fbpx
Artikel

Kokkerellen met keramiek

Keramiek wordt sterker en dunner. Door nieuwe productiemethoden en samenstellingen van ingrediënten slaan fabrikanten naar eigen zeggen revolutionaire wegen in. Met het Zwitserse Laufen voorop.

Dunne wanden tot 4 mm, strakke randen: het kan nu ook met keramiek, en dan zonder de angst dat de wastafel bij het minste of geringste uit elkaar spat. Na de wereldprimeur van SaphirKeramik van Laufen in 2013 heeft ook de concurrentie niet stil gezeten. Zowel Duravit als Villeroy & Boch zien brood in dunner en krachtiger keramisch sanitair. Villeroy & Boch heeft zijn TitanCeram vooralsnog toegepast op de designkolom Octagon en de opzetkommen uit de nieuwe Artis-serie. Duravit had reeds ervaring met ultrasterk keramiek, omdat het bedrijf met de Starck K-serie al een uitstapje in de keramische keukenspoelbakken op het CV heeft staan. Nu is de designerserie Cape Cod uitgevoerd in het dunne porselein.

INS0615 dun keramiek Duravit
Duravit maakt onder andere de wasbakken van de serie Cape Cod in DuraCeram.

Geheime mengsels

Het geheim van de smid bij ‘het nieuwe keramiek’ zit in het kleimengsel en het bakproces. Gewone ‘China clay’ heeft een minimale dikte van 16 mm, dunner gaat niet. Voor de dunnere keramieklijnen wordt gespeeld met de verhoudingen in het mengsel. En het aloude baksel krijgt nieuwe ingrediënten. V&B laat weten dat bij TitanCeram naast kwarts en veldspaat ook het ijzersterke titaanoxide wordt toegevoegd. Laufen en Duravit voeren het mineraal korund. Dit zit in edelstenen en wordt ook gebruikt als grondstof voor schuurpapier en slijpschijven. Beide bedrijven voegen verder ook aluminiumoxide toe.

Kans op misbaksels

In het bakproces worden liters vocht onttrokken aan de wastafel, waardoor deze zeker 10% krimpt. Daarin zit het volgende vernuft. Het managen van dit proces: het spelen met baktijd en temperatuur bepaalt het succes van het ultradunne, ultrakrachtige keramiek. Misbaksels, en het risico daarop, zijn aanzienlijk groter. Doorgaans wordt deze uitval weer vergruisd en teruggebracht in het productieproces.

Nieuw wapen

De innovatie blijft tot nu toe vooral voorbehouden aan de premium-series. Maar alle fabrikanten spreken de voorzichtige verwachting uit dat het nieuwe, extreem sterke en vormvrije mengsel wel eens de keramiek van de toekomst kan worden; een nieuw wapen in de felle concurrentie met de meer vormvrije composieten in badkamerland.

Tekst Margriet Brus en Eddy Buiting, foto’s fabrikanten

Het volledige artikel is verschenen in Installatie en Sanitair 6-2015. Kijk hier voor een voordelig (proef)abonnement.