Ga naar hoofdinhoud

Installateur in beeld: Johan Klok

Foto: Jan Willem van Vliet

De juiste mensen op de goede plek neerzetten, zodat iedereen doet waar hij goed in is en wat hij leuk vindt. Een beetje zoals een voetbalcoach zijn spelers opstelt. Dat is de taakopvatting van Johan Klok, die samen met zijn broer Cor al 27 jaar aan het roer staat van Installatiebedrijf Klok uit Diever.

Mooiste aan het vak

“Het team goed aansturen. Iedereen heeft zijn eigen kwaliteiten en als je iemand inzet op een klus waar hij goed in is, dan krijg je een blije monteur die mooi werk levert. En dat zorgt weer voor tevreden klanten. Monteurs die zich goed op hun plek voelen, nemen sneller hun verantwoordelijkheid en ze maken van een klus hun eigen project. Dat komt de kwaliteit ten goede.”

Minder leuk

“De wachttijden lopen op. Als je nu Enexis belt met de vraag of ze een aardingsstelsel kunnen ombouwen van TT naar TN, ben je al snel dertien weken verder. Zij hebben het ook druk, dat snap ik wel, maar soms word je daar een beetje moedeloos van. Of een trafostation voor een zorgcentrum, daarvan is de levertijd momenteel minstens 42 weken.”

“Een goede baas is coach van een team”

Duurzaamheid

“Daar zijn we al vroeg ingestapt. We installeren dit jaar ruim zeventig lucht/water-warmtepompen en ongeveer tien bodemwarmtepompen, vooral bij nieuwbouw. In de bestaande woningen is het lastig. Je moet het eerlijke verhaal vertellen, want de energiebesparing valt soms tegen en in onderhoud zijn warmtepompen niet goedkoop. Het vervangen van een onderdeel van een warmtepomp begint bij 500 euro, terwijl reparaties aan een cv-ketel zelden hoger uitkomen dan 350 euro. Voor de bestaande bouw zie ik wel toekomst in de hybride warmtepomp.”

Hobby’s

“Ik mag graag skiën. Dat doe ik al sinds mijn twintigste. We hebben sinds een paar jaar een appartement in Winterberg in Sauerland. Heerlijk, je stapt je huis uit en bent met twee minuten op de piste. Vanuit Diever ben je binnen 3,5 uur in Winterberg en we kunnen er daarom lekker vaak heen. Het skigebied staat vol sneeuwkanonnen, dus er ligt in de winter bijna altijd wel sneeuw. Mijn broer en ik gaan nooit tegelijk op vakantie; er moet altijd een kapitein op het schip blijven.”

Privé

“Ik ben getrouwd met Bianca en ik heb twee zoons van 18 en 21. Bianca werkt ook in de zaak. Mijn broer is getrouwd met Agnes, die hier ook werkt, en zij hebben net als wij twee kinderen. De kans dat één van de vier kinderen ons bedrijf uiteindelijk gaat overnemen acht ik niet zo groot. Ze gaan hun eigen weg en moeten doen wat ze leuk vinden. Maar je weet nooit.”

Naam: Cor (51, links) en Johan (49, rechts) Klok
Functie: directie
Omvang bedrijf: ruim dertig vaste medewerkers en een flexibele schil van ongeveer zes vaklieden.
Johan en Cor werkten beiden eerst een paar jaar voor een ander installatiebedrijf, voordat ze in 1993 hun eigen zaak startten. Hun ouders zaten in de hengstenhandel, dus het ondernemerschap is ze met de paplepel ingegoten. Nadat de oude paardenstal van hun ouders te klein werd, kochten ze hun huidige onderkomen: een oude autogarage, waar het tankstation voor de deur nog een overblijfsel van is. Cor specialiseerde zich in de werktuigkundige kant en haalde de benodigde water- en gaspapieren. Johan bekwaamde zich in de elektrotechniek. Onder de vlag van Sanidrõme bestieren de broers ook een badkamershowroom.

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Met de gratis nieuwsbrief van Installatie.nl ben je altijd op de hoogte van het laatste nieuws en actuele ontwikkelingen in de installatiebranche, productnieuws en installatiefouten.

Laatste nieuws

Energie Theater krijgt vervolg

‘Warmtepompmarkt groeit ook zonder plicht’

Salderingsregeling alsnog geschrapt

Streep door verplichting hybride warmtepomp

Nieuwe Installatie op de mat geploft: dit staat erin

Ventilatiesysteem in kast op de galerij