Ga naar hoofdinhoud

Installateur in beeld: Frank Lommers

Drie generatie Lommers hebben inmiddels aan het roer gestaan bij het gelijknamige installatiebedrijf uit Vught. De huidige eigenaar, Frank Lommers over pionieren, keuzes maken en vooral gewoon blijven doen.   

Bedrijf: Gasservice Brabant/Lommers Installatiebedrijf

Functie: eigenaar maar ik noem mezelf altijd bedrijfsleider; je leidt het meer dan dat je eigenaar bent

Leeftijd: 48 jaar

Opleiding: mavo, mts, mit   

Ervaring/Bedrijf: Ik heb heel even ergens anders gewerkt, maar ben al snel in het familiebedrijf gestapt. Van oudsher zijn we een loodgietersbedrijf. Sinds  1995 doen we  service en onderhoud erbij.  Daar hebben we nu meer dan 3000 contracten in zitten. We zijn in totaal met 25 man, hebben een hele platte organisatie. Ik ben niet van mening dat je met  autoritair gedrag je doel kunt halen. Ik probeer de jongens het gevoel te geven; samen moeten we het maken.

 

Mooiste van het vak
Zelf invloed aanwenden in je bedrijf. De lijn uitzetten. Wij waren de eerste in Nederland die online, op internet afspraken met servicemonteurs inplanden.  Er zijn bedrijven die daar nu nog mee aan het pionieren zijn.  Bij ons kan een klant al vanaf 2000 vannacht om 3 uur een servicemonteur inplannen wanneer het hun uitkomt en de planning het toelaat. Dat zijn dingen die je niet zelf hebt gemaakt, wel zelf hebt uitgevonden, dat is gewoon heel leuk . We hebben ook in 1995 de bewuste keuze gemaakt; we doen waar we goed in zijn en dat is renovatie,  service en onderhoud. Dus geen nieuwbouw meer.

 

Minder leuke kanten

De regels er omheen waar je halve dagtaak aan hebt. De wet poortwachter en dat soort dingen. De vergadercultuur die we in Nederland hebben.  Én doordat je groter wordt,  je functie minder raakvlak meer heeft met het vak. Dat is jammer. Het bedrijf is mijn lust en mijn leven, maar het pionieren was leuker. In die periode kon ik zelf nog een uurtje mee om een storing op te lossen. Dat gaat nu niet meer.

 

Mooi project

Twee renovatieflats in Tilburg, zijn hele mooie logistieke klussen geweest.

Met lean en mean. Bijzonder was dat in 12  dagen een woning gerenoveerd was. Klinkt vanzelfsprekend, maar hier bleef trein gewoon lopen.  Elke dag werd er een woning afgemonteerd. Dat zijn leuke dingen.

 

Kansen in de markt

Ik denk dat als je op dit moment kunt overleven, dat je straks meer kansen in de markt hebt. Aan de andere kant zijn er veel grote jongen die doorstarten, met veel minder schulden, dus die zijn vrijer. Ik denk, dat als je doet waar je goed in bent, dat ook goed doet én duidelijk keuzes maakt, je kunt overleven.

 

Bedreigingen

Marges staan onder druk. Het is alle zeilen bijzetten om een positief resultaat neer te zetten. Laten we daar heel eerlijk in zijn. Alleen al hier in de omgeving zijn een flink aantal bedrijven omgevallen. Dan praat je over 400/500 man die in een jaar tijd op straat staan. We hebben wel werk, dankzij dat soort bedrijven die omgevallen zijn. Is dat dubbel? Als wij het ook zo doen, maken we van onze kansen ook een bedreiging. Zo simpel is het.

 

Investeren in

Op dit moment weinig. Investeren in je personeel is het enige op dit moment. Dat staat denk ik voor de hele economie. Bedrijven gaan minder geld uitgeven aan investeringen, dat zie je gewoon. Bedrijfsauto’s worden minder verkocht. Iedereen is bezig het hoofd boven water te houden. Dat dat niet goed is, daar ben ik het wel mee eens.

 

Toekomst

Ik denk dat dit nog een jaar of vier, vijf duurt, dan zijn we eruit. Minimaal. Ik geloof wel dat we aan de onderkant van het dal zitten. We zijn wel aan het omhoog krabbelen maar ik denk niet dat het heel vlug gaat. Ik denk dat iedereen de bodem van zijn portemonnee zit.  Dat zien we aan het aantal ketels dat steeds meer geleasd wordt, puur omdat het geld er niet is.

