Ga naar hoofdinhoud

Installateur in beeld: Rutger Hendriksen

Rutger Hendriksen

Foto: Hans Prinsen

De sprong in het familiebedrijf kwam op zijn 24ste misschien wat vroeg, maar Rutger Hendriksen van installatiebedrijf Hendriksen uit Terborg waagde het erop. Hij bouwde het inmiddels 85 jaar oude bedrijf succesvol uit. Daarnaast blijft er tijd en energie over voor onder andere lesgeven en zeilen.

Mooiste aan het vak

“Dat ik met mensen kan en mag werken in een mooie sector. En dan bedoel ik zowel mijn medewerkers als opdrachtgevers. Vroeger werden we misschien gezien als ‘noodzakelijk kwaad’, maar nu dragen we echt bij aan de energietransitie. Ook mooi: met een opdrachtgever out of the box meedenken en dan bijvoorbeeld met een kostenbesparende oplossing komen.”

Het hele artikel lezen? Log in met je abonneenummer, of sluit een (digitaal) abonnement af.

Belemmeringen

“De krappe arbeidsmarkt belemmert onze groei. Ik denk dat we moeten blijven groeien en dat doe ik het liefst op een natuurlijke manier. We moeten nu echter extra hard werken om mensen binnen te halen en te houden. Bovendien wordt de installatietechniek steeds breder. Zelfs met dertig man is het haast onmogelijk om alle specialismen in huis te hebben. Tegelijkertijd is de markt beter dan ooit. Er is meer vraag dan antwoord, dus we kunnen nu onze eigen wedstrijd spelen.”

Lopende projecten

“We doen veel verduurzaming voor woningcorporaties. Dat gebeurt dan in verschillende consortia in verschillende plaatsen. Gemiddeld verduurzamen we 200 tot 400 woningen per jaar. We doen relatief weinig nieuwbouw, alleen wat vrije sector en prefab. In Winterswijk hebben we nog een kleinere afdeling zitten, gespecialiseerd in utiliteit doet.”

Mooiste klus

“Niet moeilijk: de Deurvorst in Terborg. Een gebouw uit 1900 dat we een jaar of zeven geleden volledig gasloos maakten met behulp van bodemwisselaars en een brine/water-warmtepomp. We kregen bij dit project ook alle ruimte en vertrouwen van de opdrachtgever. Een ander uniek project was het BOTEL in Amsterdam. Wij verzorgden het installatiewerk voor de vijf lofts die in de letters B-O-T-E-L zijn gevestigd.”

Achterhoeks

“Samen met installateur Blumer uit Gendringen zijn we de Achterhoek Service BV gestart. Dit nieuwe bedrijf pakt al onze onderhouds- en serviceklussen op. Voor klanten maakt het geen verschil, maar ons geeft het al veel rust in de organisatie. Tegelijkertijd is het een heel proces. De eerste stap is elkaar vertrouwen, daarna komt het ontdekken van elkaars DNA. We trekken al nieuwe klanten aan en hopen door te groeien.”

Samenwerken

“De markt vraagt om meer samenwerken en specialiseren. Koeltechniek enorm in opkomst: om hier op in te springen, maakte ik samen met een e-commerce-specialist een nieuw platform: De Coolboys. Klanten kunnen zelf via een configurator een airco samenstellen en laten plaatsen. Door zo samen te werken, leren we zelf ook weer.”

Rutger Hendriksen:
“Deze markt vraagt om samenwerken en specialiseren”

Familiebedrijf

“Ik werk al 22 jaar in het familiebedrijf, vanaf mijn 24ste. Door omstandigheden was er acuut behoefte aan extra mankracht. Achteraf had ik misschien beter eerst nog vijf jaar ergens anders kunnen werken, maar het bedrijf had me nodig. Ik raad het mijn kinderen niet aan om al zo jong in het familiebedrijf te stappen. Zo’n tien jaar geleden rolde mijn vrouw ook in het bedrijf. Zij is mijn grote steun en toeverlaat.”

Nieuwe generatie

“Ik organiseer hier op de basisschool het ‘Techniekatelier’. Dat zijn vijf middagen, vijf keer per jaar, waarin ik scholieren meeneem in de installatietechniek. We doen een spel, bouwen een lampje en ik neem ze een middag mee naar het bedrijf voor een rondleiding. Zo krijgen deze kinderen een beeld van installatietechniek. Wie weet zie ik ze ooit hier terug.”

Vrije tijd

“Mijn gezin – mijn vrouw Mariska en onze drie zonen van 6, 9 en 14 – staat natuurlijk op één. Daarnaast ben ik fanatiek zeiler, dat is mijn grote passie. Gelukkig vinden onze jongens dat ook leuk. O, en ik heb onlangs samen met een vriend een café gekocht.”

Rutger Hendriksen
De ooms en tantes van Rutger Hendriksen (46) zeiden het altijd al: jij gaat het familiebedrijf overnemen. Reden genoeg voor Hendriksen om na zijn MBO-opleiding Installatietechniek juist eerst bij een ander bedrijf te beginnen en tijdens zijn installatieloopbaan af en toe uitstapjes te maken. Maar zijn familie kreeg toch gelijk. Inmiddels runt Hendriksen samen met zijn vrouw Mariska Installatiebedrijf Hendriksen BV. uit Terborg. Er werken 30 mensen en de focus ligt op verduurzaming van bestaande woningen.

Foto: Hans Prinsen

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Met de gratis nieuwsbrief van Installatie.nl ben je altijd op de hoogte van het laatste nieuws en actuele ontwikkelingen in de installatiebranche, productnieuws en installatiefouten.

Laatste nieuws

De voordelen van Mezutec waterontharders

Installatie van een overkapping met zonnepanelen als dak

Drama in kruipruimte: installatie-stagiaire (16) verongelukt

Intergas stapt met warmtepomp Xceed door naar propaan

Grotere rol ventilatie in duurzame woning

Pvt-paneel krijgt teracotta variant