fbpx
Artikel

Koeling met luchtstroom

Een ruimte bij Friesland Campina wordt geconditioneerd door middel van ‘free cooling’. Hierbij wordt topkoeling toegepast door buitenlucht in te blazen en op een hoog punt af te zuigen. Het systeem werd door Climexx geadviseerd voor deze specifieke situatie bij Friesland Campina. Friesland Campina wilde de temperatuur van een ruimte naar beneden brengen. In de zomer kan de temperatuur in deze ruimte namelijk oplopen tot wel 55 tot 60 graden. Na het bestuderen van de situatie heeft Climexx ‘Free cooling’ geadviseerd. Free cooling houdt in dat er buitenlucht ingeblazen aan de ene zijde van de ruimte en dat er aan de andere zijde op een hoog punt de lucht af te zuigen en naar buiten te leiden. Door de ontstane luchtstroom kan je de temperatuur verlaagd worden. Dit noemt men een Push-pull systeem.

 

Luchtverdeelslang 

Na opname en calculatie bleek dat de lucht vijftien keer per uur ververst diende te worden. Dit is opgelost door aan de onderzijde van de ruimte 2/3 lucht in te blazen middels kanaalwerk en aan de bovenzijde van de ruimte 1/3 lucht in te blazen middels een textiele luchtverdeelslang. Zodoende werd er voldaan aan de gevraagde temperatuur.

 

De verse lucht wordt nu ongeveer twee meter boven het mastieken dak aangezogen. De reden hiervoor is dat de lucht boven het zwarte dak warm is door zonlicht en acht meter naar links de warme lucht die uit het boterlokaal wordt afgezogen naar buiten wordt geblazen.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.