fbpx
Artikel

Installateur in beeld: Martijn Kooij

Een bezoek aan de VSK stond al jaren op zijn lijstje. Wegens te drukke werkzaamheden of wintersportvakantie moest Martijn Kooij telkens verstek laten gaan. Dit jaar was de installateur er wél bij. “Ik heb interessante dingen gezien. Leveranciers bezocht, een praatje gemaakt met oudcollega’s. De tijd was zo om.”  

Bedrijf: Installatiebedrijf Kooij in Middenbeemster

Eigenaar: Martijn Kooij

Leeftijd: 35 jaar

Opleiding: Ik ben allround loodgieter, ik heb daarvoor alle diploma’s: van servicemonteur tot dakwerk, zinkwerk, VCA. Vorig jaar nog heb ik het vakdiploma als keurmerkinstallateur voor warmteleveranciers gehaald.

Ervaring: Ik heb altijd voor een baas gewerkt. Na elf jaar vond ik het tijd worden voor een nieuwe uitdaging. In 2009 ben ik voor mezelf begonnen. Ik doe alle voorkomende loodgieterswerkzaamheden binnenshuis en buitenshuis. Sanitair, zink- en dakwerk, riool, CV. Ik werk in principe alleen. Heel incidenteel huur ik mensen in, waaronder mijn vader, ook loodgieter.

 

Mooiste van het werk

De diversiteit. Zo sta je in het riool om vervolgens een dakgoot te gaan doen. De ene keer ben je buiten, dan weer binnen. Dat vind ik mooi. Net zoals het feit dat de klant ook voor de kleinste dingen bij mij terecht kan; zelfs voor een zwetende koppeling in het keukenkastje.

 

Minder leuke kanten

Dat is toch wel de boekhouding. Het hoort erbij, maar dat is wel wat ik het minst leuk vind aan het ondernemen. Gelukkig heb ik geen last van wanbetalers.

 

Bijzonder project

Die heb ik eigenlijk niet. Ik heb allemaal kleine klussen. Ik werk veel voor particulieren. Wat is een mooi werk? Ik vind eigenlijk alles wat ik doe mooi. Als bij de klant de duim omhoog gaat, ten teken dat hij ook tevreden is, is het helemaal goed.

 

VSK

Dit was het eerste jaar voor me. Ik wilde er al jaren heen, maar er was nooit tijd voor. Of ik was op wintersport. Nu kon het. Ik had verschillende verhalen gehoord. Collega’s zeiden dat het tegenviel; dat er weinig sanitair en gereedschap was. Maar ik vond het eigenlijk wel leuk. En dan heb ik niet eens alles gezien. Ik ben in feite alleen in hal 7 en een deel van hal 8 geweest. Ik wilde er nog een keer heen, maar daar was de tijd was te kort voor. Ik had het te druk. Wat ik zag, vond ik interessant. Gereedschap, CV-ketels. Ik ben nog bij Werkspot geweest, heb een praatje gemaakt met vertegenwoordigers, oudcollega’s gesproken, een biertje gedaan. De dag was zo om.

 

Kansen in de markt

Het aantal loodgieters wordt naar mijn idee steeds schaarser. Dat levert mij wel meer werk op. De oudere generatie gaat er langzamerhand uit en ik hoor eigenlijk maar weinig over jongeren die van de opleiding komen.

 

Bedreigingen

Ik heb geen last van de crisis. Ik zie geen bedreigingen. Natuurlijk kan het altijd drukker, maar het gaat goed, zoals het nu gaat. Wat wel vervelend is, is wanneer je een prijs hebt neerlegd en de klant zegt dat hij het ergens anders goedkoper kan krijgen. Je kunt alle prijzen natuurlijk zo van internet plukken. Maar ja, dat is overal zo. Dat heb je ook bij BCC….Het is gewoon deze tijd. Daar doe je niks aan. Ja, zorgen dat je goedkoop kunt inkopen. En zolang je maar goede service en kwaliteit levert, komen de klanten vanzelf terug.

 

Investeren in

In gereedschap en materialen. Dat moet gewoon goed op orde zijn. Laatst heb ik nog een elektrische rioolveer aangeschaft. Ik had al een hogedrukreiniger, nu met een veer het riool in. Aan die veer zit een frees die het zeep of afval uit de rioolbuis freest.

 

Toekomst

Ik zie de toekomst wel rooskleurig in. Ik heb werk genoeg en de crisis zal wel een keer overgaan toch? Al het werk wat nu blijft liggen, komt er straks een keer aan. Ik weet overigens niet beter; ik ben in de crisis gestart. Ik heb geen idee hoe het ervoor was. Maar met mij gaat het goed, ik heb het druk genoeg, kan lekker rondkomen nu. Het kan dus alleen maar beter worden.

 

Privé

Doe ik zoveel mogelijk leuke dingen met mijn dochter; naar de speeltuin bijvoorbeeld. In de zomer ben ik op zondagen op de Noordhollandse autocrossbaan te vinden en bij mooi weer zit ik graag op het strand of terras.

 

1 reactie op “Installateur in beeld: Martijn Kooij

  1. Martin Peters schreef:

    Boekhouden doe je met Snelstart fluitje van een cent.
    Ik heb 3 bedrijven en ze staan er allemaal in.
    Even de boel instellen en gaan met die banaan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.