
Edwin en zijn oudere broer Frans namen installatiebedrijf Klomp in 1995 over van hun ouders. In de 22 jaar die volgden bouwden ze het bedrijf uit tot een toonaangevende duurzame installatiepartner in Amsterdam en omgeving. “Wat anderen zien als een bedreiging, zie ik juist als kans.”
Mooiste aan het vak
In Amsterdam hebben jongeren veel te kiezen. Een keuze tussen een baan in de handel of in de techniek, valt helaas vaak uit in het voordeel van optie één. En er is ook veel uitval: jonge monteurs kijken na twee jaar vaak weer om zich heen en gaan dan iets heel anders doen. Daarom heeft Klomp met twee collegabedrijven al in 2012 het initiatief genomen tot de Vakschool Technische Installaties. Het was aanpoten en in het begin hebben we de nodige hobbels moeten overwinnen, maar nu begint het te lopen. Dat is winst voor alle technische bedrijven in de regio. Zo sta ik in de wedstrijd: ik zie volop kansen om op te pakken.
Minder leuk
We hebben als bedrijf inmiddels een positie bereikt waarbij we projecten echt sámen met de opdrachtgever: co-making. Ik zie dat als dé toekomst van het vak en mijn medewerkers voelen zich er ook prettig bij. Dan wil het soms wel eens wringen als je in andere projecten weer ouderwets de rol van onderaannemer moet vervullen en elk uurtje meerwerk moet verantwoorden. Als het zou kunnen, dan zou ik helemaal overstappen op co-making, maar zo’n beslissing maak je niet van de ene op de andere dag.
Investeren in
Ik heb nooit stilgezeten; altijd ondernomen. Vanaf het begin van mijn loopbaan heb ik in de avonduren in diverse opleidingen mijn technische kennis vergroot en vaardigheden verbeterd. Later hebben wij Klomp verder doorontwikkeld tot vier volwaardige divisies. En we zijn ook diverse partnerships aangegaan. Al vroeg begonnen we met duurzame technieken en onlangs hebben wij samen met twee partners ons bodemenergie boorbedrijf Geo4NRG opgericht. Onze nieuwe Conrad Stanen boortoren heeft al weer de nodige meters geboord. Kortom: we blijven aldoor investeren en doorontwikkelen. Inmiddels ben ik minder betrokken bij de dagelijkse uitvoering. Dat doen de managementteams. Ik stuur op hoofdlijnen en daarnaast adviseer ik opdrachtgevers over verduurzaming.
Mooiste project
Samen met aannemer Rutges hebben we voor woningcorporatie Woonforte in Alphen aan de Rijn 28 maisonettes en 28 eengezinswoningen uit 1969 gerenoveerd tot NOM-woningen. Verduurzamen van bestaande bouw in bewoonde staat is altijd al een uitdaging, maar renoveren tot nul op de meter is helemaal ambitieus. Trots, uiteraard.
‘De cv-ketel is de kolenkachel van de 21ste eeuw’
Duurzaamheid
Mensen als Ruud Koornstra en Jan Rotmans wakkerden zo’n twintig jaar geleden mijn duurzame passie aan. Bij Rotmans heb ik later op de universiteit van Rotterdam een leergang ‘verandermanagement’ gevolgd. Duurzaamheid zag ik in eerste instantie als economische kans, maar op een gegeven moment wordt het deel van jezelf. Niet dat ik mezelf nu onder de geitenwollensokken schaar, maar het zit nu wel echt ín me. Ik geloof dan ook dat de gasgestookte cv-ketel de kolenkachel van de 21ste eeuw is.
Met onder meer onze dakdivisie zijn we uitstekend gepositioneerd om een voortrekkersrol in de energietransitie te spelen. Natuurlijk gaat het dan om pv-panelen, maar ook over klimaatadaptatie. Een mooi voorbeeld zijn de blauwgroene daken in het project Resilio, daken met intelligente waterberging, beplanting én pv-systemen van onze divisie Green4Energy.
Privé
Ik woon al zestien jaar samen met mijn vriendin Jitske. Samen hebben we twee zonen, Jorg van negen en Jens – mijn bonuszoon – van twintig. Voor een potje golfen maak ik graag tijd vrij. Zeilen vind ik ook geweldig, vooral op de Middellandse Zee bij Turkije is het erg mooi. Ik woon niet ver van waar ik geboren ben, in de wijk Kadoelen, waar ik in 2012 mijn eigen energieneutrale woning heb gebouwd.
Naam: Edwin Klomp
Functie: Met broer Frans eigenaar van Klomp BV
Medewerkers: ongeveer 130, in acht werkmaatschappijen
Leeftijd: 51
Zijn ouders hadden een installatiebedrijf met witgoedwinkel op de Nieuwendammerdijk in Amsterdam-Noord. “Het was een echte winkelstraat toen, met wel 95 winkels. Toen er in de jaren 70 een groot winkelcentrum kwam, het Boven IJ, sloten veel winkeliers hun deuren. Mijn ouders ook. Het installatiebedrijf ging zonder witgoed verder.” Edwin kon goed leren en haalde zijn VWO-diploma, met het idee om daarna een bedrijfskundige opleiding te volgen. Het pakte anders uit: een vakantiebaan in het bedrijf van zijn vader mondde uit in een levenslange passie voor het vak. In 1995 nam hij met zijn broer Frans de aandelen van zijn ouders over.