fbpx
Artikel

Installateur in beeld: Leon Nusteling

Leon Nusteling zit met zijn bedrijf Guneco Installatietechniek in de oude binnenstad van Dordrecht. En daar is altijd veel te doen. “Aan oude huizen mankeert altijd wel iets.” Dat wil niet zeggen dat hij alleen maar in monumentale pandjes zit te sleutelen. “Het werk varieert van kraanleertjes tot de bouw van grote ketelhuizen.”

Mooiste aan het vak

De variëteit van de klussen. Veel soorten werkzaamheden, bij heel veel verschillende mensen. Het is echt iedere dag anders en dat is het mooi.

Minder leuk

Het vak heeft weinig aantrekkingskracht. Het is geen charmant werk. Kinderen zien je uit een stoffige kelderruimte kruipen en denken: ‘dat is niks voor mij’, terwijl ze de mooie kanten ervan niet meekrijgen. In Dordrecht zie ik een grote vergrijzing optreden. Veel uitstroom, terwijl de instroom tegenvalt. Voor mij betekent dit dat het nu ontzettend druk is. Dat is financieel natuurlijk mooi, maar het betekent ook dat ik bijna geen vrije tijd heb. Het gaat echt het hele jaar door. Je moet dit vak absoluut niet willen doen als je van 8 tot 5 wil werken.

Mooiste klus

De bouw van de stookinstallatie in een groot ketelhuis bij een fabrikant van motorolie. Als je dan klaar bent en je zet de installatie aan, dan heb je echt wel het gevoel van: ‘Ik heb serieus iets moois, iets groots gemaakt.’

Maar ook stukken zinkwerk. Als je een leuk dak maakt, dan sta je er vaak ook vol trots naar te kijken. ‘Heb ik toch leuk met mijn handjes gemaakt. Gesoldeerd enzo.’ Dat zijn toch wel de dingen, dat je echt iets maakt. Dat je er tijd en energie in hebt gestoken. En dan ziet het er soms ook nog imposant uit. Dat is dan mooi.

Investeren in

Mijn kennisniveau op peil houden. Toevallig doe ik deze week bij Wasco en Go mijn examen voor mijn STEK-erkenning voor het installeren van warmtepompen en airco’s. Het is best lastig om naast je werk ook nog eens te leren, omdat het zo ongelofelijk druk is in de installatiebranche. Maar het moet wel. Verder zorg ik dat ik altijd goed gereedschap en goede meetapparatuur heb. En dan koop ik niet de goedkoopste merken. Daar gaat veel geld in zitten, maar het maakt het werken zoveel aangenamer. Ik wil niet tobben door met verouderde apparatuur te werken. Zo ook met mijn STEK-erkenning: heb ik allemaal nieuw koelgereedschap voor gekocht.

Privé

Ik ben getrouwd met Willemien, we hebben vier kinderen. Van de eerste drie weet ik dat ze niet in mijn voetsporen gaan treden. Bij de vierde, van zeven, is dat nog wel mogelijk. Mijn enige hoop. Maar ach, ik zal het ze ook niet adviseren. Het is zwaar werk.

Hobby’s

We hebben dit jaar een vakantiehuis gekocht in de Languedoc in Zuid-Frankrijk. Geen klushuis, maar helemaal af. Mijn gereedschap blijft dan thuis. Gewoon lekker helemaal niks doen, gezellig met de hele familie.

Naam: Leon Nusteling
Functie: Eigenaar Guneco Installatietechniek (ongeveer 2,5 fte)
Leeftijd: 46
Leon Nusteling komt uit een echte installateursfamilie. “Ik ben er als klein kind mee opgegroeid. Ooms, neven en mijn vader zaten allemaal in het vak.” Hij doorliep de MTS Werktuigbouwkunde en begon na zijn afstuderen direct voor zichzelf. Daarna heeft hij nog verschillende vervolgopleidingen gedaan. Na een aantal jaar voegde hij zich bij het bedrijf van zijn vader. Dat heette toen nog GUN (Geboren Uit Nood). Met het toetreden van Leon kwam er &Co bij: Guneco. Een aantal jaar geleden nam Leon het roer over van zijn vader (78), die er overigens nog steeds werkt.