fbpx
Artikel

Installateur in beeld: Wouter Voskuijl

Een nette beleefde jongen. Zo gaat installateur Wouter Voskuijl door het leven. Dat is in Amsterdam een unique selling point gebleken. En dus is dat ook wat hij van zijn werknemers vraagt. “Eigenlijk moet dit verhaal niet over mij gaan, maar over hen. Zij zijn goud.”

 

Mooiste aan het vak

Dat je meteen resultaat hebt van je werk. Ik vervang een kraantje en je hebt gelijk een blije klant. Ik ben geboren en getogen in Amsterdam-Zuid. Ik lees het NRC Handelsblad. Niet typisch voor een installateur. Maar mijn klanten waarderen het juist dat ik een nette jongen ben. Van mijn monteurs vraag ik dat ook. Dat ze de tas van mevrouw naar drie hoog tillen en een praatje maken. En dat begrijpen ze. Mijn jongens zijn echt goud. Ze krijgen ook de ruimte om die service te bieden. Mijn monteurs hoeven bijvoorbeeld maar vier cv-ketels op een dag te onderhouden. Gemiddeld in de sector ligt dat op acht tot tien.

Minder leuk

Ik kan redelijk goed plannen, maar in de bouw- en installatiesector is planning het allerlastigste wat er is. Hoe ga je om met meerwerk, met minder werk? Mensen vragen vaak: als je er nu toch bent, kan je dan niet meteen….Dat doe ik graag, maar dan loopt mijn planning wel in de war.

Kansen

Blijven nadenken, leren van anderen en andere sectoren. Goed gebruik maken van de mogelijkheden die er zijn. Je hoeft bijvoorbeeld in Amsterdam helemaal niet zelf met bouwmaterialen te zeulen. Een groothandel als BMN Bouwmaterialen bezorgt het voor 45 euro per half uur op locatie. Hijsen ze de spullen met een kraan naar twee hoog en hoeven wij ze alleen naar binnen te trekken.

Toekomst

Amsterdam wil in 2050 volledig gasloos zijn. Praktisch gezien is dat superlastig. Je wordt al financieel gestraft door Liander als je je gasmeter weg wil laten halen of laten afzegelen. We zijn bezig met het oprichten van een nieuw bedrijf, Paviljoen 3, naar het gekkenhuis dat hier ooit in Amsterdam was. Daarmee wil ik de vertaalslag maken van beleid en mooie ideeën naar concrete en betaalbare duurzame oplossingen.

Mooiste klus

Bij het Hortusplantsoen hebben we acht appartementen helemaal klaargemaakt voor een kadastrale splitsing, zonder echt op het geld te hoeven letten. Dat mochten we gewoon goed doen. We hebben onlangs ook een heel oude stookruimte die slecht onderhouden was aangepakt. Die trekken we de winter door en wordt daarna geheel vernieuwd.

Droomproject

Ik zou wel eens een grachtenpand willen verbouwen. Een duurzame nieuwbouwwoning geloof ik wel, maar een historisch pand duurzaam maken is echt andere koek.

Investeren in

We rijden met een elektrische bus, de Nissan e-NV 200 en er komt nog een elektrische Renault Kangoo ZE aan. Ze zijn gruwelijk duur, ondanks de subsidie die de gemeente Amsterdam geeft, maar dat moet dan maar.

Privé

Ik ben getrouwd en ben vader van drie kinderen.

Hobby’s

Mijn werk, mijn onderneming, dat is ook mijn hobby. En verder ben ik lekker druk met mijn gezinsleven.

Naam: Wouter Voskuijl
Bedrijf: De Elementen en De Ingenieur
Functie: eigenaar
Leeftijd: 41
Na een korte carrière als marketingmanager bij een retailketen, begon ras-Amsterdammer Wouter zo’n zeven jaar geleden voor zichzelf. Zijn aannemersbedrijf De Ingenieur heeft nu twee werknemers en installatiebedrijf De Elementen heeft vijf man werk. Wouter studeerde Industrieel Ontwerp aan de TU Delft, deed een post-HBO-opleiding Aannemerij en haalde zijn vakbekwaamheid gastechniek op MBO4-niveau.