fbpx
Artikel

Installateur in beeld: Harald Gotink

Dat de prijzen in de markt onder druk staan, merkt ook Harald Gotink, eigenaar van Gotink Totaalinstallateur in Hengelo Gld. ‘Dat is echt een gevecht geworden, deels door concurrentie van internetaanbieders. Maar daar ligt ook wel weer de uitdaging: om daar een passende oplossing voor te bedenken. Tijden zijn veranderd.’  

Functie: directeur-eigenaar Gotink Totaalinstallateur

Opleiding: Ik ben begonnen op de technische school en ben daarna via het leerlingenstelsel verder gegaan. Uiteindelijk heb ik de eindopleiding bedrijfskunde/installatietechniek gedaan.

 

Mooiste van het werk

De veelzijdigheid, afwisseling en het klantencontact. Het installatievak is natuurlijk een hele brede discipline. Het mooie van als totaal installateur actief zijn, is dat je ook van alles tegenkomt en onderhanden hebt.

 

Minder leuke kanten

Op dit moment het prijsverhaal. Dat is echt een gevecht geworden. Deels door concurrentie met internetaanbieders. Daar ligt ook wel weer de uitdaging; om daar een passende oplossing voor te bedenken. Tijden zijn nu eenmaal veranderd, de laatste twee, drie jaar. We hebben gelukkig nog een goed gevulde orderportefeuille, maar je merkt gewoon dat de markt en de prijzen onder druk staan.

 

Kansen in de markt

Kansen worden dagelijks aangereikt. We krijgen veel dingen op ons pad. Nieuwe opdrachtgevers bijvoorbeeld die een prijsopvraag doen zie ik ook als een kans. Om ze binnen te halen. Een kans is ook het inspringen op nieuwe trends als duurzame energie. Je merkt dat het een grijs gebied is, nog steeds. Dat proberen we op te pakken en de concurrentie voor te blijven.

 

De bedreigingen

Internet. Alhoewel, bedreiging is een zwaar woord. Ik denk altijd in kansen. Vooruit denken. Het is een stukje verschuiving van de markt. Mensen kopen hun ketel tot ver buiten de regio op het internet maar komen voor service en nazorg weer in de buurt terecht. Zij hebben niet de kunde, wij wel.
Bedreiging zie ik ook in buitenlandse werknemers die zich tegen bijzonder lage tarieven op de markt begeven. Je kunt echt merken dat dat in de bouwwereld een item is op dit moment.

 

Investeren in
Personeel. Ondanks de tijd blijft er een tekort aan goede vakmensen. Daar liggen ook tevens kansen; goed personeel verdient zich terug en levert werk op. Maar het is krap, dat merk je. Onlangs hadden we een vacature; daar komt niet of nauwelijks aanbod op af. Het wordt nog een flinke uitdaging dat probleem op te lossen. Gevolg van het feit dat de sector tien jaar geleden op zijn gat lag; toen is er geen aanwas van nieuwe mensen gekomen, dat merk je nu.

 

De toekomst

We willen gestaag doorgroeien in de markt waarin we ons begeven. Maar niet te groot worden. Een stabiele onderneming blijven met zo’n 25 werknemers. Met misschien in de toekomst een stukje uitbreiding van de showroom, dat is wel het streven.  

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.