Ga naar hoofdinhoud

Installateur in beeld: Erik la Fleur

Toen installateur Erik la Fleur tien jaar geleden voor zichzelf begon was zijn motto: ‘Een goed loon verdienen door mooie installaties te maken.’ Gaandeweg begon hij zich meer te interesseren voor duurzame technieken en leerde hij: het begint allemaal met een goed advies. En dan blijkt dat een warmtepomp lang niet altijd kan. “Nee is ook een antwoord.”

Mooiste aan het vak

De veelzijdigheid. De ene dag doe je ketelonderhoud, dan vervang je een dak, leg je een warmtepompsysteem aan of ben je weer een paar weken bezig met een badkamer. Ik ben een echte ouderwetse allround loodgieter die alles kan. De huidige trend is dat monteurs zich specialiseren, maar ik zou er niet aan moeten denken om dag in dag uit ketels te moeten onderhouden.

Minder leuk

Al die nieuwe certificeringen en erkenningen. Telkens komt er weer iets nieuws bij en dan kunnen je oude papieren weer in de prullenbak. Het is natuurlijk belangrijk dat je als monteur je kan laten zien dat je je vak beheerst en bijblijft. Dus heb ik een paar jaar geleden netjes mijn F-gassendiploma gehaald en de update van de NEN1010. Maar als je als installatiebedrijf je papieren hebt, en je als monteur je diploma hebt gehaald, dan moet dat toch voldoende zijn. En dit terwijl alle beunhazen gewoon door kunnen gaan, want er is nul handhaving.
Daarnaast kan het soms wel erg druk worden. We hebben vaak dagen dat we ’s ochtends al om half zeven in de bus zitten en we rond zessen pas weer thuis zijn. Dan even eten en de bus uit- en inruimen voor de werkzaamheden voor de volgende dag. Dat zijn pittig lange dagen en dan moet ook de boekhouding nog gedaan worden.

“Goed gereedschap is het halve werk”

Mooiste klus

Ik ben tegenwoordig erg gecharmeerd van warmtepompen met thermodynamische panelen van Combine Energy, als alternatief voor een standaard buitendeel. Met die panelen haal je bij een grote range aan buitentemperaturen een heel goede COP. In Hoorn hebben wij een complex met 31 zorgappartementen voorzien van deze warmtepompboilers, inclusief panelen en hebben wij deze aangesloten op de al aangelegde groepenverdelers. Wij zijn nu een prijs aan het maken voor deze thermodynamische systemen in een nog groter project in Helmond. Maar eigenlijk is dat voor ons te ver weg. Mocht deze klus überhaupt doorgaan, zullen wij het waarschijnlijk gaan coördineren, zodat bedrijven aan die kant van het land leren hoe je deze systemen installeert.

Investeren in

In goed gereedschap. Want goed gereedschap is het halve werk. Pas geleden heb ik een boormachine met stofafzuiging van Hilti gekocht. Heel fijn. En ik heb vorige week een nieuwe bus aangeschaft. De oude was pas acht jaar, maar daar heb ik vanaf dag een alleen maar problemen mee gehad.

Privé

Ik ben getrouwd met José en we hebben twee kinderen, die José uit een eerder huwelijk heeft. Onze dochter is al een tijdje het huis uit en onze zoon verlaat binnenkort het nest. We wonen in een oud dijkhuis aan de ringvaart bij Abbenes, dat wij helemaal gesloopt en daarna weer helemaal opnieuw teruggebouwd hebben. Je hebt over de dijk een prachtig uitzicht over de polders. Wij zijn vaak bezig in de tuin; dat zou je wel een hobby kunnen noemen.

Naam: Erik la Fleur
Functie: eigenaar, eenmansbedrijf
Locatie: Abbenes
Leeftijd: 41
Erik La Fleur begon als jongen van vijftien jaar in het bedrijf waar zijn vader een van de directeuren was. Bij deze totaalinstallateur, TBG Installatietechniek, werkten destijds meer dan zestig mensen. In de tussentijd haalde La Fleur zijn diploma’s. Voordat hij zijn eigen zaak begon, was La Fleur enige jaren bij verschillende werkgevers werkzaam via een detacheringsbedrijf. Daarna is hij bij zijn oom gaan werken als totaalinstallateur. De laatste stap, het hebben van een eenmanszaak, is een bewuste keuze: “Een Joods spreekwoord luidt: ‘Ik wens je veel personeel toe’. (Dat zeg je als je iemand iets negatiefs toewenst). Nee, personeel wil ik niet. Liever werk ik met vaste netwerken.”

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Met de gratis nieuwsbrief van Installatie.nl ben je altijd op de hoogte van het laatste nieuws en actuele ontwikkelingen in de installatiebranche, productnieuws en installatiefouten.

Laatste nieuws

Ventilatiesysteem in kast op de galerij

De voordelen van Mezutec waterontharders

Installatie van een overkapping met zonnepanelen als dak

Drama in kruipruimte: installatie-stagiaire (16) verongelukt

Steeds minder verpakkingen

Intergas stapt met warmtepomp Xceed door naar propaan