fbpx
Artikel

Installateur in beeld: Marco Engberink

Installateur Marco Engberink noemt zichzelf een vakidioot: altijd bezig met nieuwe ontwikkelingen, elke maand wel een bijscholing of training. Net zoals de meeste van zijn collega’s. Maar dat heeft volgens Engberink wel een groot nadeel: “De sector moet echt eens wat commerciëler worden.”

Mooiste aan het vak

Dat is toch wel de uitdaging om elke keer weer tot een oplossing te komen. Dat spreekt mij erg aan. Het werk is zeer afwisselend, zeker ook doordat ik totaalinstallateur ben. En het persoonlijke contact met mijn (particuliere) klanten vind ik erg belangrijk. Ik waardeer hen enorm en zij mij. Ik ben een vakidioot, techniek zit in mijn bloed. Ik kijk verder dan mijn neus lang is, geef klanten aanvullend advies en doe op die manier meteen mijn acquisitie. Later komen ze dan vaak bij me terug door iets dat ik ze verteld of geadviseerd heb.

Minder leuk

Soms vuile werkzaamheden. Kruipruimtes zijn niet mijn favoriete plekken. Als de ruimte arbotechnisch niet geschikt is, dan doe ik het ook niet. Het is tenslotte mijn lijf en mijn gezondheid. Een kruipruimte van 30 centimeter hoog is geen kruipruimte. Ik wijs de klant dan op de arboregels en laat hem kiezen: de vloer openmaken of het werk niet doen. Ook heb ik eens een kruipruimte gehad waar water in had gestaan. Dit water werd weggepompt en vervolgens kon ik het lek gaan zoeken. Omdat er echter onvoldoende zuurstof in de kruipruimte was, heb ik dit gedaan met speciale beademingsapparatuur. Een dure grap, maar wel veilig op deze manier.

Verandering

Ik wou dat mijn concullega’s eens wat commerciëler werden. Wij hebben als branche de laagste netto-winstcijfers in de markt. Dat kan echt beter. We zijn bezig met allerlei mooie nieuwe technieken, maar verdienen er nog te weinig mee. Hoe dat komt? Ik denk doordat wij alleen denken aan techniek en mooie producten, niet aan het maken van winst. Ook zou ons uurloon structureel omhoog moeten. Gezien de groeiende vraag naar technische mensen is dit hét moment om dat sectorbreed te doen.

Over vijf jaar

Ik hoop dat ik dan veel meer bezig ben met onderhoud en het verlengen van de levensduur van installaties. Dat ligt mij persoonlijk het beste en je hebt ook nog eens veel klantcontact. En ik hoef dan hopelijk minder in kruipruimtes en keukenkastjes te kruipen, ik word tenslotte ook een dagje ouder.

Mooiste project

Een van de mooiste projecten was het installatiewerk van het bisschoppelijk paleis van het aartsbisdom Utrecht. Dit was ook mijn grootste project ooit. Ook een mooie klus met veel nieuwe technieken was de aanleg van een warmtepomp en boiler bij een particuliere klant, omdat zij volledig van het gas af wilden.

Droomproject

Een echt droomproject heb ik niet, maar wat ik heel mooi vind, is mijn deelname aan het Baarns energieakkoord. Ik word daar in oktober medeondertekenaar van. Samen met andere ondernemers, de gemeente en de lokale overheid gaan we straks aan de slag. Dat vind ik erg uitdagend.

Opmerkelijk

In een kruipruimte heb ik al eens een paar fietsen gevonden. De eigenaar wist van niets. Waarschijnlijk zijn deze fietsen tijdens de bouw van de woning in de oorlog verstopt. Er is snel een vloer overheen gelegd, en vervolgens zijn ze vergeten of misschien is de toenmalige eigenaar overleden in de oorlog. We kregen de fietsen er niet uit, dus ze liggen er nog.

Passie

Ik beoefen de schietsport KKG (klein kaliber geweer), maar ik ben vooral zeer gepassioneerd in de bergsport. Deze sport beoefen ik in mijn vakanties. Ik ben net vijf dagen naar Oostenrijk geweest, waar ik heb geklommen. De sport is een combinatie van wandelen en klimmen, je beweegt je meer verticaal dan horizontaal en hangt ook echt met touwen aan de bergwand.

Bedrijf: de holding Max-Tech bedrijven BV, met daaronder Max-Tech BV en Max-zon
Functie: eigenaar
Leeftijd: 48 jaar
Opleiding: MTS elektronica, met daarbij heel veel aanvullende cursussen en workshops, om zodoende tot al mijn erkenningen en certificaten te komen voor gas, drinkwater, elektra, zonnestroom en ok-cv.
Ervaring: 10 jaar werkzaam als zelfstandig installateur. Daarvoor werkzaam als elektricien en als servicemonteur in het witgoed.