieuws op de markt komt, krijg je daar bericht van of je daar naar toe wilt. Op die manier houden we alle ontwikkelingen in de gaten.

Bedrijf: R&BWS (Richard en Bianca Warmteservice)
Functie: mede-eigenaar
Leeftijd: 46 jaar
Opleiding: Mavo. Mijn man (47) heeft alle papieren die te behalen zijn op het gebied van keteltechniek en -onderhoud. Ik heb een cursus gedaan voor onderhoud aan Intergasketels. Sinds 1 april 2016 is ons bedrijf OK CV gecertificeerd en hebben wij het OK CV label. 

Tekst: Richard Mooi