fbpx
Artikel

Installateur in beeld: Cees Kievit

Hij zette kilometers zinkwerk met zijn opa en mocht als klein knulletje de krappe kruipruimtes in. Tegenwoordig staat Cees Kievit aan het roer van een geolied modern bedrijf met digitale werkbonnen en BIM-tekeningen: juist dit soort veranderingen boeien hem enorm.

Mooiste van het vak

Dat we veranderingen teweeg brengen en daar direct de resultaten van zien. Ik krijg er energie van om samen met mensen iets voor elkaar te krijgen, door van idee naar oplevering te gaan. We zitten in de complete breedte van het w-vak: dat maakt ons werk gevarieerd.

Wakker liggen

Het ligt in mijn aard om altijd ‘ja’ te zeggen tegen je bestaande klanten, maar het kan niet altijd. En aan de andere kant hebben we, inclusief inleners, 34 mensen buiten aan het werk te houden, dus we leveren ook veel op. Het is vaak hollen en stilstaan. Dat is soms lastig.

Mooi werk

Als kind ging ik al met opa zinken kralen draaien. Ik ben linkshandig, maar soldeer met rechts. Dat heb ik van opa geleerd. Details die toen de basis van vakmanschap bepaalden. Naast het standaard werk, geniet ik tegenwoordig van utiliteit. Een school of bedrijfspand; daar zit veel diversiteit in en zitten we vooraan met de klant om te sparren en te ontwerpen.

Innovatie

Wij zijn al generaties lang gek op snufjes. Mijn vader reed ooit al met een semafoon ter grootte van een accu rond toen hij warmtewisselaars moest vervangen voor AWB. Ging het lampje, dan moest hij AWB bellen voor het volgende adres. Ons pand uit 2004 heeft energieheipalen. Wij zitten dus al veertien jaar aan de warmtepomp.

Duurzaam

Ons bedrijf heeft al heel wat transities doorstaan. Van olie naar kolen, van kolen naar gas en nu dit. Op dit moment worden we platgebeld door consumenten die gek worden gemaakt met warmtepompen, maar eigenlijk geen idee hebben. Ik volg de discussie kritisch. We werken nu mee aan een project waarbij groen gas “gemaakt” wordt, ook zijn er plannen om op het eiland waterstof toe te passen voor verwarming.

Investeren in

We hebben vol ingezet op werkprocessen. Lean manufacturing en KYP (Keep Your Promise), waarbij we constant planningen afstemmen en verbeteren. De handjes worden schaars en de prijzen staan nog onder druk: wie de machine het best geolied heeft, is het meest klaar voor de toekomst.

De toekomst

Ook op het gebied van bedrijfsvoering lopen we voorop: elektronische werkbonnen, werkplekken voor werken in BIM. Onze mensen krijgen veel verantwoordelijkheid. Leerlingen ‘mogen veel’, hebben een bedrijfswagen en gereedschap. Dat maakt ons wel aantrekkelijk, dus op dat niveau nog geen zorgen. Wel zoek ik een technisch tekenaar.

Privé

Getrouwd met Nely. We hebben geen kinderen.

Hobby’s

Ik zeil graag met mijn boot op het Grevelingenmeer of de Haringvliet. Een paar uur zeilen voelt als een dag, een dag voelt als een weekend.

Naam: Cees Kievit
Bedrijf: Kievit Warmte in Middelharnis
Functie: mede-eigenaar
Leeftijd: 49
Opa Cornelis Kievit kocht in 1956 smederij De Mooy in Sommelsdijk, die onder de hoede van hem en zoon Ser verandert naar klassiek installatiebedrijf op Goeree-Overflakkee. De broers Leo en Cees nemen in 1996 de zaak over. Leo, in het bezit van alle diploma’s en erkenningen, neemt het technische deel van het bedrijf voor zijn rekening. Cees, MEAO-commercieel en administratief opgeleid, het bedrijfskundige deel. Er werken 36 mensen bij Kievit Warmte.