fbpx
Artikel

Installateur in beeld: Fèrens de Boer

Totaalinstallateur Fèrens de Boer uit Akkrum. Hij geniet elke dag van het werk, maar maakt zich zorgen over de particuliere doe-hetzelvers. “Niemand wil ongelukken.”

Leukste aan het werk

De diversiteit maakt dat geen dag dezelfde is. Het werk is ontzettend gevarieerd; van het vervangen van een schakelaar tot een complete installatie en alles ertussen. Gas, water, elektra, cv-ketels, sanitair, zonne-energie en onderhoud, wij doen het allemaal.

Minder leuk aan het werk

Persoonlijk sta ik nooit echt te springen om het werk onder de vloer. Natuurlijk moet het gebeuren, maar het is geen pretje om in de modder en natte omstandigheden met het leidingwerk aan de slag te gaan. Het is een van de mindere kanten, maar het hoort erbij.

Bedreigingen

In mijn ogen is de grootste bedreiging dat de particulier alles tegenwoordig in de bouwmarkt kan kopen. Groepenkasten, ketels, alles wordt er aangeboden. Probleem is dat er ook veel ‘onveilig’ word geprutst, waardoor de kans op ongelukken steeds groter worden. Dat wil niemand. Wij komen echt de gekste dingen tegen.

Kansen

Wrang is dat de grootste bedreiging voor onze branche misschien ook wel de grootste kans is. Particulier prutswerk moeten we in sommige gevallen volledig afkeuren en compleet opnieuw aanleggen. Uiteindelijk wint de kwaliteit, maar het is misschien niet de meest wenselijke manier om aan werk te komen.

Mooiste klus

Bij een particulier, die zijn huis aan het verbouwen was, mochten we vorig jaar een hybride verwarmingsinstallatie monteren. Een lucht/water-warmtepomp voor lage temperaturen, met een cv-ketel als backup. Het was de specifieke wens van de klant om de buitenlucht te gebruiken voor de vloerverwarming. Mijn inschatting is dat we dergelijke klussen in de toekomst steeds vaker tegen zullen komen.

Investeren in

We volgen zoveel mogelijk de ontwikkelingen in de sector en de innovaties in installaties. Dan moet er ook regelmatig gereedschap en meters worden vervangen. Daar blijven we in investeren. Andere grote opgaven voorzie ik voorlopig niet.

Toekomst

Voor installatiewerk zie ik het rooskleurig in. Na de crisis zien wij het werk weer toenemen. Wat wij wel merken is dat steeds meer particulieren offertes opvragen. Dit moet niet de opmaat worden om keuzes te maken op prijs. Het resultaat moet doorslaggevend zijn. Daarom is mond-tot-mondreclame gelukkig voor ons de beste reclame die je kunt krijgen. Wij adverteren maar beperkt, omdat dit niet veel oplevert. Toch weten mensen ons te vinden. Daarom ga ik samen met mijn vrouw Gea en onze werknemer op dezelfde manier door. Het is niet de bedoeling om uit te breiden in personeel. Hoe meer mensen, hoe meer kopzorgen en minder overzicht.

Bedrijf: De Boer Akkrum Installatiebedrijf
Functie: Eigenaar, allround installateur
Leeftijd: 41 jaar
Opleiding: MTS Elektrotechniek en MTS Installatietechniek
Ervaring: Zijn vader begon het bedrijf in 1997. Fèrens stapte met het behalen van zijn diploma’s in hetzelfde avontuur. Vijf jaar geleden is hij zelf doorgegaan met zijn vrouw Gea. Ze hebben één vaste werknemer.