fbpx
Artikel

Installateur in beeld: Klaas Oorburg

Normaal gesproken installeert hij warmtepompen en cv-installaties. Nu kan Klaas Oorburg uit Zoutkamp ook de hagelnieuwe sterrenwacht in Lauwersmeer aan zijn lijstje toevoegen. De van origine cv-monteur heeft alle elektriciteit van de sterrenwacht van Rijksuniversiteit Groningen (RUG) aangesloten.

Bijzondere klus

“Dit overkomt je maar een keer in je carrière, denk ik.” In de koepel heeft Oorburg alle benodigde elektra aangebracht. Op de plek aan de boorden van het Lauwersmeer, op het terrein van een gebouw van Staatsbosbeheer was verder niets. Voor studenten, die straks met hun eigen kijkers naar de koepel komen, is er een platform met eigen stroomvoorziening, dat buiten is geplaatst.

Op de vloer van de koepel heeft Oorburg een eenvoudige stoppenkast geplaatst, de kabels naar buiten gebracht, een onderverdeling voor de spatwaterdichte wandcontactdozen gemaakt, zodat alle apparatuur in de koepel erop aangesloten kan worden. De Newton-telescoop draait op 220 volt, die in drie groepen is onderverdeeld en beveiligd met een aardlekschakelaar, want “het is altijd vochtig in zo’n koepel”. Ook is er een aansluiting met krachtstroom. Aan de onderzijde van de koepel lopen drie rails, waarin de aarde, plus en de nul naar het circuit binnenin worden geleid. Hoe de koepel ook draait, stroom is er altijd. Een eenvoudige personal computer, die uitsluitend voor de tijdelijke opslag van de tientallen Mb’s grote foto’s van het heelal dient. Een glasvezelkabel ligt klaar om de foto’s naar Groningen te transporteren, maar daar moeten de sterrenkundigen nog even op wachten. Voorlopig gaan ze over een datakabel naar de straalzender even verder, die ze door de ether naar het Kapteyn Instituut stuurt.

“Zo’n klus overkomt je maar één keer”

Krenten in de pap

“Ik ben een echte w-installateur, maar deze klus was wel een krent in de pap. Projectcoördinator Aries van van Calcar wilde mij er graag bij hebben. Ik vind het leuk dat ik mijn bijdrage hieraan kan leveren. Dit is voor mij echt een opsteker.” Klaas Oorburg werkt in opdracht van het Kapteyn Instituut, onderzoeksinstituut voor Sterrenkunde van de Rijksuniversiteit Groningen. Hij vindt het een voordeel van het zzp-bestaan dat hij opdrachten als deze aan kan nemen. “Je kunt de leuke klussen eruit zoeken. Dit komt dan voorbij en pik je mee. Dit is zo bijzonder. Ik kan zeggen dat ik aan de Sterrenwacht in het Lauwersmeer mee heb gewerkt.” Het heeft anderhalf jaar geduurd voordat de sterrenwacht de plannen tot uitvoering bracht. Installateur Oorburg was er van begin 2020, toen de bouw van start ging, bij betrokken. De laatste onderdelen, zoals het internet, de centrale computer en de wolkensensor, worden nog aangesloten.

De Sterrenwacht

De sterrenwacht staat op één van de meest donkere plekken van Nederland, in het noordwesten van de provincie Groningen. De koepel in het Lauwersmeergebied is op een plateau van anderhalve meter hoog gebouwd. De nieuwe telescoop wordt later dit jaar vrijstaand op de ondergrond van  stelconplaten gezet. De nieuwe telescoop heeft een diameter van 25 centimeter. Daarmee wordt zesduizend keer zoveel licht opgevangen als met het menselijk oog. De telescoop kan daardoor het Quasar-sterrenstelsel tonen, dat twee miljard lichtjaar van de aarde ligt. De telescoop heeft een volgsysteem en is vanuit de RUG te bedienen. De as waarop de telescoop draait is evenwijdig aan de aarde. Hoe nauwkeuriger de kijker is afgesteld, des te beter de sterrenstelsels te zien zijn.

Naam: Klaas Oorburg
Leeftijd: 51
Woonplaats: Zoutkamp
Opleiding: Installatietechniek
Ervaring: 30 jaar
Bedrijfsgrootte: Eenmanszaak
Privé: Getrouwd, vader van een dochter
Het dagelijks werk van installateur Klaas Oorburg bestaat uit het plaatsen en onderhouden van cv-ketels, warmtepompen en hybride systemen. Dat laatste is in Groningen nog een lastig verhaal. “Er staan veel oudere, matige geïsoleerde huizen in dit gebied. Samen met de warmtepomp komt er dan zo’n groot bedrag bij kijken, dat veel mensen het er voor nu nog bij laten zitten. De mensen zijn afwachtend.”