fbpx
Artikel

Labelsprong met ventilatiewarmtepomp

In twaalf corporatiewoningen in Vijlen is met behulp van een ventilatiewarmtepomp een extra energiebesparing gerealiseerd. De woningen uit de jaren vijftig zijn daarmee naar energielabel A gegaan.  

In het project worden dankzij een isolerende schilaanpak (HR++-beglazing), de plaatsing van PV-panelen en de installatie van een ventilatiewarmtepomp de maandelijkse energielasten met 50 euro per huishouden teruggedrongen. De woningen springen van energielabel F naar A. 

 

Hybride opstelling

Opvallende keuze in het project is de vervanging van het mechanische ventilatiesysteem door de ventilatiewarmtepomp Ecolution van Inventum. Deze warmtepomp, in 2010 geïntroduceerd, vormt een hybride opstelling samen met de HR-ketel, een Avanta van Remeha. Meestal kiezen corporaties in dergelijke gevallen voor (decentrale) mechanische ventilatie met warmteterugwinning. Het innovatieprogramma Energiesprong legde de lat hier hoger, waardoor de meerinvestering in de ventilatiewarmtepomp genomen werd. Het toestel zorgt daarbij voor mechanische ventilatie, maar levert ook energie voor CV- en tapwater.

 

Bijverwarmen CV-water

De ventilatiewarmtepomp gebruikt de warmte uit de afgezogen ventilatielucht voor de verdamping van een vloeistof die zich in het gesloten systeem van het toestel bevindt. De druk van deze damp wordt met behulp van een compressor verhoogd. Doordat de damp in een condensor wordt afgekoeld, en weer vloeibaar wordt gemaakt, komt er warmte vrij, die het CV-water dat door het systeem loopt, kan (bij)verwarmen. In de corporatiewoning zorgt de warmtepomp ervoor dat de HR-ketel enkel voor de piekmomenten in CV- en tapwaterverwarming hoeft bij te springen. 

 

de jaren 50 woningen hebben nu energielabel ASterk concept

“Dit project bewijst dat je met relatief eenvoudige middelen, en ook gewoon een gasaansluiting met HR-ketel, behoorlijke besparingen kunt realiseren”, licht Eric van de Spijker van Inventum toe. “Het bijzondere van de opstelling is dat deze zonder grote technische consequenties ook allelectric kan worden uitgevoerd, en dat maakt deze opstelling ‘conceptueel sterk’.” 

 

Stroomversnelling

De Stroomversnelling Huurwoningen, een innovatieprogramma van de overheid, heeft tot doel om 111.000 woningen te renoveren naar nul-op-de-meter. Stroomversnelling Huurwoningen richt zich primair op grote aantallen seriewoningen uit de jaren 50-70.

 

Tekst: Eddy Buiting, foto’s: Inventum