fbpx
Artikel

Installateur in beeld: Richard Horst

Richard Horst verkocht twaalf jaar geleden zijn installatiebedrijf omdat hij als eigenaar de praktijk miste. Met zijn eenmanszaak HOB Onderhoud en Beheer heeft hij het plezier weer teruggevonden, al schrikt hij soms van gevaarlijke situaties met de rookgasafvoer. “Onderhoud door een erkend installateur zou verplicht moeten worden voor particulieren.”

Mooiste aan het vak

Ik vind het leuk om problemen op te lossen voor mijn klanten. Of het nu gaat om het verhelpen van een lekkage of het repareren van een radiator. Als installateur kun je mensen echt gigantisch blij maken. Daarnaast geniet ik van de vrijheid die ik heb als zelfstandig ondernemer. Ik ben iemand die dingen niet makkelijk uit handen geeft. Nu kan ik elke klus naar eigen inzicht uitvoeren.

Minder leuk

Gezeur en discussies over prijzen. Gelukkig is de vraag naar installateurs momenteel gigantisch, waardoor ik nooit onder de prijs hoef te werken. Ik vind het jammer als mensen het onderste uit de kan proberen te halen. Dat komt ook door sommige beunhazen die tegen lage prijzen ons vak besmeuren. Met levensgevaarlijke rookgasafvoerproblemen tot gevolg. Ook de klant is verantwoordelijk voor een veilige installatie, door niet ten koste van alles voor een dubbeltje op de eerste rij te willen zitten.

Mooiste project

Ik vind zoveel opdrachten mooi, maar als ik er dan toch een moet kiezen ga ik voor de renovatie van een dierenopvangcentrum in Vlaardingen. De belangrijkste vraag was om het gasverbruik van het ketelhuis te verminderen. Ik heb alle ketels onder handen genomen, volledig gespoeld en opnieuw ingeregeld, met als resultaat een flinke verduurzaming. Op zulke momenten kun je je onderscheiden. Een ketel ophangen is niet zo spannend, maar die vervolgens goed inregelen en in balans brengen is een kunst.

Verandering

Het is goed dat er vanaf 2019 strengere wettelijke eisen gelden voor installateurs die werken met cv-ketels. Ik tref in veel huizen nog gevaarlijke situaties aan met de rookgasafvoer. Het nieuwe ‘keurmerk’ voor installateurs is echter niet genoeg. De eigenaar van een cv-ketel zou ook verplicht moeten worden om onderhoud te laten uitvoeren door een erkend installateur. Anders houd je altijd gevaarlijke situaties als gevolg van achterstallig onderhoud of beunhazen die slecht werk leveren.

Over vijf jaar

De nabije toekomst ziet er stabiel uit. Ik heb momenteel een kleine 700 langdurige onderhoudscontracten, voornamelijk op cv-gebied bij particulieren. De laatste tijd krijg ik ook veel aanvragen voor duurzame installaties. Ik verdiep me momenteel uitgebreid in de warmtepomptechniek, volg verschillende cursussen. Als straks de eerste grote golf aan onderhoudsbeurten voor warmtepompen plaatsvindt, ben ik er klaar voor.

Opmerkelijk

Wat mij nog goed bijstaat is een klant die gebonk uit haar cv-ketel hoorde. Dat bleken geen kabouters te zijn. De ketel zat niet goed aangesloten op de afvoer, waardoor er koolmonoxide ontsnapte in de ruimte onder de vloer. Die koolmonoxide werd vervolgens weer deels terug de ketel in gezogen, waardoor die zo op tilt sloeg. Gelukkig hadden die mensen het raam meestal open staan, anders had het weleens slecht kunnen aflopen.

Hobby’s

Karate is mijn grote passie naast het werk. Samen met mijn dochter probeer ik drie keer per week op de mat te staan. Daarnaast volg ik de basketbalwedstrijden van mijn dochters op de voet.

Privé

Getrouwd met mijn vrouw Leontine, die mij ook helpt met de administratie. We hebben twee dochters van tien en vijftien jaar.

Bedrijf: HOB Onderhoud en Beheer
Functie: Eigenaar
Leeftijd: 48
Opleiding: Kenteq (servicemonteur installatietechniek, gastechnisch installateur), diverse certificaten.
Ervaring: Op jonge leeftijd had Richard Horst nog ambitie als grafisch ontwerper, maar het liep anders. Enigszins per toeval begon hij als leerling loodgieter in Rotterdam. Dat bleek een gouden zet. Gestaag ontwikkelde Richard zich tot een allround installateur. Als freelancer liet hij zich door verschillende bedrijven inhuren, tot hij zijn eigen bedrijf Horst Service begon. Aan werk geen gebrek, maar hij voelde zich soms meer manager dan installateur. Hij wilde zelf weer met de voeten in de klei staan, verkocht zijn bedrijf en werkt inmiddels twaalf jaar als zelfstandig ondernemer vanuit Barendrecht.