fbpx
Artikel

Luchtbevochtiger integreren in WTW

Aire Fresh Systems komt met een bevochtiger voor WTW-installaties in woningen die in de zomer geschikt is om te koelen. Het gaat om verdampingskoeling waarvoor geen extra energie nodig is. In de afgelopen maanden zijn zo’n 500 units verkocht.

Het bedrijf Aire Fresh Systems merkte dat woningbezitters met een gebalanceerd ventilatiesysteem op zoek waren naar een eenvoudige geïntegreerde luchtbevochtiger. Directeur Bengt Cornelissen: “We kregen veel vragen van gebruikers over droge lucht in de woning. Men wilde een apparaat dat automatisch werkt. En wij wilden het ook energiezuinig doen. Ik vind het een rare situatie dat je een stoombevochtiger moet installeren in een energiezuinig huis.”

Adiabatisch

Principe van een Homevap-luchtbevochtiger in een WTW-ventilatiesysteem.
Principe van een Homevap-luchtbevochtiger in een WTW-ventilatiesysteem.

Aire Fresh Systems is gespecialiseerd in grote adiabatische luchtbevochtigers voor industriële ventilatie-units en heeft die techniek gebruikt om in een kleine unit te stoppen. Het gaat om een bepaald materiaal dat vochtig wordt gemaakt en waarlangs (verwarmde) toevoerventilatielucht wordt geblazen. Water verdampt nu – het zogeheten adiabatische proces – en maakt de woning vochtiger. Vooral in de winter is dat een welkome aanvulling, vertelt Cornelissen. “Want in de koude maanden draait de ventilatie continu en de WTW-unit zorgt altijd voor de gegarandeerde aanvoer van verse buitenlucht, die bij vrieskou vrijwel geen vocht bevat. Eenmaal opgewarmd in het WTW-toestel daalt de RV-waarde drastisch. In de woning heeft dat na verloop van tijd ernstige gevolgen”, licht directeur Cornelissen toe. “Ik was deze winter bij mensen en daar was de relatieve luchtvochtigheid gezakt naar zo’n 25% tot 28%. Dat is behoorlijk laag.” Vooral mensen met astma hebben er last van. Maar ook houten vloeren. “Veel mensen lossen dat op door in de ruimte een navulbare luchtbevochtiger te installeren en die is dan niet geïntegreerd. Eigenlijk is het dan al te laat en is het in de woning te droog.” De Homevap, zo heet de kleine unit, gaat automatisch de lucht al bevochtigen zodra een ondergrens is gepasseerd. “Dat is het voordeel van de ingebouwde hygrostaat.”

Compensatie temperatuurverlies

In de zomer koelen met een Homevap-unit in de retourlucht. Deze zorgt voor indirecte adiabatische koeling net voor de WTW-unit.
In de zomer koelen met een Homevap-unit in de retourlucht. Deze zorgt voor indirecte adiabatische koeling net voor de WTW-unit.

Door het bevochtigen van de intredende luchtstroom daalt eveneens de temperatuur van de lucht. Dat kan in de wintermaanden worden opgevangen door een (optioneel) elektrisch element voor de waterverdamper in te schakelen, die het temperatuurverlies door de adiabatische koeler compenseert. Bovendien komt de lucht met een hogere temperatuur in het verdampingscircuit waardoor meer water verdampt en de lucht vochtiger wordt. In de zomer kan op dezelfde manier de binnentredende ventilatielucht worden afgekoeld. Wel stijgt in de woning hierdoor de relatieve luchtvochtigheid. Wie dat niet wil, kan het adiabatische koelblokje in de retourlucht – net voor de WTW-unit – laten installeren. Met de afgezogen ventilatielucht wordt nu water verdampt, en dus afgekoeld. In de warmtewisselaar komt deze vochtige, gekoelde luchtstroom in contact met warme buitenlucht, die in de warmtewisselaar in temperatuur daalt. In theorie zou iemand die én in de winter luchtklachten heeft en in de zomer wil koelen twee Homevap-units moeten aanschaffen. Eén in de intredende luchtstroom ter bevochtiging, en één in de retourlucht voor indirecte adiabatische koeling. Cornelissen beseft dat dit een prijzige oplossing is en hij ziet dat sommige particulieren extra leidingwerk met kleppen laten plaatsen, zodat ze de unit in beide luchtstromen kunnen plaatsen.

Mini-stoombevochtiger

Aire Fresh Systems is niet de enige leverancier van luchtbevochtigers voor gebalanceerde ventilatie in woningen. Elka-air levert een kleine stoombevochtiger die in het inblaaskanaal na de WTW-unit de lucht bevochtigt. De stoom  uit de mini-bevochtiger wordt rechtstreeks in een stuk recht toevoerkanaal geblazen. Bij Comair is eveneens een kleine verdampingsbevochtiger verkrijgbaar. De luchtstroom wordt eerst opgewarmd met een elektrisch element waarna in de bevochtigingstank water verdampt zodat de lucht vochtiger wordt. Bij sommige uitvoeringen is het elektrische element vervangen door verwarming in de watertank. In de tank draait een trommel met lamellen voor een betere verdamping. De toevoer van drinkwater wordt met een vlotter geregeld. De KWL HygroBox van Auerhaan werkt op dezelfde wijze en ziet er identiek uit. Beide units zijn leverbaar met een capaciteit van 250 en 500 m3/h. Ook zijn deze beveiligd tegen bacterievorming in het waterreservoir door UV-desinfectie.

Enthalpiewisselaar

Tenslotte is het nog mogelijk dat fabrikanten van WTW-units een speciale vochtoverdragende warmtewisselaar in hun toestellen plaatsen. Zo’n enthalpiewisselaar geeft vocht uit de afgezogen ventilatielucht over aan de binnenkomende verse buitenlucht. Volgens Brink is met zo’n vochtdoorlatende warmtewisselaar een vochtterugwinning van 60% mogelijk. De speciale membraanachtige wisselaar is direct te vervangen in de Renovent Excellent WTW-units. Zehnder geeft een vochtrendement op van 70%. In utiliteitsgebouwen kan een warmtewiel ook van een speciaal vochthoudend materiaal worden voorzien, zodat er minder of geen aanvullende luchtbevochtiging nodig is.

Tekst Richard Mooi, foto’s fabrikanten

Dit artikel is verschenen in Installatie en Sanitair 5-2015. Kijk hier voor een voordelig (proef)abonnement.