fbpx
Artikel

KNX-thermostaat met OpenTherm

Theben levert tegen geringe meerkosten een basisversie van het KNX-domoticasysteem voor woningbouw. Een KNX-thermostaat die op basis van OpenTherm de HR-ketel aanstuurt, is één van de uitbreidingsmogelijkheden.

KNX, het merkonafhankelijke domoticaplatform, heeft als imago ‘duur en ingewikkeld’ en wordt daarom voornamelijk toegepast in utiliteit en luxe woningbouw. Installateurs moeten een behoorlijke programmeerkennis hebben om KNX-componenten met elkaar te laten samenwerken. Wie zijn huis volledig wil automatiseren, is veel geld kwijt, was altijd de gedachte.

Laagdrempelige versie

Koppeling van woonhuisinstallaties via een domoticaplatform blijft vaak voorbehouden aan het topsegment in de woningbouw. Dat moet veranderen.
Koppeling van woonhuisinstallaties via een domoticaplatform blijft vaak voorbehouden aan het topsegment in de woningbouw. Dat moet veranderen.

Theben, producent van elektrotechnische componenten en partner in KNX, breekt met deze gedachte en heeft voor de Nederlandse markt een basisset ontwikkeld die is gericht op projectmatige nieuwbouwwoningen en appartementen. Laagdrempelig en betaalbaar, zegt Edwin Hannink van Theben Nederland. “In de basis hoeft KNX niet zo duur te zijn. Onze basisset is inclusief installatie en programmeren zo’n 2000 tot 3000 euro duurder dan een standaardinstallatie op basis van het centraaldoossysteem.” Met de domoticacomponenten in het basisinstallatieconcept is het mogelijk alle lichtpunten in de woning via KNX te schakelen.

App

Wie ook wandcontactdozen wil schakelen, lampen wil dimmen of de zonwering wil bedienen, kan kiezen voor opties. Ook alarmeringen of multiroomaudiosystemen kunnen in het KNX-concept worden opgenomen. Evenals een gateway zodat bediening via app of smartphone – wereldwijd zelfs – mogelijk is. In de projecten waar deze basis-KNX is toegepast, kiezen sommige kopers hier al bij oplevering voor. Maar ook later uitbreiden is mogelijk en dat hoeft niet per se met componenten van Theben. “KNX is een gestandaardiseerd systeem waardoor je kunt terugvallen op componenten van meerdere aanbieders.”

Modulerend

De OT-box is de module die het signaal van de KNX-thermostaat omzet naar OpenTherm.
De OT-box is de module die het signaal van de KNX-thermostaat omzet naar OpenTherm.

Een andere uitbreidingsmogelijkheid is de KNX-thermostaat en een interface op basis van OpenTherm. Daarmee heeft Theben een unieke oplossing. Het is de enige KNX-aanbieder die OpenTherm ondersteunt. OpenTherm is de in Nederland meest gebruikte techniek om HR-ketels modulerend aan te sturen. Bij andere KNX-leveranciers en tot voor kort ook bij Theben was het wel mogelijk om via een KNX-thermostaat de HR-ketel aan te sturen, maar uitsluitend op basis van aan-uit. “Dan stook je per definitie eigenlijk te duur. Dit is natuurlijk een veel interessantere manier van aansturen.”

Overzicht

De interface van Theben wordt gekoppeld aan een KNX-thermostaat en vertaalt de warmtewens naar een OpenTherm-commando, zodat de HR-ketel modulerend gaat branden. Wie kiest voor de KNX-gateway en de installatie koppelt aan internet ziet nu ook de thermostaat in de KNX-app op zijn tablet of smartphone terug. Het maakt een einde aan allemaal afzonderlijke apps voor bijvoorbeeld verlichting en de slimme thermostaat. Het is nu ook heel eenvoudig met één knop het hele huis in de ‘afwezigheidsstand’ te zetten zodat de verlichting dooft en de thermostaat op standje laag wordt gezet. Overigens kan ook de klimaatregeling veel uitgebreider worden gemaakt door via KNX-aangestuurde klepafsluiters per ruimte de temperatuur regelbaar te maken.

Tekst: Richard Mooi, foto’s: Theben

Het volledige artikel is verschenen in Installatie 03-2015. Klik hier voor een voordelig (proef)abonnement.