fbpx
Artikel

Kleine ondernemer ontdekt de cloud

De cloud neemt fysieke beperkingen weg. Om die reden winnen cloud-toepassingen terrein in het MKB. Uw boekhouding, voorraadbeheer, HR-systeem en routeplanning kunnen volledig online ‘afgetikt’ worden. Maar het gaat verder.  

Slopen, sleutelen, timmeren, schilderen en monteren doet Fer van der Swart van Fejo Onderhoudsbedrijf overdag. De boekhouding doet hij ’s avonds, samen met zijn vrouw Anja. Tot een paar jaar geleden moesten Fer en Anja elk kwartaal met een grote schoenendoos en tassen vol met dikke ordners naar hun boekhouder. Het kostte zomaar een middag, kostbare tijd die ze dus niet aan hun werk konden besteden.

Zelf in de cloud

Fer: “Onze boekhouder werkte met een online-programma van Exact. Drie jaar geleden vroeg hij of dat niks voor ons zou zijn. Nu voeren alles zelf in, dat is iets meer werk maar wel goedkoper. Ook onze boekhouder kan in het programma. We betalen een vast bedrag per maand aan Exact en daarnaast betalen we onze boekhouder. Al met al is dit iets duurder, maar we besparen tijd en we kunnen op elke willekeurige computer inloggen om de boekhouding in te zien. Dit noemen ze ‘boekhouden in de cloud’ geloof ik.”

 

Geen zorgen

Het boekhoudprogramma van Exact bevindt zich in de zogenaamde cloud, een online netwerk van computers. Het grote voordeel van cloud computing is dat gebruikers als Fer van der Swart geen eigenaar van de gebruikte hard- en software zijn en ook geen zware pakketten op hun eigen PC hebben. Evenmin hoeven ze zich bezig te houden met onderhoud van het pakket. De cloud ontzorgt. Zelfs een computercrash heeft geen verstrekkende gevolgen. De gegevens zijn immers ergens anders opgeslagen.

 

Effectiever en goedkoper

Cloud-expert Erik Meijer denkt dat straks alles via de cloud gaat: “Werkelijk alles wat geen kernactiviteit van je bedrijf is, kan de cloud je uit handen nemen. Bedrijven die er goed gebruik van maken, werken effectiever, flexibeler en goedkoper.” Maar hoe enthousiast Meijer ook vertelt over de cloud, kleine ondernemers staan nog niet massaal in de rij. Volgens een onderzoek van MKB Nederland werkt nu 23% in de cloud. De voornaamste aarzeling bestaat uit de angst dat gevoelige informatie misschien wel door kwaadwillenden in te zien is. Meijer: “Ik wil de privacy niet onder de tafel schuiven, maar vergeet niet dat we in een overgangsfase zitten. De wetgeving moet nog worden aangepast. En privacy is slechts een van de aspecten die de waarde van de cloud bepalen. Maar goed, ondernemers die privacy doorslaggevend vinden, kunnen een provider zoeken die contractueel vastlegt hoe het wordt geregeld.”

 

Google in thermostaten

Volgens Meijer gaat ’the internet of things’ op de installatiebranche “zéér van toepassing” worden. Alle technische apparaten gaan straks communiceren met elkaar via internet. Meijer: “Ook dat neemt weer veel fysieke beperkingen weg. Als de verwarming het niet doet, gaat die zelf gegevens doorseinen naar het installatiebedrijf, dat het probleem natuurlijk op afstand verhelpt. De thermostaat? Die weet precies wanneer je thuis bent.” Slimme thermostaten zijn hot. Misschien wel de allerslimste thermostaat van dit moment wordt geleverd door Nest. Dit bedrijf heeft een zelflerende en zelfprogrammerende thermostaat ontwikkeld. Steeds als de gebruiker de temperatuur instelt, leert hij meer over diens (slaap)gedrag, aan- en afwezigheid. Half januari werd Nest door Google overgenomen voor 2,3 miljard euro. De huishoudelijke sensoren leveren Google nieuwe inzichten op in bewonersgedrag. Ook dat gebeurt allemaal in de cloud, waar thermostaatfabrikanten, energiebedrijven, Google, onze boekhouder en de Belastingdienst vrolijk over elkaar heen buitelen. Fer van der Swart: “Ach, de Belastingdienst weet alles al. En de satelliet ziet altijd waar je bent en wat je doet. Nee hoor, dat online boekhouden is zo gek nog niet.”

 

Tekst: Ton Verheijen, foto: Wick Natzijl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.