Ga naar hoofdinhoud

Installateur in beeld: Riccardo Ruggiero

ALMERE - Riccardo Ruggiero. FOTO: DIEDERIK VAN DER LAAN

Vijf jaar geleden begon Riccardo Ruggiero in Almere voor zichzelf als allround installateur met een focus op duurzame installaties. Kort daarna sloeg de crisis toe, maar Ruggiero ondervond er weinig hinder van: “Ik dacht: het kan alleen maar beter worden.”

Mooiste aan het vak

De veelzijdigheid. Je hebt elke keer te maken met andere situaties en andere mensen. Ook het oplossen van problemen zoals storingen en lekkages vind ik mooi. Zeker als er al een andere installateur bij is geweest en jij het dan kunt oplossen.

Minder leuk

Er is niet veel minder leuk. Wel is de markt momenteel raar. Iedereen mag maar alles aansluiten. Bewoners komen zo in gevaar en hebben het zelf niet eens door. Er wordt vaak alleen maar gekeken naar de laagste prijs en niet naar kwaliteit. Vaak kunnen we daarna alsnog de boel van een ander opknappen.

Niet goedkoop

Op mijn website staat ’Zoekt u een goedkope installateur? Zoek dan gerust verder’. Er zijn momenteel veel koopjesjagers die vijf of zes verschillende offertes aanvragen, maar ik ben geen offertefabriek. In het verleden ben ik vaak genoeg het hele land doorgereden voor niets. Ik wil alleen serieuze klanten, daarom vraag ik ook vaak of mensen even een foto van de situatie willen sturen, zo pik je de serieuze klanten er snel uit.

Mooi project

Een mooi project dat ik heb uitgevoerd, is het aanleggen van een compleet verwarmingssysteem voor een bloemenopslag, compleet met laadkuilverwarming om de laad- en losperrons sneeuw- en ijsvrij te houden. Dit systeem draait op restwarmte van de kassen.

Crisis

Ik merk er niet veel meer van. De huizenmarkt zit weer in de lift. In 2011 was de crisis wel goed voelbaar. Ik was toen net gestart maar had toch niet het idee dat ik op het verkeerde moment was begonnen. Ik dacht juist: het kan alleen maar beter worden.

Kansen

De vergrijzing slaat toe, dat is een kans. Ook worden installateurs steeds schaarser en is er veel kennisbehoefte op het gebied van duurzaamheid. Dat wordt alleen maar belangrijker. De energieprijzen dalen nu weliswaar, maar straks gaan deze weer stijgen. Dan zal duurzaamheid steeds interessanter worden.

Bedreigingen

Ik zie geen bedreigingen op het gebied van duurzame technieken. Beunhazen hebben daar ook geen kaas van gegeten. Er zitten enkele concurrerende bedrijven in de buurt, maar daarmee kan ik goed door één deur. Wat wel een bedreiging is, zijn de grote bedrijven die met ketels gaan stunten. Ik denk dat installateurs daardoor over vijf jaar een ander verdienmodel hebben: meer gespecialiseerd in duurzame technieken en meer gericht op het verkopen van extra diensten en services. De ketel is straks bijzaak; ik verdien mijn geld dan aan de extra diensten die ik bij een ketel verkoop, zoals bijvoorbeeld het spoelen van het CV-systeem. Dat doe ik nu ook al.

Investeren in

Sinds twee jaar zit ik in een nieuw pand, ik ben nog steeds bezig met de inrichting ervan. En ik investeer constant in gereedschap.

Toekomst

Die komt goed. Ik ga door zoals nu, dan kan de hoeveelheid werk alleen maar stijgen. De aantallen telefoontjes en aanvragen lopen sinds enige tijd weer aardig op.

Privé

Woon samen met mijn vriendin.

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Met de gratis nieuwsbrief van Installatie.nl ben je altijd op de hoogte van het laatste nieuws en actuele ontwikkelingen in de installatiebranche, productnieuws en installatiefouten.

Laatste nieuws

Premium

Intergas stapt met warmtepomp Xceed door naar propaan

Grotere rol ventilatie in duurzame woning

Pvt-paneel krijgt teracotta variant

Kabinet wil CO2-meter in elk klaslokaal

‘Teruglevertarief voor zonnepanelen is niet onredelijk’

Consument koopt warmtepomp op basis van één offerte