fbpx
Artikel

Installateur in beeld: Niek Rothman

Precies 15 jaar geleden startte Niek Rothman zijn eigen installatiebedrijf Multitech in Varsseveld. Reden om later dit jaar een feestje en een speciale klantaanbieding te organiseren. Niek werkte altijd naar volle tevredenheid alleen of met een uitzendkracht, maar onlangs nam hij toch zijn eerste medewerker in dienst. “Ik denk ook na over verdere uitbreiding, want ik ben hartstikke druk.”

Mooiste van het werk

De afwisseling. Als je klein bent zoals ik, dan doe je alles: van elektra en zinkwerk tot sanitair. Mijn voorkeur gaat uit naar centrale verwarming en storingen oplossen. Zien dat je het spul weer aan het draaien krijgt, dat vind ik mooi. Dat doet ook niet iedereen.

Minder leuk

Het minst leuke vind ik een lekkage in bijvoorbeeld een badkamer. Je moet dan alles losbreken en weet vaak niet waar je moet beginnen. Vaak is er ook nog eens veel nevenschade.

Mooi project

Ik heb onlangs het installatiewerk in een vakantievilla hier in de buurt gedaan. Dat was echt een mooi project. Het betrof een woning voor 20 personen met 7 badkamers, 3 warmtepompen, een fitnessruimte met sauna en een zwembad, waarvoor ik de verwarming heb aangelegd.

Crisis

De prijzen staan onder druk. Een paar jaar geleden moest je bovendien voor elk wissewasje een offerte maken. Dat is nu weer minder. Qua hoeveelheid werk merk ik weinig van de crisis. Dingen blijven stuk gaan, maar het werk wordt wel vaker uitgesteld. Ik doe amper nieuwbouw, dat is wel mijn geluk geweest. Grotere bedrijven doen vaak ook de grote nieuwbouwprojecten en die zijn nu extra hard geraakt. Mijn voordeel is misschien ook wel dat ik hier geboren en getogen ben, ik heb dus een groot netwerk.

Kansen

Er zijn volop kansen, maar ik vind dat er hier in de Achterhoek nog weinig vraag is naar bijvoorbeeld duurzame oplossingen. Zonnepanelen plaats ik sporadisch, maar dat heeft ook te maken met het internet. Mensen vergelijken de prijzen en gaan dan naar iemand 50 km verderop. Bij mij komen ze juist voor de extra service. Wat ik wel meer doe, is het plaatsen van warmtepompen. Die kun je ook nog niet op elke straathoek krijgen, zoals bij zonnepanelen wel het geval is.

Personeel

Als kleine ondernemer vind ik het wel of niet aannemen van personeel lastig. Personeel is toch een risico en je bent druk met de administratie. In het verleden huurde ik meestal iemand in via het uitzendbureau, maar ik ben zo druk dat ik sinds kort toch een vaste medewerker heb: mijn oom van 62. Hij brengt een heleboel ervaring mee.

Toekomst

Het loopt aardig storm, dus ik denk wel na over verdere uitbreiding. In de toekomst zou ik graag iemand aannemen voor grote klussen en zelf meer naar klanten toe gaan en storingen oplossen.

Bedrijf: Multitech Installatie in Varsseveld
Functie: eigenaar
Leeftijd: 40 jaar
Opleiding: Elektrotechniek en Installatietechniek.
Ervaring: Ik zit al 20 jaar in het vak, waarvan 15 jaar zelfstandig met sinds kort één vaste medewerker. Ik ben begonnen als vakantiekracht bij het bedrijf waar een oom werkte. Inmiddels werkt deze oom voor mij.

Tekst en foto: Margriet Brus

Dit artikel is verschenen in Installatie & Sanitair 5-2015.