fbpx
Uncategorized

Kleine upgrade, grote impact

Resideo Kleine upgrade grote impact

Met de winter voor de deur weten we één ding zeker; het gas- en elektragebruik ligt vrijwel altijd hoger dan in de zomer. Om het energiegebruik van je klant zo laag mogelijk te maken, kun je met een kleine upgrade al een grote impact maken. “Het is dan wel van belang dat installateurs zich meer als energiecoach presenteren. Dat past ook bij de positie die onze vakmensen in de samenleving inmiddels hebben”, zegt Arnold Bakker.

“Als energiecoach heb je meer impact dan als installateur”

In de trainingen die Arnold Bakker, applicatiespecialist bij Resideo, bijna dagelijks geeft, merkt hij dat er een nieuw bewustzijn bij installateurs ontstaat. “Ik vraag geregeld aan de cursisten hoe hun klanten op hun komst reageren. Steeds vaker krijg ik te horen dat hun werk en aanwezigheid erg worden gewaardeerd. Installateurs merken steeds meer dat hun werk ertoe doet en dat consumenten het op prijs stellen dat zij hen helpen om hun energiegebruik in de hand te houden.” Zeker nu uit onderzoek blijkt dat mensen zich steeds meer zorgen maken over de schommelende energiekosten. Bij velen bepalen de energieprijzen voor een groot deel het besteedbaar deel in hun huishoudportemonnee. Juist ook bij die mensen kan de installateur het verschil maken, mits hij hen meer als energiecoach benadert, vindt Bakker.

Behoeftes oproepen

“Het betekent dat je als installateur of onderhoudsmonteur met een andere insteek bij je klant moet binnenkomen. Ga je puur voor onderhoud en ben jij de boodschapper die zijn klant op kosten jaagt? Of ga je op bezoek en zorg jij ervoor dat jouw klant straks een lagere energierekening heeft? Ik verwijs mijn cursisten vaak naar de SPIN-methode. Dit is een manier van gesprek voeren waarbij jij ervoor zorgt dat de klant zelf zijn eigen behoeftes inziet en vervolgens zelf met een wens of oplossing komt. Op dat moment ben jij de energieadviseur die een oplossing aanreikt. Veelal zijn het relatief kleine aanpassingen in de installatie waarmee je al een grote impact kunt maken.” Volgens Bakker zit in veel installaties een aanzienlijk potentieel om het energiegebruik te beperken. Het betekent dat de installateur moet weten welke producten en diensten hij daarvoor kan gebruiken. En hij of zij moet weten hoe deze producten als adviseur voor het voetlicht te brengen.

Zorgvuldig inregelen

Resideo bewandelt daarvoor twee sporen. Door de installatie op een zorgvuldige wijze in te regelen breng je balans in een verwarmingssysteem waardoor het energiegebruik afneemt. Maar misschien nog wel belangrijker; het comfort voor de bewoners neemt in veel gevallen sterk toe. “Met de Honeywell Home Kombi-TRV thermostatische radiatorafsluiters kun je op eenvoudige wijze een volledige verwarmingsinstallatie waterzijdig inregelen. Door de installatie zo in balans te brengen help je klanten om jaarlijks tot zo’n 18%* op hun gasgebruik te besparen. Een andere manier is het upgraden van de verouderde verwarmingsregeling naar een Honeywell Home HCC100 multizone regeling. Ook deze helpt om het gasverbruik te verlagen, omdat je daardoor een ruimteafhankelijke aansturing kunt realiseren.”

Resideo Kleine upgrade grote impact
Installateurs zouden meer als energiecoach moeten optreden, zegt Arnold Bakker.

Zuiniger aansturen

Volgens Bakker komen we daarmee bij het tweede spoor, namelijk het vervangen van een oude regelaar door een nieuwe thermostaat. Vooral een moderne en slim programmeerbare klokthermostaat biedt volgens Bakker niet alleen een besparing maar juist ook veel comfort. “Je kunt met onze moderne thermostaten, zoals de T4 en T6, zorgen dat de installatie meebeweegt met het ritme van jouw dag. Als er niemand thuis is, zal de installatie niet onnodig stoken. En als je aangeeft hoe laat je opstaat en naar bed gaat, dan zal de verwarmingsinstallatie op een rustige en daardoor zuinige wijze de ruimte opwarmen of op tijd weer terugregelen. Deze manier van adaptief verwarmen zorgt echt voor een substantiële energiebesparing.” Het upgraden van een oude thermostaat naar de Honeywell Home T4 klokthermostaat kan het gasgebruik tot 10%* verkleinen. Het toepassen van de Honeywell Home T6 slimme thermostaat scheelt jaarlijks tot wel 12%* op het gasgebruik.

Producten combineren

Uiteindelijk kun je als installateur jouw klant de grootste besparing, maar ook het meest comfort bieden als je de installatie in balans brengt, goed inregelt maar ook van een ruimteafhankelijke temperatuurregeling voorziet. Bakker wijst op de mogelijkheid om een zoneregeling toe te passen. “In het huidige Bouwbesluit kennen we ook de verplichting om de cv-installatie per verblijfsgebied individueel te regelen. Het garantiecertificaat voor koopwoningen dat SWK en Woningborg afgeven, stelt ook als eis dat het comfort in elke leefruimte individueel instelbaar is en behouden kan blijven. Kortom, zorg voor een maximaal comfort en help je klanten jaarlijks tot 32%* op hun gasverbruik besparen. Dat doe je door hun thermostaat te upgraden naar de slimme Honeywell Home evohome zoneregeling in combinatie met de Kombi-TRV thermostatische radiatorafsluiters”, besluit Bakker.

Wil jij ook graag de stap maken naar energiecoach? Meld je dan nu aan voor de gratis training op de Resideo Academy.

*De individuele energiebesparing is afhankelijk van bestaande regelingen, omgeving en levensstijl. Bron: BEAMA; gebaseerd op een testomgeving met een klasse l aan/uit kamerthermostaat en handmatige radiatorkranen, in een halfvrijstaande woning. In combinatie met de installatie van elektronische radiatorregelaars met afsluiters en een direct modulerende zoneregeling die als directe vervanging dienen van handmatige radiatorafsluiters en een mechanische kamerthermostaat.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Resideo.