fbpx
Artikel

Je bedrijf verduurzamen doe je zo

Verduurzamen wordt een steeds belangrijker item. Dit geldt niet alleen voor de consument. Ook voor ondernemers is het zaak om bij te dragen aan het verlagen van de uitstoot van CO2.

Sterker nog, het komt zelfs voor dat je als bedrijf kunt worden beperkt als je wil deelnemen aan een aanbesteding voor een groot project. Steeds meer partijen hechten namelijk steeds meer waarde aan duurzaamheid. Voldoe je niet aan deze gestelde eisen, dan kan dit zorgen voor uitsluiting.

Omdat er naast een maatschappelijk belang natuurlijk ook een financieel voordeel kleeft aan verduurzaming van je bedrijf, is het als ondernemer vanuit meerdere perspectieven iets om serieus over na te denken. Dus wil jij je bedrijf ook verduurzamen, lees dan deze handige tips.

Vervang de verlichting in het pand

Vaak staan we er niet bij stil, maar de hoeveelheid stroom die je verbruikt op het moment dat je nog geen led verlichting in het bedrijfspand hebt hangen, is enorm. Een goede eerste stap voor het verduurzamen van je bedrijfspand is dus door kritisch te kijken naar de huidige verlichting en deze waar nodig te vervangen voor led verlichting. Omdat de kans groot is dat je ook de lichtbakken zelf moet vervangen, is het aan te raden ook direct de muren en plafonds onder handen te nemen met een Sikken verf. Vaak zijn er verschillende online Sikkens verf aanbiedingen of kun je ervoor kiezen een bedrijf dit te laten doen. Zo heb je direct een volledige nieuwe look en zorg je voor een bijdrage aan het reduceren van de uitstoot van CO2 en bespaar je iedere maand flink wat geld.

Laat zonnepanelen plaatsen

Naast het vervangen van de verlichting, is het ook aan te raden om direct te investeren in zonnepanelen. Dit scheelt je allereerst natuurlijk serieus in je portemonnee, maar verbetert ook het energielabel van je bedrijfspand. Het voordeel van investeren in zonnepanelen is niet alleen voor het voordelig verbruiken van elektra, maar ook fiscaal gezien. Omdat zonnepanelen een investering zijn voor je bedrijf, kun je deze aftrekken van de winst en zijn er daarnaast nog een aantal voordelen die de boekhouder je van A tot en met Z kan toelichten. Heb je niet direct het geld liggen om te investeren, dan is er ook nog een optie tot het leasen van de panelen. Zo geniet je wel direct de voordelen van het opwekken van je eigen stroom en kun je je kapitaal gebruiken voor de verdere groei van je bedrijf.

Duurzaam inkopen

Intern zijn er natuurlijk allerlei opties om flink te kunnen verduurzamen, maar ook externe factoren spelen een belangrijke rol. Duurzaam inkopen is hiervan een belangrijk onderdeel. Wanneer je als bedrijf kiest voor leveranciers die duurzaam produceren en zich ook houden aan de gestelde regels, kun je een flinke slag slaan. Een goed voorbeeld is investeren in bijvoorbeeld grote merken zoals Sikkens Rubbol XD High Gloss verf in plaats van een B-merk. De kosten mogen dan misschien wel iets hoger liggen, maar uiteindelijk zorgt het er wel voor dat je een stuk duurzamer te werk gaat, waardoor je op lange termijn dus voordeliger uit bent. Kijk dus kritisch naar je huidige leveranciers en hoe jullie samen kunnen bijdragen aan het verduurzamen van de bedrijfsprocessen.