fbpx
Productcase

Koelen en verwarmen: in elke ruimte individueel regelbaar

Honeywell Home HCC100 Multizone-regelaar

In wat voor appartement of huis je ook woont, je wil het klimaat in de woning zo individueel mogelijk naar je hand kunnen zetten. Daarom schakelde de bewoner van een modern Amsterdams appartement De Vries Installatietechniek in. Deze installateur bood hem dé oplossing en installeerde de gloednieuwe Honeywell Home HCC100 Multizone-regelaar van Resideo.

Het appartement in The George, een prestigieus woongebouw op de Amsterdamse Zuidas, ziet er modern en comfortabel uit, maar het wooncomfort was voor de bewoner na de oplevering toch niet optimaal. Vandaar dat hij bij zijn installateur, De Vries Installatietechniek uit Hoofddorp, vroeg hoe hij de temperatuur in zijn woning nog beter zou kunnen regelen. De woning is aangesloten op een collectieve cv-installatie van Vattenfall. Warmte en koude worden geleverd door een afleverset net buiten de voordeur. In potentie is zowel ’s winters als ’s zomers het comfort in de woning gegarandeerd. Toch blijkt dat uitsluitend de beschikking hebben over warmte en koude onvoldoende is wanneer de regeling in de woning niet optimaal werkt. Om die laatste stap in comfort te kunnen zetten, stelde installateur Patrick van Warmerdam voor om een nieuwe regeling te installeren. Daarvoor koos hij de gloednieuwe HCC100 Multizone-regelaar van Resideo.

Nieuwe multizone-regelaar

“Het bezwaar van deze bewoner was dat hij de ruimtes niet onafhankelijk van elkaar kon regelen. Er hing een thermostaat in de master-slaapkamer en één in de tweede slaapkamer, maar die functioneerden alleen als de thermostaat in de woonkamer ‘aan’ stond. Die thermostaat bepaalde volledig of de vloerverwarming of -koeling elders in de woning functioneerde”, zegt Van Warmerdam. “En dat terwijl elke ruimte in dit appartement, is voorzien van één of meerdere vloerverwarmingsgroepen. Van Resideo hoorden we al vroegtijdig dat zij een nieuwe multizone-regelaar zouden introduceren. Gezien de functionaliteiten en specificaties van deze regelaar was dit precies het benodigde onderdeel voor deze situatie.” Resideo was ook enthousiast over dit project, omdat het een typische woning is die de komende jaren in grote aantallen zullen worden gebouwd of gerenoveerd. Het betreft namelijk een woning die verwarmd én gekoeld wordt met vloerverwarming en die aangesloten is op een warmtepomp of een collectief systeem met warmte- en koudelevering.

Acht verschillende ruimtes

“De HCC100 Multizone-regelaar is juist ontwikkeld om aan de eisen in moderne woningen en kleine kantoorgebouwen te voldoen, bij zowel bestaande als nieuwe installaties”, vertelt Eugene Agema, productmanager bij Resideo. “Bovendien hebben we met de Resideo Pro app de installatie en configuratie veel eenvoudiger en overzichtelijker gemaakt.” Het kenmerkende van de HCC100 Multizone-regelaar is dat hij tot maximaal acht verschillende ruimtes in een woning of kantoor individueel kan regelen. In totaal heeft hij twintig selecteerbare uitgangen om twintig verschillende slanggroepen via thermische motoren aan te sluiten. Een andere bijzondere functionaliteit is dat de regelaar, ongeacht het type bron, opwekker of afgiftesysteem, de ruimtes zowel via bedrade als draadloze thermostaten kan naregelen.

Zeer eenvoudige installatie

Tijdens de installatie van de regeling in het appartement laten Van Warmerdam en collega Harnold de Bruijn zien dat de montage en configuratie eenvoudig en vlot verlopen. De oude regelaar en bedrade thermostaten, die eerder in de woonkamer, master-slaapkamer en tweede slaapkamer hingen, worden verwijderd. Daarvoor in de plaats komt in de woonkamer een slimme evohome thermostaat. In de master-slaapkamer, aangrenzende master-badkamer, tweede slaapkamer en tweede badkamer monteren Patrick en Harnold een Honeywell Home Round thermostaat. “Zowel de evohome als de Rounds communiceren draadloos met de HCC100. Waar vroeger de vloerverwarmingsgroepen in de badkamers met de centrale thermostaat aan- of uitgingen, kunnen we die nu ook individueel regelen.”

“Het installeren van de regelaar zelf is ook erg eenvoudig. In dit geval hebben we nieuwe Honeywell Home MT4-HCC thermische motoren geplaatst en bedraad aangesloten op de regelaar. De enige andere kabel verzorgt de koppeling via OpenTherm met de afleverset van Vattenfall. Dit faciliteert vooral in het voorjaar het omschakelen van verwarmen naar koelen en omgekeerd. Na dit installatiewerk komt het alleen nog aan op de configuratie”, vertelt De Bruijn.

Configuratie via eigen toestel

Voor die configuratie krijgt Van Warmerdam in dit eerste project hulp van Eugene Agema, maar al snel is duidelijk dat de configuratie via de Resideo Pro App voor zichzelf spreekt. Het configuratieprogramma loodst de installateur stap voor stap door het hele proces waarbij de installateur geen parameters of settings uit het hoofd hoeft te leren of in een boekje moet opzoeken. Ook is het niet meer nodig om dipswitches om te zetten. De hele configuratie gebeurt softwarematig via de Resideo Pro App.

“Tijdens het opstarten van de regelaar controleert de HCC100 automatisch welke bedrade thermostaatingangen hij herkent, welke draadloze en sensoringangen in gebruik zijn, waar de motoruitgangen zitten, of er sprake is van een OpenTherm®-koppeling, enzovoorts. Na die controle maakt de regelaar contact met de Resideo Pro App en ziet de installateur direct welke in- en uitgangen bezet zijn”, legt Agema uit. “Daarna start de installateur de configuratie en wordt hij door het proces geleid. Bij elke thermostaat sta je even stil en koppel je hem aan de regeling. Tot slot ziet de installateur in de app uiteindelijk een compleet overzicht van de status van de regelaar – dus verwarmen of koelen en of er vraag is – maar ook alle temperaturen van de zone-thermostaten. Vervolgens draagt hij de regeling over aan de bewoner waarna deze met evohome app elke ruimte individueel op afstand kan regelen.”

De rubriek praktijkcase is een samenwerking tussen vakblad Installatie en fabrikanten. Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Resideo.