Lokaal bouwteam wekt ruïne tot leven

Suvelfabryk Friesland

De restauratie van de oude zuivelfabriek ‘De Dongeradelen’ in het Friese Morra-Lioessens is klaar. Een halve eeuw stond de treurige ruïne aan de Moarsterwei leeg. Bouwbedrijf Dijkstra en Bouma Technisch Installatiebedrijf sloegen de handen ineen en realiseerden een uniek project met dertien vakantiewoningen én een museumpje. Installateur Lourens Koster glimt van trots: “Respect voor de engineering en voor de mannen die het hebben gemaakt.”

Op twee steenworpen van de Waddenzee, in het pittoreske Morra-Lioessens, was de jarenlange leegstand van de coöperatieve ‘Suvelfabryk De Dongeradelen’ de bewoners een doorn in het oog. Wat moesten ze in vredesnaam beginnen met dit cultuurhistorische pand uit 1914? Van het oorspronkelijke gebouw (in Berlage-stijl) was al lang niks meer te zien. Begin jaren zeventig had de melkfabriek de deuren definitief moeten sluiten toen de coöperatie ging fuseren met die in Betterwird (bij Dokkum). Productie en werkgelegenheid verdwenen uit het dorp en het verval trad in. Varens en bramenstruiken hadden de oorspronkelijke bedrijfshal en directeurswoning overwoekerd en een deerniswekkende ruïne resteerde. Viel daar nog iets van te maken?

Installatie.nl-abonnees lezen dit Premium-artikel door in te loggen. Een digitaal abonnement is er al vanaf €6,38 per maand.

Premium artikel

Het artikel dat je probeert te lezen is een Premium artikel
Premium artikelen zijn alleen toegankelijk voor premiumleden én abonnees van Installatie.

Digitaal basis

Voor slechts € 6,58 per maand sluit je al een Premium abonnement af. Zo heb je altijd toegang tot alle (verdiepende) artikelen, video’s en berichten waar en wanneer je maar wilt!

Bekijk de aanbieding