fbpx
Artikel

Installateur in beeld: Pascal Michorius

Installatiebedrijf Michorius in Haaksbergen richt zich vooral op particuliere woningbouw. “We doen van alles: CV’s, badkamers, dakgoten, PV-panelen, Evohome-systemen van Honeywell en kachels. We willen ons graag onderscheiden en dat lukt met name met de pelletkachels, biokachels en hout-CV-kachels.”

Mooiste aan het vak

De veelzijdigheid. Je doet elke dag weer wat anders. We werken met z’n drieën. Mijn vrouw Yvonne zit op kantoor en we hebben één medewerker, Dennis. Ik doe veel kleine klussen, storingen bijvoorbeeld. Dennis doet grotere klussen. Soms schakelen we ook ZZP’ers in, maar meestal is het niet nodig. Bij particuliere klanten kun je vaak wel wat schuiven met de planning.

Minder leuk

Momenteel vooral de crisis. Het is heel hard werken voor minder geld. Nu ben ik niet te beroerd om hard te werken, maar ik maak veel te veel uren voor wat er binnenkomt. Je kunt geen normale marges meer behalen. Wel onderscheiden we ons met de pelletkachels, daar hebben we nog wel marges op.

Mooi project

Natuurmonumenten heeft hier in Haaksbergen een informatiecentrum waar de beheerder naast woont. Hij stookte nog op gas, maar wilde een houtvergasser. Hout genoeg natuurlijk. Deze hebben we na de Kerst geplaatst. Dat is wel een heel mooie klus en je bent er meteen anderhalve week zoet mee. Dergelijke houtvergassers plaatsen we wel vaker. Ook hebben we onlangs bij een kinderdagverblijf met speciale zorg een houtkachel geplaatst bij wijze van donatie.

Crisis

Mensen gunnen je de klus wel, maar gaan toch vergelijken. Je biedt al scherp aan, maar meestal moet er nog iets af. Je doet het werk dan natuurlijk wel, maar zit toch te scherp. Dit speelt vooral bij nieuwbouw. Ik hoop dat het beter wordt. Na de crisis verwacht ik dat er een tekort aan vakmensen komt. De Uneto-VNI waarschuwde daar al voor. Een leerling wil ik wel, als het een goeie jongen is. Het kost je alleen wel veel tijd en je moet ook nog een flinke vergoeding aan de school betalen. Dat bedrag vind ik soms echt te hoog, zeker in deze tijd.

Kansen

We zijn actief bezig met de energielabels voor woningen. We gaan een groepje opzetten met een aannemer zodat mensen bij ons informatie kunnen inwinnen en wij uiteindelijk het werk aan de woningen kunnen doen. Er komt een website en we gaan wellicht flyeren. Misschien dat daar een kans ligt. Ook zijn we aangesloten bij Thuiscomfort van de Technische Unie. Verder zie ik toekomst in PV-panelen, maar daar is helaas veel concurrentie in.

Investeren in

Mijn vrouw is heel actief met facebook en de website. Je kunt daar niet meer omheen. We doen dat ook voor de aandacht en zichtbaarheid. Verder investeren we in de relatie met onze klanten: we sturen ze een kerstkaartje, af en toe een flyer en bij een factuur sluiten we vaak een aanbieding in. We investeren ook in nieuwe producten voor in de showroom, computerprogramma’s en cursussen, bijvoorbeeld over pelletkachels.

Toekomst

Ik denk dat het wel goedkomt. Wel heb ik het gevoel dat het langzaam gaat, dat het oosten misschien nog wat achterloopt. Er is hier weinig nieuwbouw en er zijn onder de collega’s nog steeds veel faillissementen. Wij gaan het wel redden, maar het valt niet mee.

Privé

Getrouwd met Yvonne, we hebben twee kinderen en wonen naast het bedrijf. Handig, maar je moet wel kunnen zeggen: nu is het mooi geweest. Sowieso moet je zoiets echt samen doen.

Bedrijf: Installatiebedrijf Michorius in Haaksbergen
Functie: eigenaar
Leeftijd: 41
Opleiding: MTS Werktuigbouwkunde en MTS Installatietechniek
Ervaring: Mijn vader overleed onverwacht toen ik 22 was. Toen werd ik wel in het diepe gesmeten. Het was altijd al de bedoeling het bedrijf over te nemen, maar dit was natuurlijk verre van ideaal.