fbpx
Artikel

Installateur in beeld: Paul Sommers

‘Installatietechniek wordt enorm belangrijk in het Bouwbesluit’, stelt Paul Sommers. De loodgieter wordt volgens de ondernemer straks ‘meneer de loodgieter’. ‘Vakschaarste en stagnerende aanwas van goede monteurs zorgen er voor dat de vakkennis van een loodgieter meer en meer wordt gewaardeerd.’  

 

 

 

Functie: Directeur-eigenaar (37)
Opleiding: MTS Elektrotechniek, MTS Installatietechniek, MIT – ontwerpen/utiliteit/projectleiding

Ervaring: Na enkele jaren bij andere bedrijven te hebben gewerkt, ben ik dertien jaar geleden in het bedrijf van mijn vader begonnen. In 2013 heb ik het overgenomen. Dat was altijd de bedoeling, ik liep op mijn 8ste al op de bouw mee te helpen. Mijn vader springt nu  ivm zieken, bij. Anders is hij onze specialist in het magazijn.

Bedrijf: We zijn een allround installatiebedrijf met als specialisme  de luxe duurzame particuliere bouw. We doen ook technisch beheer van grote installaties én zijn legionellaspecialist.

Aantal medewerkers: 7

 

Mooiste van het werk
Mijn eigen visie doorstralen op de techniek die we aanbieden/uitvoeren. Het totaalpakket. Dus van opname offertes tot uitvoering, tot nazorg.

 

Minder leuke kanten

Minder leuk is dat je achter je geld aan moet zitten. En de lange dagen, maar dat hoort bij het ondernemen.

 

Bijzondere klus
Bij een bejaardentehuis hadden ze al jaren problemen met de riolering. Bij de bouw waren zoveel fouten gemaakt dat de riolering bij heftige regenval terugstroomde het gebouw in en de parkeerplaats blank stond. Wij zijn gevraagd een goede oplossing te bedenken.  Er is een nieuwe pompput gekomen, grotere diameter buizen, en aansluiting op het gbs-systeem. Een exclusief project dat we als hoofdaannemer hebben uitgevoerd. Dat doen we overigens steeds vaker voor woningstichtingen en gemeentes.

 

Kansen in de markt
Die liggen in technisch beheer en de aanleg van energiebesparende installaties in gebouwen. Bestaande installaties controleren en reviseren. Dat doen we op dit moment heel veel. Door de aanbestedingen worden installaties goedkoop aangelegd. Er is geen instantie die dit controleert. Gevolg is dat een paar jaar na oplevering een enorme energierekening komt. Eigenlijk is er foutief gewerkt. Een kinderdagverblijf uit 2011 hier in de buurt is zo’n voorbeeld. Twee kabels los, luchtbehandeling staat uit. Veertig kinderen, geen luchtverversing en een airco die het niet deed…Daar kan ik niet zo goed tegen. Het is wél een mooie kans om onze vakkennis te laten zien.

 

Bedreigingen
Prijsstunters die de markt kapot maken. Wat we er tegen doen? Niets. We gaan onze eigen weg. Sommers is eigenwijs. Eigenwijs is óók wijs. De concurrentie gaat zijn gang maar.  Wij doen ons ding. Ik kijk niet naar een ander. Iedereen wil grote klussen binnenhalen en stort zich nu op de zonnepanelenmarkt. Ik vraag me af wat dat met de kwaliteit doet. Wij zijn BRL-6000 gecertificeerd, Kiwa komt ons jaarlijkse auditen. Dat zouden meer bedrijven moeten doen…

 

Investeren in

Kennis. En ik zou wel willen investeren in elektrische bedrijfswagens maar dat is veel te duur. Wij hebben een compact werkgebied en de radius van de elektrische wagens is hiervoor toereikend. Als duurzame installateur zou je er ook een mooi statement mee kunnen maken. Alleen, de investering moet wél gemaakt worden. Eerst maar even kijken hoe het de komende tijd gaat in de behoudende markt.

 

Innovatie
Onze legionellatechniek; we hebben een eigen testunit ontworpen om de keerklep te controleren. Én thermisch reinigen van waterinstallaties is een innovatie van mijzelf eigenlijk. Bedrijven doen dit met grote installaties en wij zijn heel mobiel en flexibel en universeel toepasbaar.

 

Toekomst

Installatietechniek wordt enorm belangrijk in het bouwproces. Vroeger waren we de loodgieter die de pijpjes aansloot en nu zijn we DE installateur die een boel vakkennis heeft over energiebeheersing in panden. In Engeland verdient een loodgieter meer dan een arts. In het buitenland verdienen monteurs al kapitalen, ik denk dat dat hier ook naartoe gaat. Door alle schaarste kan dat niet anders, gaan de lonen omhoog en gaan de monteurs gelukkig ook meer verdienen.

 

Privé

Getrouwd met Pauline, vader van een dochter (3) en een tweede is onderweg.

 

Hobbies

Ik wandel graag met mijn hond en ben gepensioneerd disjockey. Ik heb twaalf jaar in de lokale kroeg/discotheek gedraaid en op feestjes. Nu andere levensfase, meer tijd voor het gezin. Maar zo af en toe kan ik het draaien niet laten en dan moet het stof nog even van de cd’s af…..

2 reacties op “Installateur in beeld: Paul Sommers

 1. Arie Huttinga schreef:

  Wanneer houden we nou eens op met het woord loodgieter.
  Dat beroep bestaat al denk ik 50 jaar niet meer.
  Ook klinkt dat niet aantrekkelijk voor jongeren.
  De eigenaar van een installatiebedrijf is Installateur en die heeft in dienst: Monteurs(1e Monteurs Werktuigkundige Installaties en Servicemonteurs en/of servicetechnici.
  De installatietechniek met zijn hoogwaardige technieken verdient deze benamingen.

 2. […] die opbrengst zo hoog mogelijk te maken, heeft Sommers, waarvan hier een bedrijfsportret, in zijn aanbieding gekozen voor vacuümbuiscollectoren van het Varisol systeem van Kingspan Solar […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.