
Druk, druk, druk. Het is één van de belangrijkste redenen waarom er binnen de installatiesector weinig aandacht wordt besteed aan bijscholing. Soms volgt er nog wel een werknemer een eendaagse cursus en wordt de hier vergaarde informatie zo goed mogelijk doorgegeven aan collega’s, maar daar houdt het wel een beetje op. Dit is eigenlijk een gemiste kans. Neem bijvoorbeeld de stijgende vraag van consumenten naar duurzame alternatieven op het gebied van energie; als jij hier (te) weinig van weet, dan stappen klanten naar een andere installateur. Het is belangrijk om de ontwikkelingen bij te houden en je misschien zelfs te gaan specialiseren. Je loopt toch liever voorop, dan achter de meute aan te sjokken?
Ga mee met de tijd
De opdrachten zijn nu misschien nauwelijks bij te benen, maar als je als installateur niet meegaat met de laatste ontwikkelingen, kan dit zomaar binnen afzienbare tijd veranderen. Je mag dan misschien alles weten van bijvoorbeeld cv-ketels, maar met steeds meer woningen die van het gas afgaan, heb je straks bij meer en meer klanten weinig aan deze kennis. Warmtepompen en zonnepanelen, dat is waar klanten nu om vragen, zeker als de energieprijzen stijgen. En wie weet welke ontwikkelingen er nog aan zitten te komen op het gebied van energie? Maar dit is niet de enige tak van sport waarbinnen dit gebeurt, denk bijvoorbeeld ook aan beveiligingssystemen die steeds geavanceerder worden.
Verschillende vormen van bijscholing
Waar een aantal jaren geleden bijscholing regelmatig in de avonduren plaatsvond, wordt er nu vaker gekozen voor korte trajecten die overdag plaatsvinden. Denk bijvoorbeeld aan een cursus van één of twee dagen, die gedeeltelijk (of helemaal) in de baas zijn tijd wordt gevolgd. Een andere optie voor bijscholing is de in-company training. Een dergelijke training wordt vaak op maat gemaakt, of samengesteld uit verschillende modules aan de hand van de wensen van het bedrijf. Sommige grote installatiebedrijven beginnen zelfs een eigen bedrijfsschool. Hier worden nieuwe werknemers opgeleid en wordt de kennis van anderen bijgespijkerd.
Extra service naar klanten
Je hebt klanten die al allerlei informatie hebben opgezocht voordat ze überhaupt contact opnemen met een installateur. De verschillende opties en installatiemethoden zijn onderworpen aan een kritische keuring en eventuele subsidieregelingen zijn tot in de kleine lettertjes bestudeerd. Voor veel klanten is installatietechniek echter een ver-van-het-bed-show. Zij vertrouwen volledig op de kennis van de installateur. Het wordt dan ook enorm gewaardeerd als jouw kennis up-to-date is. Met behulp van bijscholing kun je klanten informeren over de laatste ontwikkelingen, bijvoorbeeld op het gebied van duurzame oplossingen. En als je echt een goede service aan je klanten wilt bieden, zal je je ook in moeten lezen in subsidieregelingen en actuele regelgeving in de gaten moeten houden.