fbpx
Nieuws

Klaarstomen voor duurzame toekomst

Remeha

Met de huidige energieprijzen staat de hybride warmtepomp volop in de spotlights. De aanschaf vormt voor veel woningeigenaren een haalbare manier om snel te besparen op energiekosten. Remeha pakt als fabrikant graag de rol van koploper en kennispartner. Mark Vellinga, commercieel directeur Remeha, hierover: “Wij bereiden de installateur van de toekomst zo goed mogelijk voor.”

Trots poseert Vellinga in de Apeldoornse productiehal van de warmtepompfabrikant. Enkele kilometers verderop verrijst de nieuwe productielocatie, waar straks duizenden hybride warmtepompen van de band rollen. Toch kon Remeha de vraag het afgelopen jaar maar moeilijk bijbenen. Bij het verduurzamen van bestaande woningen speelt de hybride warmtepomp immers een belangrijke rol. Vellinga legt uit waarom die vraag alleen nog maar meer zal stijgen: “In september 2021 zagen we een explosieve vraag stijging door de plotselinge hogere gasprijs. Daarnaast kwam de overheid vorig jaar met de maatregel dat vanaf 2026 ieder een die zijn cvketel vervangt, verplicht is om een duurzame oplossing te kiezen. Dat sluit aan bij onze strategie om praktisch haalbare verduurzaming mogelijk te maken. De hybride warmtepomp speelt daar een essentiële rol in. Wij zijn wel verrast door de flinke toename in de vraag. Dat heeft ook bij ons voor beschikbaarheidsproblemen gezorgd. Dan heb ik het nog niet eens over de capaciteit bij installateurs om aan de vraag van woningeigenaren te voldoen. Die uitdagingen vragen wel om een aantal slimme ingrepen en de juiste begeleiding van installateurs.”

Mark Vellinga, commercieel directeur Remeha

Opschalen

Remeha, als onderdeel van BDR Thermea, maakt als fabrikant ruim 1 miljoen warmtevoorbereiders per jaar. Hybride warmtepompen waren daar een relatief klein onderdeel van. Door de ontstane marktkans schaalt Remeha de productiecapaciteit op. Vellinga verduidelijkt: “Die switch verwachtte Remeha pas over een aantal jaren. Inmiddels heeft de tijd ons ingehaald. Om aan de vraag te voldoen, breiden we onze productiecapaciteit in Italië en Apeldoorn verder uit. Vanuit deze nieuwe productielocatie in Nederland werken we hard aan de Elga Ace Split en onze nieuwe Elga Ace Monoblock. Concreet betekent dat dat er dit jaar meer dan 50.000 warmtepompen geproduceerd worden. Wij zien dat de vraag wel groter is. Daarom hopen we ook dat andere partijen in de markt dit kunnen bij benen. Gezonde concurrentie is altijd welkom.”

Nieuw

Vellinga erkent het belang van goede innovatie. Op weg naar een duurzame toekomst zijn de pijlers elektrisch, gasvormige oplossingen (biogas en waterstof red.) en de warmtenetten leidend. Remeha investeerde de afgelopen jaren nadrukkelijk in de uitbreiding van het productportfolio. Hierbij kreeg het assortiment hybride en all-electric warmtepompen een flinke boost.


Ook voor dit jaar staan er twee introducties op de rol. In het najaar introduceert Remeha specifiek voor de nieuwbouw een grondgebonden warmtepomp op basis van propaan. Daarnaast kijkt Vellinga uit naar de lancering van de Elga Ace Monoblock. “Dit is een warmtepomp waarbij de installateur geen F-gassen certificering nodig heeft. Hierdoor is deze unit makkelijker te installeren door een groot deel van onze installatieklanten.”

Hybride helden

Remeha erkent dat de rol van de installateur verandert. Normaal was de standaard hulpvraag van de consument: ‘Mijn ketel doet het niet. Ik wil een nieuwe’. De installateur selecteerde een ketel en zorgde voor oplevering en installatie. “Het is niet meer zo dat de installateur het beslissingsmoment bepaalt,” vertelt Vellinga. “De consument van nu is zéér betrokken bij de aankoop van zijn systeem. Het verduurzamen van je huis is nu zelfs een onderwerp dat op verjaardagen wordt besproken. Daarmee moet de installateur nog beter op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen. Maar bij het adviseren en installeren van warmtepompen zijn andere rand voorwaarden belangrijk dan bij het plaatsen van cv-ketels. Daarom investeert Remeha volop in producten en diensten om het werken met hybride warmtepompen voor installateurs zo makkelijk mogelijk te maken. Dat doen we niet alleen door het ontwikkelen van nieuwe producten, maar ook met tools, apps en (online) training. Hiervoor ontwikkelden we het hybrid hero-programma dat ervoor zorgt dat installateurs zorgeloos hybride warmtepompen van Remeha kunnen adviseren en
installeren. Het programma omvat onder andere een online selectietool, persoonlijk advies van de experts van Sales Support, F-gas ondersteuning en een inbedrijfsstellingsapp. Met deze kennis op zak kan de installateur zijn klanten optimaal adviseren op weg naar een duurzame toekomst.

Deze rubriek is een samenwerking tussen vakblad Installatie en fabrikanten. Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Remeha.