fbpx
Artikel

Installateur in beeld: Henri Vlasma

Vlasma Installatietechniek is het enige installatiebedrijf op Waddeneiland Schiermonnikoog. En dat brengt verantwoordelijkheden met zich mee. “Denk maar niet dat je door je ‘monopoliepositie’ je serviceniveau kan laten verslappen. Dit is een kleine gemeenschap en je kan dus niet zomaar een steekje laten vallen.”

Mooiste aan het vak

Als je bij de klant een CV-ketel herstelt, of het riool openmaakt, zodat ze weer lekker verder vakantie kunnen vieren. Of dat een hotel of horecaonderneming gewoon weer omzet kan draaien als je geweest bent. Het gewone werk, juist dat geeft een goed gevoel. Op een eiland ben je op alle vakgebieden een kleine expert. We hebben natuurlijk geen echte specialisten in dienst, daarvoor is de markt te klein. Dus we zijn allround en draaien bijvoorbeeld ook mee met alle nutsvoorzieningen: Liander voor stroom, Stedin voor gas en Vitens voor water. En ook glasvezel voor internet. Wij werken mee bij de aanleg en storingsdiensten.

Minder leuk

Alles moet sneller en sneller. Dat is het nadeel van de enige installateur zijn: op sommige dagen moet je een keus maken. En dan kan je niet iedereen helpen door een blikje personeel open te trekken. Piekmomenten zijn lastig op te vangen. Daar moet je een balans in vinden.

Uitdaging

We hebben bijna alles altijd wel voorradig, maar het gebeurt wel eens dat we een onderdeel niet in het magazijn hebben liggen. Vorig jaar was in een hotel de boilerventilator opgebrand. Die hadden we niet. Dan ga je wat bellen en schakel je de reddingsboten van de KNRM in of de watertaxi. In dit geval gingen we met de watertaxi heen en weer en hadden we de ventilator na twee uur hier op het eiland. En konden tachtig hotelgasten weer douchen.

Toekomst

Onze toekomst hangt nauw samen met ons nieuwe kantoor. Dat is nu bouwtechnisch opgeleverd en in april zijn we verhuisd. Onze vier zonen kiezen een carrière buiten het bedrijf en we zullen het op den duur dus aan een ander moeten overdoen. Dan is het niet handig als je, zoals nu, het bedrijf deels achter en deels ín huis hebt. Op de nieuwe locatie stond al onze opslagloods. Daar hebben we een verdieping bovenop gezet en daar zitten we nu met hele bedrijf.

Mooiste klus

Zonneboilers op campings en hotels. Ook PV-installaties zijn mooi om te maken. Verder hebben we prachtige verbouwingen gedaan met zinken en koperen daken. En onze eigen nieuwe werkplaats natuurlijk: ledverlichting, data, zonnepanelen op het dak. Daar hebben we jaren naar uitgekeken en we zijn blij dat we dat aan het realiseren zijn.

Droomproject

De Waddeneilanden hebben een manifest opgesteld: in 2024 zelfvoorzienend met energie. Dat is een mooi streven. Ik ga daar graag in mee. Schiermonnikoog mag wel wat duurzamer. Dat we bijvoorbeeld elektrisch vervoer gaan realiseren. We hebben al elektrische bussen en het zou mooi zijn als de bedrijven hier ook elektrisch gaan rijden. Ook ons eigen wagenpark van zes wagens kunnen we elektrisch maken. Dat vergt natuurlijk wel weer een flinke investering.

Privé

Met Rennie ben ik getrouwd en ik heb vier zonen, in de leeftijd van 19 tot 27.

Hobby’s

Ik ben chauffeur bij de KNRM, op de lanceerwagens voor de rubberboten. En ik ben ook chauffeur bij de brandweer. Als je je groot rijbewijs hebt en je vindt het leuk om wat voor de gemeenschap te doen, dan kom je in dit soort baantjes terecht.

Naam: Henri Vlasma
Bedrijf: Installatiebedrijf Vlasma
Functie: eigenaar
Leeftijd: 48
Schiermonikoger Henri vertrok als jongeman naar het vasteland om de kneepjes van het installatievak te leren bij Damstra Installatietechniek en Hoekstra Suwâld. Zijn papieren haalde hij in de avonduren op de avondschool. In 1993 kwam Henri weer terug op het eiland om zich bij het bedrijf van zijn vader te voegen, die het stokje in 1998 aan Henri overdroeg. Bij het bedrijf werken, inclusief Henri en zijn vrouw Rennie, acht man.