fbpx
Artikel

Leidingen tussen de bollen

De vleor van een neiuwbouw bij de TU Eindhoven bevat een lichte vloerconstructie, waarbij het leidingwerk vroegtijdig in de vloer geïntegreerd diende te worden. De TU Eindhoven ondergaat de komende jaren een metamorfose. Er komt onder andere een centrale studievoorziening met bibliotheek en een nieuw onderkomen voor de faculteiten Technische Natuurkunde en Electrical Engineering.

 

Minder beton

In het nieuwe TU-gebouw levert Gelissen Beton uit Beek een Cobiaxvloer met een totaal oppervlakte van circa 26.000 vierkante meter. Hierbij worden ongeveer 125.000 kunststof bollen in de vloer verwerkt, waar vervolgens het beton overheen is gestort. Dit bespaart niet alleen beton en daarmee kosten maar ook is er een gewichtsbesparing van 15 procent gerealiseerd.

 

Variabele hoogte

Cobiax-vloer_1-580x385De bollen zitten ingeklemd in korven en zijn onafhankelijk van de positie en uitvoering van de wapeningsnetten. De hoogte van de bollen is variabel en hangt af van de diameter van de leidingen die in de vloer worden gelegd. Door vroeg met onder andere installateur te overleggen, zijn de positie van leidingen en de bollen precies op elkaar afgestemd.

 

Duurzaamheid

De voornaamste eis van bouwbedrijf BAM Utiliteitsbouw Eindhoven in het kader van duurzaamheid was een lichte vloerconstructie voor de tien verdiepingen van het nieuwe faculteitsgebouw. “Onze voorkeur ging dan ook uit naar een vloersysteem met Cobiaxbollen, omdat we beton wilden besparen,” zegt Peter Soethout van BAM. “Verder heeft onze partner BAM Techniek de wens uitgesproken om deels technische installaties te verwerken in de vloer.” Met deze wensen kwam de bouwer uiteindelijk bij een Cobiaxvloer uit.

 

Gelijke vloerdikte

Arjo van Hulst, directeur van Gelissen Beton, legt uit hoe de vloer wordt gelegd: “We hebben de vloeren geleverd met aanvankelijk alleen standaard Cobiaxbollen op plaatsen waar geen leidingen komen. De posities waar wel leidingen waren ingecalculeerd, bleven nog leeg. Nadat het leidingwerk was voltooid, hebben we daar als ‘aanvulling’ bollen met een kleinere hoogte geplaatst. Uiteindelijk komen we daardoor overal aan dezelfde hoogte en dus een gelijke vloerdikte.”

 

Oplevering

Gelissen Beton legt momenteel de tweede verdiepingsvloer en bevindt zich in de tekenfase voor de constructie van de andere vloeren. Naar verwachting heeft Gelissen Beton de vloerconstructies in maart voltooid. Het gehele project wordt eind 2014 opgeleverd. De Zwitserse fabrikant Cobiax Technologies AG verleende Gelissen Beton een licentie voor het in Nederland produceren van Cobiaxvloeren. Gelissen is daarmee de enige producent en leverancier van Cobiax in de Benelux.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.