fbpx
Artikel

Installateur in beeld: Maarten Kruitwagen

Via een opleiding weg- en waterbouwkunde en een baan als dakdekker kwam Maarten Kruitwagen uiteindelijk in de installatiebranche terecht. De reden? “Ik ben gewoon gek op techniek.” Kruitwagen richt zich met zijn installatiebedrijf Stein in Arnhem vooral op renovatie, onderhoud en verbouwingen. Het merendeel van zijn opdrachten komt uit de zakelijke sector.

Mooiste aan het vak

De techniek. Ik ben gek op techniek, op oplossingen verzinnen voor de klant. Hoewel ik twee projectleiders heb, probeer ik me daar ook zelf zo veel mogelijk mee te ‘bemoeien’, omdat ik het zo leuk vind. De technieken veranderen momenteel nogal. Denk bijvoorbeeld aan vloerverwarming, warmtepompen en zonneboilers. Ik combineer graag technieken en pas deze toe in praktijksituaties. Ook vind ik het een meerwaarde om deze technieken aan klanten uit te leggen.

Minder leuk

Dat wisselt. Soms heb je problemen met je personeel of met een klant die niet wil betalen. En momenteel moet je hard werken om werk binnen te halen.

Mooi project

Vorig jaar plaatsten we de installaties voor een nieuwe fabriek in Scherpenzeel. Alles moest zeer energiezuinig, met balansventilatie, warmtepompen en het hergebruiken van regenwater. Ook verzorgen we het onderhoud van twintig scholen. Daar realiseren we dan vaak ook extra werk, zoals een nieuw ketelhuis. Ik doe dit liefst zo energiezuinig mogelijk, bijvoorbeeld door meteen radiatorkranen te vervangen en een modulerende pomp te installeren. Met een relatief lage investering kan een school zo veel besparen.

Crisis

Ik heb momenteel vijftien mensen in dienst. Dat waren er voor de crisis dertig. Het normale onderhoud loopt wel door, maar er zijn veel minder verbouwingen. Bovendien is er op werk dat wel doorgaat veel concurrentie. Dat maakt het moeilijk. Het wordt tijd dat het weer beter gaat. Ik merk wel dat de markt aantrekt. We krijgen momenteel echt veel meer aanvragen, maar de score is nog laag en het prijsniveau is slecht.

Kansen

We doen veel in de scheepsbouw. Zo zijn we momenteel bezig met de installaties in een pont. Het hele benedendek van deze pont wordt verwarmd om het bovendek vorstvrij te houden voor fietsers. De verwarming draait op de restwarmte van de motor. In de winter en ‘s nachts draait er een olieketel bij. Ook installeren we bijvoorbeeld airco’s in plezierboten. Innovaties in de scheepsbouw zie ik dus wel als een kans voor ons. Nieuwe duurzame technieken zijn geen kans maar een must. Als je daar niets mee doet, dan kun je over vijf jaar de tent sluiten.

Bedreigingen

Die zie ik niet. Er zijn momenteel geen andere partijen die diep in onze vijver vissen. Dat is het mooie van ons vak: je hebt veel kennis nodig om het uit te oefenen. Dat geldt misschien iets minder voor de particuliere markt, maar wel voor onze markt, de zakelijke.

Investeren in

Ik investeer alleen in opleiden, dat is je toekomst. Door de lancering van zoveel nieuwe technieken is dat erg belangrijk. Zo gaat een van onze monteurs binnenkort een Remeha-dagopleiding voor de stroomleverende CV-ketel Evita doen en een van de projectleiders volgt de opleiding bodemenergie. Hetzelfde geldt trouwens ook voor gebruiksmateriaal: om je werk goed te kunnen doen, moet je goed gereedschap hebben.

Toekomst

Ik denk dat de installatietechniek een gouden toekomst tegemoet gaat. Het aandeel installatietechniek in de bouwkolom zie ik steeds groter worden.

Privé

Getrouwd, drie jongens die allemaal studeren.

Bedrijf: Stein Installaties in Arnhem
Functie: eigenaar
Leeftijd: 55
Opleiding: Weg- en waterbouwkunde
Ervaring: In 1987 kwam Stein Installaties te koop. Ik nam dat bedrijf toen over. Vanaf die periode volgde ik elke zaterdag scholing om mijn installatiepapieren te halen. Op mijn dertigste was ik daarmee klaar.

Tekst en foto: Margriet Brus