Woningcorporatie deltaWonen heeft afgelopen maand vijf woningen van het aardgas gehaald met een binnen opgestelde warmtepomp.
Deze verduurzaming hoort bij een pilotproject van woningcorporatie deltaWonen en Trans-id, samen met Itho Daalderop en Klimaatgarant onderdeel van de Climate for life groep. Installateur is De Vreeden Installatietechniek uit Amersfoort. Uit resultaten na monitoring moet blijken hoe de woning presteert.
De installatie van lucht/water-warmtepomp Vincent in combinatie met een 200L voorraadvat is onderdeel van een pilot met in totaal vijf woningen van deltaWonen, waaronder twee eengezinswoningen uit 1964 in Zwolle en drie jaren ‘80 woningen in Kampen. De warmtepomp van 4,5 kW, die sinds dit jaar bij de groothandel ligt, is binnen opgesteld. De lucht die over de warmtepomp gevoerd dient te worden wordt via een speciale dakkap aan en afgevoerd. Deze techniek heeft als voordeel dat het goed in te passen in Nederlandse rijtjeswoningen met beperkte ruimte.
Ambitieniveau
Als ambitie voor dit pilotproject heeft de woningcorporatie ervoor gekozen om deze woningen van het gas te halen. Het gasloos/all electric maken is mogelijk omdat ze tijdens de voorafgaande renovatie goed geïsoleerd zijn; onder andere met hoogwaardige gevel-, vloer- en dakisolatie. Daarnaast is het glas vervangen door HR++ glas. Ook heeft deltaWonen gekozen voor ventilatie met warmteterugwinning in plaats van mechanische ventilatie, die in dit soort woningen vaak de standaard is. Balansventilatie, en dus minder ventilatieverlies zorgt ervoor dat de warmtepomp minder vermogen hoeft te leveren. Ook zijn badkamer, keuken en toilet vernieuwd.
Tapwater
Het voorraadvat van 200 liter wordt één keer per dag opgewarmd door de warmtepomp, zodat de bewoners 200 liter warm tapwater tot hun beschikking hebben voor gebruik in zowel keuken als badkamer. De pilot moet de corporatie informatie geven over verbruik en comfort, zodat het woningbestand van de corporatie (15000 in Zwolle, Kampen en Oldebroek) verder verduurzaamd kan worden. DeltaWonen streeft ernaar om voor 2030 circa 3100 woningen te verduurzamen. Dat komt neer op zo’n 450 wooneenheden per jaar.