fbpx
Artikel

Installateur in beeld: Arjan Loohuis

Arjan Loohuis van Installatiebedrijf FH Loohuis BV moest al op jonge leeftijd de directeurspet opzetten. In de dertig jaar dat hij aan het roer staat, groeide het bedrijf van vijftien man naar een middelgrote onderneming van tweehonderd fte. Van grootheidswaan moet Loohuis echter weinig hebben, liever brengt hij het Twentse begrip noaberschap in de praktijk.

Mooiste aan het vak

De breedte van de installatietechniek: van elektra, loodgieterswerk, koudetechniek, ventilatie en verwarming: we doen het allemaal. Dat maakt het voor ons interessant en het is natuurlijk mooi dat je daarmee de klant volledig kan ontzorgen.

Minder leuk

Dat je soms het gevoel hebt dat je geleefd wordt. Je probeert alles voor de klant te regelen, maar soms loop je bijna tegen de grenzen aan van wat je bedrijf aankan, of het nou in de uitvoering is of in de calculatie. Toch moet je altijd zorgen dat de klant niet hoeft te wachten. Klant is en blijft koning.

Mooiste klus

Met het koeltankbedrijf Mueller uit Groenlo hebben we sinds een jaar of vijf een samenwerking, waarbij we de warmte uit verse koemelk gebruiken voor de verwarming van delen van de stal of de woning. Die melk moet van 34 °C teruggekoeld worden naar 4 °C, daar kan je veel warmte uit halen. Het mooie is dat je dit mee kan nemen in de EPC-berekening als je een nieuwe woning bouwt.

“Zorg als team goed voor elkaar”

Noaberschap

Dat is zo’n bekende Twentse term. Het betekent dat je op elkaar let en zorgt voor elkaar. Voor ons is het een kernwaarde in het bedrijf. Ik stel mezelf dan de vraag: wat kan ik nog meer doen dan een goed salaris bieden? Nou, dat je er voor je personeel bent als ze je nodig hebben.

Investeren in

Personeel, en dan vooral de jonge aanwas. Daar moet je tijd, geld en aandacht aan schenken. Wij hebben nu tweehonderd man in dienst, en je hebt dan goed zicht op wie er in dat jaar gaan afzwaaien en hoeveel nieuwe jongens je dan dus nodig hebt. Dat zijn er jaarlijks bij ons vijf tot tien. Vaak zijn het zaterdaghulpen, die tijdens het werk in het magazijn de smaak te pakken krijgen, een opleiding gaan volgen en dan bij ons in dienst komen. Ik heb tijdens de crisis in 2013 afscheid genomen van enkele jongens met een tijdelijk contract. Dat had ik bij nader inzien niet moeten doen. Bij een nieuwe crisis zal ik meer mijn best doen mensen te behouden, ook als ze een tijdelijk contract hebben.

Buisman’s Keals

Dat is de naam van onze carnavalsvereniging. Vorig jaar werd me gevraagd of ik prins carnaval wilde zijn. Daar zeg je geen nee tegen. Je drinkt veel bier, zegt vaak alaaf en je probeert zoveel mogelijk mensen over te halen om mee te doen met het feest. Ziekenbezoek hoort er ook bij, dat is een bijzonder onderdeel van het prins-zijn. Vanwege corona mag ik het ambt nog een jaar bekleden en ben daarmee samen met mijn adjudant de langst zittende hoogheid uit de geschiedenis van de Buisman’s Keals.

Hobby’s

Ik ben voorzitter van de lokale klootschietvereniging, een echte Twentse cultuursport. Verder mountainbike ik graag met een groep vrienden en ik heb nog paarden, die ik soms nog voor de menkar span.

Naam: Arjan Loohuis (51)
Functie: directeur
Omvang bedrijf: 200 fte
Installatiebedrijf FH Loohuis BV werd opgericht in 1959 door vader Frans. Door overnames en uitbreidingen zijn er inmiddels vijf vestigingen. Ook hekwerken en balustrades zijn een loot aan de Loohuisstam. Vader Frans overleed vroeg, Arjan was toen zeventien jaar. “Mijn moeder, die daarvoor al de administratie deed, heeft toen vier jaar lang het bedrijf geleid, totdat ik mijn diploma’s en benodigde ervaring had om het bedrijf over te nemen. Mijn moeder en ik werden in die tijd enorm geholpen door de overige medewerkers, waarvan er nu, bijna dertig jaar later, nog steeds veel bij ons werken.” Loohuis heeft een vrouw, twee zonen en twee dochters.