fbpx
Artikel

Installateur in beeld: Peter Spaans

ENSION werd een krap jaar geleden opgericht door een drietal voormalige medewerkers van TBG Installatietechniek. Het bedrijf richt zich op een nieuwe manier van denken en frisse ideeën in een bedrijfstak waarin innovatie broodnodig is, aldus de directie. ‘De branche moet écht gaan innoveren en meer samenwerken. Daar is nog een giga-slag te maken.’  

 

 

 

Functie: algemeen directeur ENSION (49 jaar)

Opleiding/ervaring: Vliegtuigbouwkundig ingenieur en econoom. De laatste 10 jaar als adviseur actief, altijd rondom grote internationale energieprojecten; windmolenparken, energiecentrales, olie & gas exploratie- en productieprojecten. Zowel een technisch als financieel-economisch profiel.

Bedrijf: ENSION is een nieuwe onderneming op het gebied van energieadvisering, installatietechniek en energieservices. Een klein jaar geleden opgestart door Peter Spaans, John Scholten (commercieel directeur, 50) en Kees Terweij (contractmanager, 58). ENSION opereert als uitvoerend installateur maar richt zich primair op de markt als bedrijfskundig adviseur, ketenregisseur ‘van idee tot en met inhoud’ en ontzorgen bij installatievraagstukken. Het bedrijf bestaat uit drie bedrijfstakken: consultancy, techniek en energiebeheer. ENSION treedt ook op als energieproducent. Een detacheringsafdeling waarin ook monteurs zullen worden ondergebracht, is in oprichting.

Aantal medewerkers: 9

 

Mooiste van het werk

Een tevreden klant. Daarvóór zit begrijpen wat een klant wil en dat vertalen in een oplossing. Doorvragen. En dat dan kunnen realiseren. Nóg mooier is dat de klant er niet alleen vandaag maar voor langere tijd tevreden mee is. En wij worden blij dat hij ons daar voor betaalt.

 

Minder leuke kant

Persoonlijk vind ik minder leuk dat de sector erg individualistisch is en weinig innovatief. Her en der zijn wel wat materialen veranderd, een ketel in rendement verhoogd… Maar er is nog zoveel meer techniek voorhanden die niet wordt benut.  Er kan nog zoveel meer. Duitsland bijvoorbeeld is als technologisch bedrijf succesvol omdat het innoveert. Wij innoveren nauwelijks en zijn niet bereid ervoor te betalen. Ik vind het teleurstellend dat we niet als sector in staat zijn dit anders neer te zetten.

 

Kansen in de markt

We zien heel veel kansen voor duurzame energie. Zonnepanelen bijvoorbeeld,  verdienmodel 5 procent. Dat haal je met spaarrente op de bank niet eens. We zien ook kansen als energieservice company door beschikbaarheidsafspraken met de gebruiker te maken over gas, water, elektriciteit. De installatie blijft dan van ons, in een soort leasestructuur zoals in de auto-industrie. En de afnemer betaalt voor het gebruik.

 

Projectmatig werken

Projectmatig werken is het toekomstige verdienmodel van de installateur. Waarom? Omdat in de bouwsom installaties nu net onder de 50 procent zitten maar over een jaar of 10 al boven die 50 procent zullen zitten. Wij worden als totaalinstallateur een belangrijker schakel  in het gehele realisatieproces. Wij bouwen  straks een installatie en daar komt een  gebouw omheen. Daar gaat het naar ons idee naar toe.

 

Bedreigingen

Personeel. Het tekort aan vakmanschap. Dat komt wel weer; mensen die nu op de middelbare school zitten, kiezen gelukkig meer voor het vak techniek. Maar we zitten echt met een gat van wat nu de leeftijd heeft van 20  tot 40 jaar. Die spoeling is harstikke dun. De groep die je nodig hebt om te kunnen leveren, je strategie uit te voeren, die is er niet echt.

 

Investeren in

Projectmatig werken. En in meer mensen. De rest volgt vanzelf. Dat gat van 20 jaar moet straks ingevuld worden. Daar gaat de hele sector last van krijgen. We gaan ook in steeds hogere mate automatiseren en de mensen die er kennis van hebben zijn er te weinig. Het is niet de vraag of BIM er komt, maar wie dit kan bedienen. Het aanbod aan werk zélf is totaal geen bedreiging. We zitten in een sector waar werk gewoon wordt aangereikt, nu en in de toekomst.

 

Toekomst

Wij geloven in de installatietechniek en  in de toekomst daarvan omdat hele energievoorziening, energie-infrastructuur en de hele technologie die daarbij hoort aan vooravond staat van grote veranderingen. Techniek heeft de toekomst. Installeren heeft toekomst.  Als je ziet wat er de komende vijftig jaar op dit gebied zit te gebeuren, zul je zien dat de professionalisering van installatiebranche giga-schreden voorwaarts zal gaan maken. Ook het aanzien van het installatievak zal stijgen omdat belang en afhankelijkheid ervan toeneemt.

 

2 reacties op “Installateur in beeld: Peter Spaans

  1. prokkel schreef:

    het zelfde verhaal als bij tbg. t zijn gewoon laaielichters van t zuiverste soort.

  2. Ingewijde schreef:

    Fatsoen is hem vreemd. Trap er niet in!!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.