fbpx
Artikel

Vakmensen in de installatiebranche komen het komende decennium voor een behoorlijk grote uitdaging te staan. In verband met het politieke plan om in 2050 alle gebouwen energieneutraal te laten zijn, zal er op grote schaal verduurzaamd moeten worden. Naast de ‘normale’ werkzaamheden bij nieuwbouw en voor onderhoud, zal renovatie een groot deel van het werk gaan beslaan. Van welke werkzaamheden wordt verwacht dat deze aan de lopende band uitgevoerd zullen gaan worden?

Installatie van een (hybride) warmtepomp

De stijgende gasprijzen zorgden vorig jaar al voor meer interesse in (hybride) warmtepompen. Nu sinds 1 januari dit jaar er ook nog eens een hogere subsidiemaatregel in werking is getreden voor woningeigenaren (in plaats van twintig wordt dertig procent van de kosten vergoed bij twee of meer verduurzamingsmaatregelen), is de vraag helemaal omhoog geschoten. Enkele maanden geleden moesten woningeigenaren vaak al weken of soms wel maanden wachten, en de wachttijden lijken vooralsnog niet verkort te zijn.

Vloerverwarming aanleggen

Een warmtepomp verwarmt water voor de verwarming in gebouwen op veel minder hoge temperatuur dan een cv-ketel dat doet. Een huis (of ander gebouw) behaaglijk verwarmen met een warmtepomp en conventionele radiatoren is hierdoor niet mogelijk. Samen met de installatie van een (hybride) warmtepomp, stijgt ook de vraag naar het infrezen van vloerverwarming.

Ramen en raamkozijnen vervangen

Een ander punt bij verduurzaming is ervoor te zorgen dat er minder koude lucht een gebouw binnendringt, en de warme lucht binnen minder snel vervliegt. Het plaatsen van nieuwe ramen speelt hierbij een belangrijke rol. Voor een goede isolatie dient men te kiezen voor HR++ glas of triple glas. Omdat bestaande kozijnen niet altijd geschikt zijn hiervoor, wordt aangeraden bij vervanging van de ramen ook gelijk te kiezen voor nieuwe kozijnen.

Isolatie van gevels, dak en vloer

Om minder wisselwerking te hebben tussen koude lucht buiten en warme lucht binnen, is het verder van groot belang dat de gevels en vloer, en het dak van gebouwen goed geïsoleerd zullen moeten zijn. Bij spouwmuren muren kan vaak relatief eenvoudig en goedkoop met isolatieschuim gewerkt worden, bij enkelsteens muren met een isolerende stuclaag aan de buitenzijde en voorzetwanden aan de binnenzijde. De vloer en het dak kunnen goed geïsoleerd worden met respectievelijk isolatieplaten aan de onderzijde van de begane grondvloer of een bepaald isolatiemateriaal in de kruipruimte, isolatieplaten aan de onderkant van het dak.

Plaatsen van zonnepanelen

Naast energiebesparing, gaat het tot slot ook om de energietransitie. Hierin wordt geleidelijk overgegaan van fossiele brandstoffen op energie uit duurzame bronnen. Iets dat intussen wijd en zijd toegepast wordt, is het plaatsen van zonnepanelen. Met de stijgende energieprijzen en vraag naar warmtepompen, wordt verwacht dat er de komende jaren op miljoenen gebouwen zonnepanelen geplaatst zullen moeten gaan worden.