fbpx
Artikel

Installateur in beeld: Tom Willekes

Het echtpaar Willekes zwaait gezamenlijk de scepter over Tom Willekes Varik Installatietechniek en Sanitair. Dik 20 jaar na oprichting verhaalt Tom Willekes over de veranderde markt en licht aan het einde van de tunnel.  

 

 

 

 

Bedrijf: Tom Willekes Varik Installatietechniek en Sanitair
Directie: Tom en Marja Willekes
Familiebedrijf: Tom Willekes begon in 1993 voor zichzelf, na jaren als loodgieter te hebben gewerkt. Het eenmansbedrijf groeide in de loop der jaren uit tot een onderneming met zestien man personeel die vanuit Varik alle voorkomende werkzaamheden op installatiegebied verricht. Aanvankelijk met twee aparte bedrijven, maar sinds enige tijd opereren de badkamerstudio en het installatiebedrijf onder een overkoepelende naam. De vrouw van Tom, Marja, is mede-directielid en de volgende generatie komt er aan; zoon Harm (16) volgt een opleiding in de installatietechniek.

 

Mooiste van het werk
Nieuwe producten uitzoeken en nieuwe technieken, zoals warmtepompen, zonne-energie. Dat doe ik via groothandel  leveranciers en internet. Internet kunnen we niet meer missen. Ik kan er ook genoeg negatiefs over vertellen. Je wordt vergeleken, op een manier die niet reëel is, maar automatisch doe je het zelf ook. Vanmorgen nog hadden we een discussie over een bepaald warmteapparaat. Dan kijk je toch even op internet na hoe het werkt, hoe het eruit ziet.

 

Minder leuk
De financiële kant; achter je eigen geld aan moeten, vooral in deze tijd. Klanten zijn wat moeilijker als het op betalen aankomt. Ze wachten zo lang mogelijk met het voldoen van een rekening of zoeken iets om niet te hoeven betalen.

 

Mooi project
We zijn nu bezig in hartje Amsterdam. Daar worden in een oude bibliotheek in de Vondelstraat zeven appartementen gebouwd. Een speciale klus in verband met allerlei energiezuinige techniek die er in komt; lage temperatuurverwarming, wtw boxen en dat soort dingen.

 

Kansen in de markt
Ik denk dat we met zijn allen bezig moeten zijn met duurzame energie, dat  is toch de toekomst. Het gas rakt een keer op. We moeten met zijn allen over andere alternatieven gaan nadenken.

 

Bedreigingen
Internet is natuurlijk een bedreiging. Daar hebben we dagelijks last van; als wij een prijsopgaaf doen, krijgen we terug; ‘maar op internet is het veel goedkoper’… Bij een particulier een cv-ketel verkopen, lukt ons bijna niet meer. Dat hebben we ook met sanitair. Dozenverkopers kunnen het makkelijker en goedkoper aanbieden dan wij.  Maar dat zie ik niet als bedreiging, alles is een uitdaging, zeg ik altijd.

 

Crisis
Het moeilijkste is nu de crisis, daar hebben we met zijn allen last van. Ik heb wel het gevoel dat het iets makkelijker wordt. Er moet ergens een keer licht komen na die lange tunnel. Ik heb het idee dat dat moment er aan zit te komen. Wij hebben het gelukkig druk, hebben niemand hoeven te ontslaan. Sterker nog, we zijn gegroeid in de crisis. Ik heb een collega-bedrijf overgenomen. En doordat ik op het juiste moment op de goede plek was, want zo zie ik het, heb ik ook meer werk en daarmee mensen kunnen aannemen.

 

Toekomst
Wat de toekomst betreft willen we op deze manier nog een tijdje verder. Ik heb wel de ambitie nog wat verder uit te breiden.

 

Investeren in
In gekwalificeerd personeel, sowieso. Ik wil altijd dat de jongens opleidingen volgen. En investeren in de toekomst, nu kom ik weer terug op de energiezuinige technieken. Met een aannemer uit de buurt ben ik bezig iets op het gebied van passief wonen op te zetten. Dat is nog niet van de grond gekomen, maar het is wel iets waar we mee bezig zijn.

 

Hobby
Ik heb maar één hobby en dat is werken. Het enige dat me verder interesseert is de autosport. De Formule 1 volg ik op de voet. In verleden ging ik er ook weleens heen, maar daar is het de laatste tijd niet meer van gekomen. De uitslagen volg ik nog wèl.

 

 

1 reactie op “Installateur in beeld: Tom Willekes

  1. Marjet Rutten schreef:

    Leuk! Dit is één van mijn installateurs. Als ze nog iets meer pro-actief en dus ongevraagd met ideeën voor verduurzaming waren gekomen 100% top club. Ook zonder het advies prima vakwerk geleverd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.