fbpx
Artikel

Ketelbeheer op afstand

Het onderhouden van cv-ketels door installatiebedrijven kan veel efficiënter. Door op afstand online te monitoren, kan een installateur effectiever onderhoud plegen en storingen verhelpen. Nieuwe techniek rondom de cv-ketel zorgt voor de uitwisseling van data via internet, én beheer op afstand. Het individueel inpluggen van de laptop in de branderautomaat is in de toekomst passé. Het op afstand via internet monitoren van verwarmingsinstallaties moet het straks helemaal gaan worden. Jaarlijks verdwijnen grote bedragen de goot in vanwege vergeefse ritjes, slecht geplande afspraken of andere onvolkomenheden. Bij cv-ketels in de woningbouw is het op afstand monitoren vooral beperkt gebleven tot het gebruik van modems en mobiele verbindingen. De nadelen hiervan –een telefoonlijn naar elke ketel of relatief hoge abonnementskosten- drukken echter nadrukkelijk op de prijs van de ketel en/of onderhoudscontract. En deze staat juist in deze tijd onder druk. Zeker in de projectenmarkt, waar installateurs doorgaans all-in-contracten hebben, is beheer op afstand via ADSL een prima manier om kostenefficiënt een groot aantal cv-ketels draaiende te houden. Intergas heeft voor deze doelgroep eenVSK-noviteit, dat naar eigen zeggen de nieuwe standaard van ketelonderhoud zou moeten worden.

 

Stookseizoen

De praktische bottlenecks in het traditionele ketelonderhoud zijn legio; technisch, organisatorisch of communicatief. Peter Cool, director operations en development bij Intergas, kreeg vanuit grote installateurs het verzoek om een efficiënt, betrouwbaar en betaalbaar systeem. “Vooral bij de start van het stookseizoen blijkt hoe inefficiënt projectketelonderhoud soms functioneert. Die markt schreeuwt om vernieuwing. Ongewenste pieken in het aantal storingen en meldingen is te voorkomen als we zorgen voor een duurzame online communicatie tussen ketel en installateur.”

 

Branderautomaat

Intergas rust vanaf nu al haar Kombi Kompakt HRE ketels standaard uit met een draadloze chip met software in de branderautomaat. De RF-technologie is een doorontwikkelde maar bovenal geïntegreerde variant van het CV-eBeheer-concept voor OpenTherm-toestellen van Honeywell. De ingebouwde chip verzendt en ontvangt informatie, en bevat kunstmatige intelligentie. De ketels van bijvoorbeeld een appartementencomplex of wijk met huurwoningen maken namelijk deel uit van een zogeheten meshed-network; een maasvormig netwerk van ketels die door middel van RF-modules constant met elkaar en met de gateway –de centrale poort in een technische ruimte- in verbinding staan. Door onderlinge informatie-uitwisseling is er altijd een route naar de gateway, die via ADSL in verbinding staat met de installateur. Op moment van storing of (dreigende) onderhoudsvraag -afnemende druk, kwaliteit verbranding etc- krijgt de installateur een (email)melding, en kan hij online de prestaties, maar ook het aantal branduren van de ketel uitlezen, en waar nodig doelgericht uitrukken. Desgevraagd kan de chip binnen enkele minuten een compleet overzicht van de individuele prestaties van de ketel ophoesten. Het meshed-network zorgt ervoor dat elke ketel, desnoods via een omweg, met de gateway in verbinding staat. Belangrijk verschil met de voorgangers: de technologie in de branderautomaat heeft geen prijsconsequenties voor de ketel. Enkel de gateway vergt een investering van enkele honderden euro’s. Cool: “Peanuts vergeleken bij de efficiencyslag die een installateur kan maken.”

 

Storingdocumentatie

Bijkomend voordeel is dat elke storing of onderhoudshandeling direct digitaal gedocumenteerd is. Cool: “Installateurs die op dit gebied al gedigitaliseerd zijn, kunnen een koppeling zoeken met hun eigen systeem.” Maar de informatie kan ook op een externe webserver worden opgeslagen, en dat betekent bijvoorbeeld ook dat de gegevens en meldingen onderweg zijn uit te lezen. Richting de opdrachtgevende woningbouwcorporatie heeft de installateur direct een rapportage paraat die de prestaties van de ketels, en de eigen prestaties weer kan geven.

 

Project

Hoewel de fabrikant uit Coevorden zich vooral richt op de projectenmarkt, acht zij het zeer waarschijnlijk dat ook de particuliere ketel snel gebruik gaat maken van deze techniek. Dat betekent wel een individuele gateway, maar de koppeling met andere gebouwbeheersystemen liggen voor de hand. “We kiezen dan ook bewust voor een universele module”, zegt commercieel directeur Stef Roelofs. “Deze techniek heeft baat bij een transparante werking, want alleen dan kan een effectief netwerk van gekoppelde apparaten ontstaan.” De RF-module is bijvoorbeeld ook al eenvoudig te verbinden met draadloze kamerthermostaten; de wijze waarop Honeywell twee jaar geleden een prijswinnende innovatie op de markt bracht. Peter Cool: “De toekomst is aan het dynamische internet. We moeten constant op zoek gaan naar nieuwe vormen van dienstverlening die we kunnen koppelen aan de ketel. Dan kan de installateur namelijk afgerekend, maar ook beloond worden voor een integrale prestatie, in plaats van voor een (vergeefse) inspanning.”

2 reacties op “Ketelbeheer op afstand

  1. Cees Terpstra schreef:

    Laten de installateurs nu eens eerste beginnen met de Rad.kranen en de ketels goed in regelen. Daar is veel meer besparing uit te halen.

  2. Ap van der Horst schreef:

    Zeg dan niks

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.