 

Privé:

Getrouwd, twee kinderen ; mijn vrouw doet de mede de administratie.

 

 

 

 

9 reacties op “Installateur in beeld: Frank Lommers

 • Ton Wagenaars

  Wees gegroet heer Lommers, Avé Frank,

  In afwachting van uw aangekondigde reactie.
  Groet vrouw en kinderen.
  Bezag verder uw website. Altijd aardig e.e.a. te lezen over historie, motivatie en ontwikkeling.

  Tot spoedig middels dit media.

  Bellen mag ook.

  Uw ex-hoeder

 • Wil

  Mijn ervaringen met de heer Lommers zijn zeer slecht. Het voert te ver om het hele verhaal hier uit de doeken te doen, maar ik ben van mijn dat ik opgelicht en misleid ben door de heer Lommers met slechts één doel: zo veel mogelijk geld uit mijn zak kloppen.

  1. V.Dijkhhuis

   Dan zou u ook zeer zeker nu moeten vermelden wat in uw ogen foutief zou zijn
   Ik ben eerlijk…eerlijk genoeg om te zeggen dat uw reactie niet gegrond is…
   Ik ken Frank vanaf de middelbare school..
   Frank is een fantastische ondernemer die ten alle tijden klaarstaat voor zijn klanten/relaties!!

 • Wil

  De heer Lommers bedient zich in mijn ogen gewoon van oplichtingspraktijken. Wij hadden een onderhoudscontract bij zijn installatiebedrijf. Toen we melding maakten van een defecte thermostaat kwam er iemand langs om te vertellen dat hij geen thermostaten kon maken. Later wel een rekening van 68 euro terwijl hij niets gedaan had, en terwijl wij een onderhoudscontract hadden bij de firma. Toen wij er melding van maakten dat wij een onderhoudscontract hadden, en dat wij dus niet hoefden te betalen werd er gezegd dat een thermostaat niet onder het contract viel en dat wij dat hadden moeten weten. Na lezing bleek de thermostaat er gewoon wel onder het onderhoudscontract te vallen.
  Ik heb Gas service Brabant, en de persoon Frank Lommers leren kennen als een bedrijf wat door middel van misleiding zoveel mogelijk geld uit de zakken van haar klanten probeert te kloppen, zonder daar een deugdelijke tegenprestatie tegenover te zetten.
  Op grond van deze en andere ervaringen kan ik mensen alleen maar dringend afraden om een servicecontract te nemen bij de heer Lommers.

 • M. Janssen

  Zeer slecht bedrijf. Receptioniste die nergens iets van af weet! Totaal niet klantvriendelijk , om over de service nog maar te zwijgen.

 • piet

  ik heb zeer goede ervaring met, gas service Brabant/ Lommers.
  Heb dit bedrijf een paar keer nodig gehad voor loodgieters werk, En voor een storing aan mijn cv ketel.
  ik ben snel en goed geholpen.
  Voor loodgieters werk kwam monteur: Rob ( achter naam weet ik niet meer )
  En voor de storing aan mijn cv ketel kwam monteur: frans holzken.
  Die had het zo opgelost en kreeg duidelijke uitleg.
  ik ben zeer tevreden over het bedrijf en de monteurs.

 • RotterdamZuid

  Frans Holzken dat daar werkt heeft mij opgelicht. Mijn piraten zijn op zoek naar hem en zijn zus.

 • Gert Visser

  Hardstikke tevreden over Lommers. Bij wat doe het zelf werk geeft Frank veel uitleg, alle spulletjes op voorraad. Ik mag gereedschap lenen, ben fan van Lommers!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Met de gratis nieuwsbrief van Installatie.nl ben je altijd op de hoogte van het laatste nieuws en actuele ontwikkelingen in de installatiebranche, productnieuws en installatiefouten.

Laatste nieuws

Premium

Intergas stapt met warmtepomp Xceed door naar propaan

Grotere rol ventilatie in duurzame woning

Pvt-paneel krijgt teracotta variant

Kabinet wil CO2-meter in elk klaslokaal

‘Teruglevertarief voor zonnepanelen is niet onredelijk’

Consument koopt warmtepomp op basis van één offerte