fbpx
Artikel

Klooster wordt duurzame jeugdkliniek

In het Brabantse Sint Oedenrode is een voormalig klooster uit 1923 volledig gerenoveerd en herbestemd tot een verslavingskliniek voor jongeren. Het resultaat is een gebouw dat voldoet aan de modernste eisen.  

Arthur van der Kwartel is senior projectmanager bij LTC&C. Dit bedrijf was verantwoordelijk voor het ontwerp van de w-installatie. “Het was een uitdaging om hier duurzame technieken toe te passen zonder aantasting van het monumentale aanzicht van het pand.”

 

Ontwerp installatie

Uit een TCO-berekening (Total Cost of Ownership) bleek dat een investering voor een duurzame installatie met WKO (warmte en koude-opslag) binnen 7 jaar kon worden terugverdiend. “Daarnaast draagt de toepassing van WKO bij aan een beter binnenklimaat in alle verblijfsruimtes, maar ook tot een duurzame installatie, doordat alle luchtbehandelingkasten ook zijn aangesloten op het WKO-systeem”, aldus Van der Kwartel. De warmteopwekking geschiedt door het WKO-systeem met 2 ‘open bronnen’ in combinatie met een cv-ketel, uitgevoerd als een doubletsysteem in combinatie met een additionele verwarming in de koude periode en als back-up in de vorm van een HR-ketel. Het gehele pand is voorzien van een laagtemperatuurverwarming en hoogtemperatuurkoeling via het vloerverwarming-vloerkoelingsysteem.

 

FOTO3 portret binnen bew 2Ventilatie

De benodigde ventilatielucht in de ruimtes toegevoerd en afgezogen door middel van een gebalanceerd ventilatie systeem met warmte terugwinning, waarbij de ingeblazen lucht wordt verwarmd of gekoeld via het WKO-systeem, afhankelijk van de periode van het jaar en de gewenste inblaastemperatuur. De gehele installatie wordt geregeld door een digitale regeling, waarbij op afstand kan worden ingelogd en worden gemonitord, zodat de installatie optimaal functioneert.

 

Krappe ruimtes

n een eerder project had LTC&C al ervaring opgedaan met compacte kasten met warmtewiel van Systemair. Aangezien het in de jeugdkliniek woekeren met de ruimte was, boden de Systemair WTW-units ook hier een goede oplossing. W-installateur Van Delft was ook bekend met deze luchtbehandelingkasten en direct enthousiast over het voorstel van LTC&C. Omdat de luchtbehandelingkasten in lage kelders geplaatst moesten worden, is er gekozen voor de compacte Rotovex SR. Deze WTW-units met warmtewiel bestaan uit modules en waren geschikt om ter plaatse op te bouwen. Bovendien zijn ze smal: de unit past door een deur van 775 mm. De Rotovex SR heeft daarnaast ook nog eens uitstekende technische kwalificaties en een erg laag geluidsniveau.

 

FOTO2 gangResultaat

Het resultaat mag er zijn. Voor de renovatie was het oude gebouw uit 1923 qua isolatie volledig lek. Nu is de binnenschil compleet aangepakt en de ramen zijn voorzien van HR-glas zonder dat dit afbreuk doet aan de uitstraling. De prachtige glas-in-loodramen en de granieten vloeren in de gangen zijn behouden gebleven. Hier zijn de hoogtemperatuur-radiatoren gehandhaafd. In het pand zijn behalve veertig wooneenheden, enkele gezamenlijke woonkamers en een muziekkamer ook alle ondersteunende diensten gevestigd. In de oude kapel is een sporthal gerealiseerd, waar ook externe sporters gebruik van kunnen maken. Voor al deze ruimtes is voor het klimaat een combinatie gemaakt van duurzame vloerverwarming/vloerkoeling en traditioneel. Van der Kwartel: “Voor dit soort monumentale panden die duurzaam gerenoveerd zijn, bestaat er nog geen energielabel. Ik zou daar wel een voorstander van zijn. Gewoon, omdat we met dit project opnieuw bewijzen dat het mogelijk is.“

 

Tekst: Loet van Bergen, beeld: Bianca Luigjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.