fbpx
Artikel

De installatiebranche zal in de komende jaren fors groeien. Tot die conclusie kwam Techniek Nederland eind vorig jaar op basis van onderzoek dat door Onderzoeksbureau BouwKennis werd uitgevoerd. De expansie is niet in alle segmenten binnen de branche even sterk, maar over de gehele linie staat de sector er gunstig voor. Tegelijk zijn er ook zorgen, want het schrijnend tekort aan gekwalificeerd personeel zal mogelijk heel wat bedrijven parten gaan spelen.

Utiliteits- en woningbouw trekken aan

De woningbouwopdracht leidt tot veel werk voor installateurs. Ook van de utiliteitsbouw wordt veel verwacht. Bovendien biedt de energietransitie ook nieuwe kansen. Tegelijk zijn er ook nieuwe uitdagingen. Er zijn immers meer systemen op de markt gekomen die installateurs in voorraad moeten nemen en ook de losse onderdelen daarvan vergen ruimte. De oplossing: verhuizen naar een groter pand of – indien daartoe de mogelijkheid bestaat – het bestaande pand vergroten middels een aanbouw. Ook de aankoop van een extra opslagruimte behoort tot de mogelijkheden. Met een gunstige hypotheekrente en een goede bedrijfsresultaten kun je in deze tijd voldoende geld lenen om de kosten hiervoor te financieren. Bovendien hebben veel installatiebedrijven in 2021 prima zaken gedaan, waardoor ze zelf ook een mooie financiële buffer hebben kunnen opbouwen.

Pensionering

Parallel aan de expansie binnen de installatiebranche zien we een andere interessante ontwikkeling. Veel particulieren hebben in de afgelopen jaren een spaarbuffer opgebouwd, die ze nu lijken te willen inzetten voor duurzame aankopen. Ook zien we aan de overspannen woningmarkt dat particulieren nog volop van adres blijven wisselen. Je ziet meer en meer zelf online hun hypotheek berekenen en vervolgens direct de daad bij het woord voegen. Is de nieuwe woning eenmaal aangekocht, dan begint voor de installateur het werk. Helaas moet dat vele werk wel door steeds minder medewerkers gedaan worden. Personeel met een jarenlange staat van dienst vloeit af door pensionering en aan de onderzijde is er onvoldoende instroom om dat gemis te compenseren. Slimme marketingcampagnes om mensen vanuit andere sectoren voor het installatiewerk werpen wel vruchten af, maar zetten nog niet voldoende zoden aan de dijk.

Opleidingstrajecten

De winnaars zijn de installateurs die besluiten om intensief samen te werken met opleiders in de branche. Zij weten veelal scholieren direct aan zich te binden. Verder geldt vooral dat je de medewerkers op een voetstuk moet plaatsen, zodat ze geen aanleiding zien om hun geluk elders te gaan beproeven.